Нововъведенията в операционната система Android 11

14
8040

На 19 февруари Google представи първата компилация на мобилната операционна система за разработчици Android 11. Официалната версия се очаква да излезе през третото тримесечие на тази година. За оценка възможностите на новата платформа бе предложена програма за предварително тестване. Подготвени са фърмуери за устройствата Pixel 2 / 2 XL, Pixel 3 / 3 XL, Pixel 3a / 3a XL и Pixel 4 / 4 XL. Обновяването се извършва ръчно, а безжичните ОТА обновявания ще се появят през месец май.

Интернет гигантът не съобщи много данни, но както се очакваше, потребителите внимателно изучиха новата версия и откриха немалко интересни неща.

На екрана може да се показва кадровата честота

На екрана на мобилното устройство може да се показва честотата на обновяване на екрана. Тази опция ще бъде удобна за разработчиците, които оптимизират своите игри за различните кадрови честоти – 60 Hz, 90 Hz и повече.

Блокиране на повторните запитвания

Android 11 блокира повторното запитване на разрешения. Така например, ако веднъж сте забранили на даден сайт да ви изпраща уведомления, Chrome повече няма да ви пита дали искате да ги получавате. При желание може да се предостави разрешение за определена функция на конкретно приложение, но за това са необходими допълнителни действия в настройките.

Запис на екрана

Добавен е бутон за запис на действията на екрана като видео. Преди започването на записа се иска разрешение за това действие, като има и опция за запис и на звука по време на видеото.

Програмен прозорец най-отгоре

Предоставянето на право на дадено приложение да работи над всички други програмни прозорци сега е усложнено и се налага извършването на едно допълнително действие. Това е направено, за да може потребителят да си даде сметка, доколко сериозна е тази функция за използването на смартфона или таблета.

Споделяне

В менюто Share някои приложения могат да бъдат поставяни по-високо от другите (само в това меню). Идеята е приложенията, които най-често се използват за споделяне на съдържание, да бъдат лесно достъпни и да не се налага да се търсят сред другите.

Bluetooth в режим на полет

Когато по време на полет към мобилното устройство са свързани безжични слушалки, Bluetooth модулът не се изключва, но всички останали модули за безжична връзка се изключват.

Дълги скрийншоти

Android 11 дава възможност за правене на дълги скрийншоти по такъв начин, че на изображението да се събира цялото съдържание на страницата. Засега тази опция не работи, но нейният интерфейс е вече реализиран.

Защита от следене

В Android 11 е реализирана по-висока защита на данните за местоположението на устройството. По подразбиране, никое външно приложение няма право непрекъснато да използва GPS. Потребителят може да му разреши достъпа до GPS при неговото стартиране и да избере дали достъпът ще важи докато то е активно или работи във фонов режим. Ако някое приложение трябва непрекъснато да работи с GPS модула, неговият разработчик трябва да получи одобрение от Google за използването на подобна възможност.

Управление на звука

Бутоните за управление възпроизвеждането на плеъра са разположени и в бързите настройки и променят своите размери в зависимост доколко е отворен панела.

Не безпокойте

Това меню е станало по-сложно. Сега е възможно съвсем тънко да се настроят кои действия на смартфона да бъдат забранени при активирането на този режим. Така например, има възможност да се укаже от кои приложения да идват уведомленията и от кои не, от кого да се приемат позвъняванията и още много други.

Кодеци

В настройките за звука се виждат кои кодеци за безжичен стрийминг на звук се поддържат от мобилното устройство и например, безжичните слушали свързани с него. Кодеците, които не се поддържат имат сив цвят и не могат да се избират.

Жестове

В Android 11 е подобрена поддръжката на жестове без докосване до екрана, но засега само за смартфоните от серията Pixel. Функцията Motion Sense дава възможност за избор на следващ трак, поставяне на пауза и продължаване на възпроизвеждането само чрез леко махване с ръка пред екрана на мобилното устройство.

Прорези в екрана

Подобрена е поддръжката на смартфони с прорез, в който е поставена предната камера и някои сензори. С помощта на специален API приложенията могат да се адаптират и да не изпращат текст и графика към тази част на екрана, където вместо матрица има прорез или капкообразно отверстие.

