Германия забрани умните часовници за деца заради притеснения от подслушване

1
100

Германия забрани продажбата на детски умни часовници и призова родителите да премахнат тези джаджи, ако вече ги имат.

Немският телекомуникационен регулатор има проблем с функцията, която позволява на малката джаджа да предава аудио сигнал от заобикалящата я среда.

„С мобилно приложение потребителите могат да използват подобни детски часовници, за да подслушват незабелязано средата, в която се намира детето и така устройствата могат да се считат за неразрешени средства за шпионаж“, казва агенцията.

Дебатът около подобен вид джаджи не е от вчера. През 2015 г. компания VTech, която произвежда различни детски умни играчки, бе хакната и в резултат изтекоха данните на над 6.5 милиона клиенти, детски снимки, чат записи и др. Неотдавна властите в Норвегия пък идентифицираха някои марки детски умни часовници като предаващи данни без криптиране, което ги прави уязвими за експлойти.

„Налице е шокираща липса на регулация на много от свързаните с интернет вещи, което позволява на недобросъвестни производители да продават опасно несигурни умни продукти“, предупреждава експертът по сигурност Кен Мънро, цитиран от ВВС.

По думите му, забраната от държавен регулатор е изключително важна стъпка и тя ще накара производителите да се стреснат и да помислят преди да си играят със сигурността на децата.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Не съм робот Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Не съм робот
Не съм робот

Проблемът не е във функциите, те могат и да са полезни. Проблемът е в това: „VТесh, ĸoятo пpoизвeждa paзлични дeтcĸи yмни игpaчĸи, бe xaĸнaтa и в peзyлтaт изтeĸoxa дaннитe нa нaд 6.5 милиoнa ĸлиeнти, дeтcĸи cнимĸи, чaт зaпиcи и дp.“ От къде на къде тези компании ще разполагат с такива данни на собствени сървъри? Облачните услуги трябва да се забранят, или поне, да са строго, законово регулирани. Защото е ясно, че шпионските организации са вложили много милиарди на данъкоплатците си там, точно за играждане на глобална, шпионска мрежа. За това и техническите им метастази, като микромек е тези, офшорни компании,… Виж още »