Зависимостта на мнозина от смартфоните не е сред най-приятните неща, но времето, прекарано пред малките екрани може да бъде съкратено значително, благодарение на приложенията, които често остават стартирани на заден фон. Поредно изследване, резултатите, от което бяха публикувани наскоро, посочва кои мобилни приложения са най-„гладни“ за енергия и какво може да направите, за да не смущават те нездравословната ви зависимост.

Проучването, направено от Uswitch разглежда 50-те най-популярни приложения в основните дигитални магазини, вземайки под внимание разрешенията, които искат и получават.

Подобно и на други подобни изследвания, и този доклад посочва Google, Facebook и WhatsApp, като трите приложения, които оказват най-негативно влияние на батерията ви. Facebook, посочват Uswitch, е включен постоянно и има достъп до над 50 разрешения, сред които контактите, местоположението и медията. Съвсем не толкова назад е мобилното приложение, идващо с дигиталния асистент Alexa. То получава достъп до 39 разрешения и това е в положение на неактивност. Що се отнася до потребителите на услугите на Uber, апликацията към такси услугата получава постоянен достъп до 35 разрешения. Всички те обаче са далеч зад топ три: Google със 72, Facebook с 50 и Facebook Messenger – с постоянен достъп до 46 разрешения. Пълният списък с приложения може да видите тук.

Uswitch дават и няколко съвета за това как може да удължим живота на батерията си и постоянните си дейности, които извършваме на телефоните си. На първо място те съветват да не се държи устройството постоянно да се зарежда, тъй като след като стигне 100%, батерията всъщност започва да се разрежда.

„Няма да забележите някаква разлика в дългосрочен план. Но след години, даже след месеци, животът ѝ ще бъде съкратен значително“, пишат от компанията. А докъде трябва да бъде зареждана батерията. Uswitch цитират експерти, според които между 40% и 80% е най-добре.

Добра идея е също така да си закупите преносимо зареждащо устройство.

Изключването на безжичната мрежа или Bluetooth също е решение, което може да ви осигури часове батерия, както и връщането към 2G. Това ще направи браузването ви почти мисия невъзможна, но ако използвате телефона си като телефон, това едва ли ще е притеснение за вас. И разбира се изключването на GPS.

Друг полезен съвет е да включите специалния режим за пестене на батерията. И отново, това може и да ви лиши от доста странични функционалности на Android или iOS смартфона ви, но може да ви осигури часове батерия и функциониращ телефон в случаите, в които може да са останали минути батерия.

Може и да не знаете, но вибрацията изтощава също батерията. Така че не е зле да помислите за това. Заедно с промяна на настройките на вашия дисплей. Искате батерия и анимиран тапет? Изберете едно от двете. Настройте екрана ви да угасва след секунди и може да опитате да намалите яркостта на дисплея. Изключете гласовия контрол и прекратете дейността на всяко приложение, което е стартирано във фонов режим. И накрая: не излагайте устройството на пряка слънчева светлина.

„Мобилните телефони използват литиум-йонни батерии, които работят най-добре, когато температурата около тях е малко под стайната“, пишат Uswitch. „Не само, че ярката слънчева светлина ще ги загреят и ще направят батерията неефективна, но и ще се повиши яркостта на екрана, за да виждате по-добре. И двете тормозят батерията. Направете си услуга и си намерете сянка“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари