Нов вид безполезни приложения изсмукват хиляди долари чрез смартфоните

3
2496

Специалистите на компанията Sophos разкриха твърде необичаен проблем. В Google Play започнаха да се появяват приложения, които по най-различни начини убеждават потребителите да направят пробен абонамент, но след приключването на пробния период, всеки месец започват да теглят пари от банковата сметка на съответния потребител.

Тези приложения от нов вид получиха името fleeceware, като в Google Play те са минимум 25. Много от тях са доста популярни – над 100 милиона инсталации на потребителските устройства, като общите инсталации са над един милиард. Експертите предполагат, че че броят инсталации и и рейтингите са нарочно увеличени, за да могат мошениците да спечелят повече.

Самото абониране може да не е очевидно за потребителите. Освен това, разработчиците специално правят fleeceware приложенията максимално опростени, безполезни, дразнещи и пълни с бъгове. Идеята е потребителят бързо да ги махне и да не разбере, че именно те изсмукват парите от сметката. Наивният потребител изобщо може и да не се досети, че е можел да се абонира за приложение, което не предлага нищо полезно и уникално. Самият абонамент обикновено е скрит някъде в общите условия, в някои изскачащи помощни прозорци, в предложения за създаването на безплатен акаунт, предлагане на специална и много изгодна услуга или стока и т.н.

Като правило fleeceware приложенията са примитивни помощни програми, като опростени калкулатори, QR скенери и други подобни, в които нарочно са добавени бъгове, за да се увеличи вероятността, че потребителят бързо ще поиска да ги махне.

Ужилването може да бъде сериозно – има случи от $69,99 на седмица.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари