В зависимост за какво ще се използва компютърът, неговият хардуер може да е съвсем различен. Така например, много специалисти считат, че видеокартите на Nvidia са малко по-подходящи за игри, а графичните карти на AMD имат по-добро съотношение цена-производителност; процесорите Xeon са по-подходящи за сървъри, а процесорите на Intel са по-бързи в кодирането на видео от чиповете на AMD и т.н.

Уеб-порталът Makeuseof си направи труда да разгледа и анализира пазара на компютрите за добив на цифрова валута и сподели вижданията си по темата в интернет. Неотдавна NVIDIA и AMD представиха първите си видеокарти за добив на криптовалута, които нямат видеоизходи, като например HDMI и DisplayPort, а освен това тяхната тактова честота е понижена. Предлагат се и дънни платки, специално създадени за добив на дигитални пари. ASRock H110 например, има 13 PCI Express слота и чипсет Intel H110. При добива на цифрови пари, процесорите не са така важни и може да се избере някой бюджетен чип.

1CyberPowerPC Gamer Ultra 2235 ($700)

CyberPowerPC Gamer Ultra 2235 използва процесора AMD FX-6300 и разполага с 8 GB оперативна памет тип DDR3, 1 TB хард диск и видеокарта AMD RX480. Дънната платка има един PCIe x16, един PCIe x1 и един стандартен PCI слот. Възможно е едновременното използване на три видеокарти. Този компютър е специално създаден за добив на цифровата валута Ethereum и е едно великолепно предложение от гледна точка цена/възможности.

2Acer Aspire T AT3-715A-UR11 ($800)

Както при предишния модел, тук се използва видеокартата AMD RX 480, но процесорът е Intel Core i7-6700. Използването на подобен скъп процесор за добив на цифрови пари е съвсем излишно, понеже графичната карта и така осигурява висока скорост за обработка на хешовете.

Acer Aspire T AT3-715A-UR11 има два свободни PCIe x1 слота. В тези компютърни системи пропускателната способност няма особено значение и този компютър е идеален не само за етериум, но и за други цифрови валути.

3CybertronPC Rhodium ($1,005)

В този компютър се използва видеокартата AMD Radeon RX580 с 8 GB буферна памет, което е много добре за валутата етериум (Ethereum). За тази система е характерно използването на процесора AMD Ryzen, който е с висока производителност. Но като минус за този компютър се счита наличието на само един допълнителен PCI слот.

4CyberPowerPC Gamer Xtreme S630 ($1,150)

Това е един много добър геймърски компютър и едновременно с това, подходящ за добив на етериум. Използва се процесора Intel Core i7-7700, 120 GB флаш-диск, и 1 TB хард диск. Всъщност, особено подходящ за добив на Ethereum го прави видеокартата AMD RX 580. Този десктоп има още два свободни слота и е възможна едновременната работа на три видеокарти.

Самостоятелно сглобяване на компютър за добив на цифрова валута

Много са потребителите, които не искат да закупуват готов и обикновено скъп компютър и са готови да си го сглобят самостоятелно. Това е по-практично, понеже можете да си асемблирате именно това, което ви е необходимо. Повечето компютри с видеокарти RX 480 и RX 580 са геймърски и включват най-разнообразен мощен и скъп хардуер, който при добива на криптовалута направо не е нужен и надува цената. По-лесно е да се сглоби най-обикновен, съвсем бюджетен компютър и да му се добави подходяща видеокарта.

5Дънна платка: Biostar TB250-BTC ($160)

Разбираемо е, че за добива на етериум са подходящи всички дънни платки. Но ако си купите дъно специално за добив на различни цифрови валути, ще получите още нещо. И това са допълнителните PCIe слотове. Дънната платка Biostar TB250-BTC има един PCIe x16 слот и пет PCIe x1 3.0 слота, които са идеални за поставянето на допълнителни видеокарти. Сокетът е LAG 1151 и ще е необходим процесор на Intel.

6Процесор: Intel Pentium G4400 SkyLake LGA 1151 ($60)

Не е необходим мощен процесор и е съвсем достатъчно да се вземе евтиния Intel G4400. Скъпият процесор тук с нищо няма да помогне и е по-добре чрез него да се намали цената на конфигурацията.

7Видеокарта: Visiontek AMD RX 480 ($300)

Видеокартите RX 470, 480 и 580 имат най-добро съотношение цена/възможности от гледна точка добив на криптовалута. Отлично решение е и GTX 1070, но тя не се препоръчва, понеже цената й е висока.

Visontek Radeon RX 480 има 8 GB GDDR5 памет и преди месец можеше да се купи при цена под $300. Картите Sapphire и MSI също са удачен вариант. От графичните карти на NVIDIA се препоръчва GeForce GTX 1070.

8Други компоненти

Другите компоненти нямат особено значение, но ако ще използвате тази система и за нещо друго, освен за добив на криптовалута, по-добре е да сложите поне 8 GB оперативна памет. Друг важен момент е охлаждането. Работещите заедно няколко графични карти отделят много топлина и е необходима подходяща компютърна кутия, в която могат да се инсталират повече вентилатори. И наистина, най-добрият компютър за добив на цифрова валута към средата на 2017 година е този, който сглобите сами.


Заключение

Към днешен ден добивът на цифрови пари стана изключително популярен, като почти цялото внимание е съсредоточено върху етериума (Ethereum). Но когато се сглобява компютър за подобни цели, не е лоша идея той паралелно да се използва и за нещо друго – сървър или медиен център.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ПенчоchinaSimonПламен64ram Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
баламите нямат свършек
баламите нямат свършек

капан за балъци – с 700$ ще минираш.

Dave
Dave

Дааа ама тия балъци вече карат спортни коли а ти още пишеш коментари в нета от лаптоп за 200лв.

64ram
64ram

НЕ е ЛАПАтопи
а кошница с 64мв ram.

64ram
64ram

Вчера гледам един съсед(като Dave)
трие онея картончета oт по 5лв/броя :
и го питам пепелиш ли ?

той поне честен(за разлика от Dave със спортното тръбанче) :
Това са последните 5 лв от 40 000лв(продал апартамента)
и нищо от това триене.

Пенчо
Пенчо

@64ram Ти ако си мислиш че копането на криптовалута е лотария си по тъп от твоя приятел с билетчето. Очевидно.

Пламен
Пламен

„процесорите Xenon“
„чиповете на AND“
Вие сериозно ли?

Пламен
Пламен

Много слаба статия!
Много глупости и нищо съществено и полезно – загуба на време!
Скоро ще трябва да ни възнаграждавате за усилията да четем такива … както там го наричате Вие.

Simon
Simon

Не виждам нищо лошо в това да инвестираш в добра конфигурация…. А ако си изиграеш добре картите, може да се окажеш „доста напред с материала“. Балък е този който стои и нищо не прави!

china
china

И карти се играели при крипто валути ?