НАП започва проверка на търгуващи с криптовалути дружества

30
1900

Националната агенция по приходите (НАП) започва проверка на дружества, които търгуват с криптовалути. Целта е да установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство, съобщиха от агенцията.

Данъчните ще изследват принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци, смятат от НАП.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути. Те вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества, предаде БТА. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация.  Върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%), напомнят от НАП.

Доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне.

Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци, е 31 март.

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
16 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
19 Автори на коментарите
Satoshi Nakamotofavr мой геройПапалики Яматирадддддpix3l Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Оскари
Оскари

📉😇👍🏾

DEEPIN
DEEPIN

Айдее ами сега…кой ще им плаща заемите за видео карти и асикс майнери?Хората искаха да станат милионери за 6 мес..тия искат да им вземат сладкото…

all
all

миналата седмица слушах един балък купил ригове, копал две годни накрая продал риговете и “изкопаното“ и си върнал парите, за тока и инвестицията. Cъс този закон вече и тока няма да може да си платят такива плъхчета.

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Нали знаеш, че ревизия могат да му направят до 5 години назад? А може и 10 да станаха. Така че – балъка дължи данък!

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Е, редно е да си плащат. Не може да вадиш милиони без да си мръднеш пръста, и да не им платиш поне данъците.

saentist
saentist

А тези с офшорни участия що заобикалят?

Оскари
Оскари

Поддържането на офшорна сметка струва много повече за един среден и малък бизнес, отколкото плащането на данъци в България, защото имаме едва 10% плосък корпоративен данък.

Офшорните зони са законни и напълно често използвани дори при сделки между държави, но са прекалено скъпо удоволствие.

Петър
Петър

Чета и се смея. До лятото НАП намаха даже дефиниция за тези криптовалути, а фирмите надхвърляха бройката 100. И сега като отида в офиса на НАП ми викат, че не са много наясно и да се обадя в София. Много ми е интересно как ще разберат кой колко има, колко е купил или продал и какви пари е получил. Като знам, че препоръчват още IE да се ползва, няма да се изненадам да минат години докато разберат за какво става дума…

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

Няма какво да знаят..
__________________________________

„Дoxoдитe нa физичecĸи лицa oт пpoдaжбa или зaмянa нa виpтyaлнa вaлyтa ce дeĸлapиpaт c гoдишнaтa дaнъчнa дeĸлapaция. Bъpxy тяx ce дължи дaнъĸ въpxy oбщaтa гoдишнa дaнъчнa ocнoвa (10%), нaпoмнят oт HAΠ.“

Дoxoдитe oт пpoдaжбa нa вaлyтaтa ce тpeтиpaт ĸaтo дoxoди oт пpoдaжбa нa финaнcoв aĸтив. Πeчaлбитe, ĸoитo фиpмитe peaлизиpaт oт тaзи дeйнocт, cъщo пoдлeжaт нa oблaгaнe пo peдa нa Зaĸoнa зa ĸopпopaтивнoтo пoдoxoднo oблaгaнe.
__________________________________

Кое не е ясно тука, или четем законите,като дявола евангелието…

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

Доходите от продажба на биткойн (или други криптовалути) се третират като доходи от продажба на финансови активи, като облагаемият доход на лицето е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка отделна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка отделна сделка.
Доходите от продажби на биткойни се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа и би трябвало да се декларират в годишната данъчна декларация до 30 април на годината, следваща годината на реализиране на доходите.

Tова че на ‘копачите’ им изнася да не им е ясно е друг въпрос…

Скк
Скк

А ако не ги обръщат в Бг лева или ги завъртят през чужд посредник или си купят нещо с валутата. Светни ме как НАП ще разбере че аз стоя зад валутата. Могат само да притиснат бг брокерите да им дадат едни списаци кой, колко е обърнал в Бг и с име и егн.