Bubble

Месинджърът може да се отваря чрез кликване върху съобщение от лентата с уведомленията. По този начин веднага може да се види изпратената снимка или видео и да се даде бърз отговор.

 


В официалния блог на Google също бе дадена информация за някои от новите възможности на Android 11:

  • В Android Emulator е добавена експериментална възможност за стартирането на 32 и 64 приложения за ARM архитектура в средата на x86_64 хост
  • Разширена е поддръжката на 5G мобилната връзка – Android 11 осигурява по-висока пропускателна способност и по-ниска латентност
  • Разширени са възможностите на Bandwidth Estimator, който се използва за прогнозиране на достъпната пропускателна способност без да се налага извършването на сложни предварителни мрежови тестове
  • Добавена е поддръжката на новия режим pinhole, при които се използва цялата повърхност на екрана с изключение на малко кръгче в горния ляв ъгъл, където обикновено се намира предната камера. Поддържа се и режима waterfall, при който се използват и извитите части на екрана.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Master
Master

ios никога няма да е на нивото на андроид особено в последните 2 години, oneplus и да не гугъл,a 1+ напълно ги прави смешни има клипове на, който не му се вярва айфон за 2800лв пада от 1+7про за 1450лв

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Първо, защо си толкова токсичен?
Второ, никой не го касае най-скъпите телефони (дори да го, той си знае кой, какъв процесор и кога е излязъл).
Трето, последните две години освен да копират от вече съществуващи преработки на други компании аз друго не виждам. И го споменавам, защото правят(имплементират) по едно подобрение на версия.
Четвърто, хващал ли си iOS, да разбереш, колко повече има в апликациите или ей така просто си дишаш черен пипер и кихаш, щот те кефи? (Ироничната ми шега на месеца, трябваше да я споделя :D)

сила
сила

Android е светлинни години през недодяланата iOS.

Камелия
Камелия

До Истината: Браво пичага! Взе ми думите от устата!!!
Относно андроид 11-май тоя път са включили начинаещи програмисти от 11клас!

Master
Master

добра шега, но това с хващал ли си айос се изтърка за да говоря значи имам нещо предвид, а ти можеш ли да си дръпнеш филм от замунда на айфончето си 🙂

Радо
Радо

Каляв : Искаш да кажеш , че iOS и iPhone копират от други производители каквото успеят за да уцелеят …

Chando
Chando

Това само за АйТи спецялисчета с меки китки ли е?
че ми трябва един стругар и 2ма заварчика…

Минувач
Минувач

Поставен да избира между Android и iOS, избирам iOS.

Master
Master

ios е за посредствените обикновенни персони, които обичат да им е еднавко и просто

Shshsjdj
Shshsjdj

Аз пък съм минималист и iOS като визия ми харесва повече. Като функционалност и двете тъпни са орязани и недодялани, единствено с руут се постига желан резултат. Стига сте водили тъпи спорове, всеки да ползва каквото иска. Факт е обаче, че за 2к пари може да се вземе бизнес клас лаптоп.

Hyperborean Angel
Hyperborean Angel

Попитали радио Ереван :Вярно ли ,че нововъведенията в Андроид 11 ще са насочени към пълни и псолютни 0лиг0френди ?
-Абсолютно ,псол’тно отговорило радиото.
Все пак света върви към напълването само с такива.
Показвало фрейма…
Господи ., Света Дево съберете си вересиите Андроидооооови Гугълови.

Dave
Dave

Чакай малко нали до скоро Андроида беше прекалено сложен за плиткоумния потребител на айфон? Как така стана че сега е прекалено лесен?

U4en
U4en

всичко изброено съществува под една или друга форма от много много години. разликата е че вместо да избереш дали ги инсталираш тея допълнителни програми и да си заблатиш иначе прекрасния андроид, сега получаваш фабрично заблатена ОС. аз, например, веднага ще си купя нов телефон с А11, за да мога целодневно да гледам фрейм рейта. трудно спя без да го знам.

Гого
Гого

Странно, аз повечето от гореизброените неща ги имам… а съм с Андроид 10 и EMUI 10.