Зависимостта на мнозина от смартфоните не е сред най-приятните неща, но времето, прекарано пред малките екрани може да бъде съкратено значително, благодарение на приложенията, които често остават стартирани на заден фон. Поредно изследване, резултатите, от което бяха публикувани наскоро, посочва кои мобилни приложения са най-„гладни“ за енергия и какво може да направите, за да не смущават те нездравословната ви зависимост.

Проучването, направено от Uswitch разглежда 50-те най-популярни приложения в основните дигитални магазини, вземайки под внимание разрешенията, които искат и получават.

Подобно и на други подобни изследвания, и този доклад посочва Google, Facebook и WhatsApp, като трите приложения, които оказват най-негативно влияние на батерията ви. Facebook, посочват Uswitch, е включен постоянно и има достъп до над 50 разрешения, сред които контактите, местоположението и медията. Съвсем не толкова назад е мобилното приложение, идващо с дигиталния асистент Alexa. То получава достъп до 39 разрешения и това е в положение на неактивност. Що се отнася до потребителите на услугите на Uber, апликацията към такси услугата получава постоянен достъп до 35 разрешения. Всички те обаче са далеч зад топ три: Google със 72, Facebook с 50 и Facebook Messenger – с постоянен достъп до 46 разрешения. Пълният списък с приложения може да видите тук.

Uswitch дават и няколко съвета за това как може да удължим живота на батерията си и постоянните си дейности, които извършваме на телефоните си. На първо място те съветват да не се държи устройството постоянно да се зарежда, тъй като след като стигне 100%, батерията всъщност започва да се разрежда.

„Няма да забележите някаква разлика в дългосрочен план. Но след години, даже след месеци, животът ѝ ще бъде съкратен значително“, пишат от компанията. А докъде трябва да бъде зареждана батерията. Uswitch цитират експерти, според които между 40% и 80% е най-добре.

Добра идея е също така да си закупите преносимо зареждащо устройство.

Изключването на безжичната мрежа или Bluetooth също е решение, което може да ви осигури часове батерия, както и връщането към 2G. Това ще направи браузването ви почти мисия невъзможна, но ако използвате телефона си като телефон, това едва ли ще е притеснение за вас. И разбира се изключването на GPS.

Друг полезен съвет е да включите специалния режим за пестене на батерията. И отново, това може и да ви лиши от доста странични функционалности на Android или iOS смартфона ви, но може да ви осигури часове батерия и функциониращ телефон в случаите, в които може да са останали минути батерия.

Може и да не знаете, но вибрацията изтощава също батерията. Така че не е зле да помислите за това. Заедно с промяна на настройките на вашия дисплей. Искате батерия и анимиран тапет? Изберете едно от двете. Настройте екрана ви да угасва след секунди и може да опитате да намалите яркостта на дисплея. Изключете гласовия контрол и прекратете дейността на всяко приложение, което е стартирано във фонов режим. И накрая: не излагайте устройството на пряка слънчева светлина.

„Мобилните телефони използват литиум-йонни батерии, които работят най-добре, когато температурата около тях е малко под стайната“, пишат Uswitch. „Не само, че ярката слънчева светлина ще ги загреят и ще направят батерията неефективна, но и ще се повиши яркостта на екрана, за да виждате по-добре. И двете тормозят батерията. Направете си услуга и си намерете сянка“.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Гуведата въобще не ни следят и нищо ни иди у ЦъРъУту.

the professor
the professor

некадърниците от google искат всяко приложение, което ползва wifi или buuetooth да изисква и местоположение – за да могат да знаят къде е мрежата. едвам си намерих wifi анализатор, който да не иска местоположение за да работи (netgear wifi analitycs) просто последната версия е от преди гоогле да започнат да изискват местоположение за wifi… по същата причина няколко дена се чудих защо не мога да си свържа четката за зъби xiaomi с телефона (забраних на приложението достъп до местоположение)… вероятно и тая е причината да искат да работят с huawei – просто ще шпионират доста по малко устройства, ако huawei… Виж още »

115
115

И какво стана като свърза четката за зъби с телефона?

old school
old school

Пич, ти сам си свaляш гащите, после се чудиш защо всички те „уважават“ чрез приложения. Само не разбирам за чий чеп ти е приложение докато си миеш зъбите. Изчислява нивото на бактерии по езика ти или вероятността за кариеси в близките 3 месеца с ремайндър да се обадиш на стоматолога си? Очаквам скоро да се появят смарт тоалетни чинии та и тях да си закачите за телефоните, белким ви сметнат колко тоалетна хартия ще ви е необходима за месеца.

Вземи си
Вземи си

Nokia 32. Батерията държи една седмица. „четката за зъби xiaomi“ я връзваш на врата за да не забравяш за зъбите и си готов. “ некадърниците от google“ няма да знаят вече къде и дали изобщо си миеш зъбите.

Мустанг
Мустанг

Спиратенето на приложенията е валидно само за андроид устройства. Под iOS, това е ненужно, даже не е желателно. Батерията не разрежда по-бързо, нито забива телефона. Приложенията се зареждат моментално. Спирането им от паметта и повторното им избиране, води до удължено време за стартиране. В момента имам 51 приложения на моя iPhone и нямам никакъв проблем. Що се отнася до зареждането при iOS, от последната им версия има т.нар. „optimised charging“ което зарежда батерията до 80%, а останалите 20% зарежда до момента който звънне алармата сутрин. Наглася се според времето, когато телефона не се ползва. PS: Фейса не го ползвам и… Виж още »

Нйет
Нйет

Пробвай да изключиш background activity и ще видиш драстично увеличаване на живота на батерията.

Мустанг
Мустанг

Да, мислил съм да го спра, но ми трябва включено заради имейла.

Нйет
Нйет

Включи го само за имейла.

djgerro
djgerro

greenify,поне на мене на Nokia 5.1,ми върши чудна работа 🙂
дори без root(щото още е у гаранция…). 🙂

Станислав
Станислав

Кога приложението на Кладата ще получи тъмен режим за да пести повече от батерията?

_nib_
_nib_

Какво ти пречи да влизаш от браузър?
Даже жената научих да си влиза у фейсо през браузъра.