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

Така,сега за всички е ясно,че става въпрос за по-крупни суми..
Че могат,могат..и това е доказателство:

https://www.dnes.bg/top-novini/2018/11/26/bylgarskiiat-udar-trima-tyrguvali-s-kriptovaluti-za-milioni.394684

А сега ме питай, как са разбрали за колата.. 😀

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

Taĸa,ceгa зa вcичĸи e яcнo,чe cтaвa въпpoc зa пo-ĸpyпни cyми..
Чe мoгaт,мoгaт..и тoвa e дoĸaзaтeлcтвo:

https://www.dnes.bg/top-novini/2018/11/26/bylgarskiiat-udar-trima-tyrguvali-s-kriptovaluti-za-milioni.394684

A ceгa мe питaй, ĸaĸ ca paзбpaли зa ĸoлaтa.. 😀

bluewater
bluewater

Тези хорица изкарали по някои курс за работа с MS Office 2003 с което им се изчерпва компютърната грамотност. Тези специалисти дето си държат паролата написана на листче под клавиатурата и пишат с два пръста. Същите тези нагледци нищо няма и да търсят но ще усвояват държавни средства с оправданието „криптовалути“

👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈
👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈

Защото няма такова нещо като “криптовалута”, има търговия със спекулативен актив.

Има си начини, не се притеснявай!

👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈
👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈

Време е да си плащате данъците за печалбата от спекулираното. Плащането на данъци подпомага социалната система!

.....
.....

подпомага изхранването на мангалите .. тъй че fuck on

👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈
👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈

Хората са равни, с тези данъци се осигуряват и расисти, сексисти и ксенофоби като теб.

.....
.....

Ако данъците отиваха по предназначение, отдавна БГ да се е оправила. Хората никога не са били равни и няма и да бъдат скоро като гледам май. Свали си розовите очила и се разходи из гетото надвечер и пак ще си говорим….

👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈
👍🏾👳🏿‍♂️👩🏿‍💻👨‍👨‍👧‍👦🏳️‍🌈🇺🇳🇪🇺🌈

Хората са равни под слънцето и не са равни, когато става дума за възможности. Виждал ли си наши цигани отраснали от малки в САЩ, Испания или Великобритания? Облечени, чисти, културни!

Вие расистите ги изолирахте и резултатът е налице.

Вижте панелките в някой краен квартал и ще видиш, че мизерията в блоковете на белите прилича на един мини катун.

Цецо
Цецо

Предполагам мизерниците в Щатите изглежда по-малко мизерни от мизерниците на другите места? Или негрите не са ги бесели по дърветата преди по-малко от 100 години и там? Ние расистите дали сме по-големи расисти от расистите в останалия свят? И дали не е работа на всеки да определя сам за себе си какъв ще бъде? Съвсем скоро има няма 27 години имаше сериозни малцинствени бунтове в ЛА, случайно запознат ли си? Колко по-равни са във възможностите си от малцинственото гето в Щатите и мизерника бял също от там спрямо средния американец да си определят по-добра съдба? Смяташ ли че в България… Виж още »

favr мой герой
favr мой герой

Съседите ми са бели и са си стоварили един тон боклук пред входа и не щат да го махнат. Първо погледнете вашия двор, преди да обиждате на раясова, сексуална или друга основа. Всичко опира до човека, а много БГ са клошари по поведение. Вижте им само входовете!

dryn
dryn

А ако имам 10 тека на ден, колко ще искат за тях. Ама лично за тях.

pix3l
pix3l

Зависи от коя страна си бил… 😀

Пакеро
Пакеро

Ако нап започват проверките сега, значи ще проверяват 2017. А проверката се прави по парични потоци. Ако лицето само е придобило крипто, без да го продава, няма доход. Ръстът на курса през 2017 не е доход, ако няма продажба. А за 2018 още е рано да се проверява, пък и в 2018 биткойна и още две крипто които чат пат следя – паднаха значително. Като цяло – спокойно.

боре_пернико
боре_пернико

Напълно съм съгласен с който и да е това:
____________________________________
Teзи xopицa изĸapaли пo няĸoи ĸypc зa paбoтa c МЅ Оffісе 2003 c ĸoeтo им ce изчepпвa ĸoмпютъpнaтa гpaмoтнocт. Teзи cпeциaлиcти дeтo cи дъpжaт пapoлaтa нaпиcaнa нa лиcтчe пoд ĸлaвиaтypaтa и пишaт c двa пpъcтa. Cъщитe тeзи нaглeдци нищo нямa и дa тъpcят нo щe ycвoявaт дъpжaвни cpeдcтвa c oпpaвдaниeтo „ĸpиптoвaлyти“
____________________________________

То ще плащат данък сигурно само тия, дето са им се похвалили с биткойни… 😀
Смешно ми е, като си мислите, че държавата е компетентна.