Анализатори се питат има ли опасност да се повтори драмата с Galaxy Note 7 и спирането от продажба

Както вчера споделихме с вас, в началото на тази седмица много от големите американски медии получиха тестовите си бройки от първия „сгъваем“ смартфон Samsung Galaxy Fold.

Въпреки че беше обявен преди сгъваемия аналог на Huawei и ще бъде пуснат доста по-рано на пазара, моделът до скоро оставаше скрит и на практика изключително малко хора дори се бяха докосвали до него. И докато Mate X на китайската компания, дори ние имахме възможност да разгледаме, до скоро сгъваемия модел на Samsung можеше да се види само зад стъкло.

Точно поради тази причина мнението на първите колеги, изпробвали за по-дълго време Fold, беше много интересно. Повечето от тях се изказаха положително, но запазиха право за по-детайлен анализ след по-дълго използване.

За съжаление едва след два дни, няколко от големите медии вече се оплакаха, че смартфоните им са се счупили

Става въпрос за проблеми с екраните. Половината от екрана, който се сгъва, спира да работи нормално и започва да мига. Проблемът вероятно се проявява заради слаба връзка в свързващия кабел. Но можем само да гадаем.

При The Verge обаче има балончета и върху самия екран, вероятно получили се от сгъването. Журналистът на една от най-големите технологични медии Dieter Bohn споделя, че повредата се усеща дори на допир и влияе тотално върху работата на целия екран.

Всички журналисти са каегорични, че са използвали дадените им телефони съвсем внимателно и причинените повреди не са в резултат на неправилна употреба. В скандала, който набира сила от няколко часа, се появиха още няколко известни технологични журналисти с проблемни Galaxy Fold.


Оказва се, че върху смартфона има специално покритие, което по никаква причина на трябва да се премахва

На това се е натъкнал Mark Gurman от Bloomberg. В своя защита той казва, че по никакъв начин не се е разбирало, че покритието не се отстранява, а дори в един от ъглите му се е сторило, че то се е разлепило. По думите му – потребителите ще се натъкнат на същия проблем. Със същото се сблъсква и Marques Brownlee.


В ефира на една от най-гледаните американски телевизии CNBC обаче, техният редактор Todd Haselton показа счупения си телефон, който отново по думите му се е озовал в това състояние, без той да е правил нищо нередно с него, включително да е премахвал въпросното защитно фолио.


Той отправя паралел към ситуацията с Galaxy Note 7, който беше изтеглен два пъти от пазара

По думите му Samsung трябва да забави продажбите на сгъваемия смартфон, за да е абсолютно сигурен, че моделите които ще се продават на пазара са безупречни. Той припомня, че за сега моделът е само на предварителна продажба в САЩ, а и без това лимитираното устройство може да изчака малко, докато се появи на пазара.

Редакторът припомня, че това са тестови модели и е нормално, както и ние сме ви казвали когато изпробваме някой модел, първоначалните бройки да имат някои забележки, особено касаещи софтуера. В случая обаче става въпрос за основен хардуерен проблем, който се проявява след само два дни ползване.

Първоначално нямаше коментар от компанията около проблемите със струващото почти $2000 устройство. Със сигурност обаче знаем, че става въпрос за първите тестови бройки, стигнали само малка част от медиите.

Днес сутринта получихме и официалният отговор от българския офис на компанията:

Ограничен брой от ранни устройства Galaxy Fold бяха предоставени на медии за тест. Получихме няколко сигнала относно основния дисплей на предоставените устройства. Старателно ще прегледаме тези бройки, за да установим причината за докладвания проблем.

Някои от тествалите устройствата отбелязват, че са премахнали горния слой на дисплея, което е довело до увреждане на екрана. Основният дисплей на Galaxy Fold има горен защитен слой, който е част от структурата на екрана и го защитава от нежелани драскотини. Премахването на защитния слой или добавянето на лепилни вещества върху основния дисплей може да причини повреда. Ние ще направим всичко възможно да предоставим тази информация ясно на нашите клиенти. Припомняме, че към момента Galaxy Fold не е наличен в България.

Дали може да се повтори ситуацията с Galaxy Note 7?

Накратко – надали. Дори да има някакъв проблем това е твърде лимитирано устройство, което няма да повлияе до такава степен на продажбите на компанията.

Несъмнено е удар по репутацията, особено ако пазарният дебют на Galaxy Fold се забави, но освен всичко друго за момента по непотвърдена и неофициална информация става въпрос за само 4 устройства от около 40. Дали е лош късмет обаче, че те са попаднали в едни от най-големите медии – предстои да разберем.

Не е изключено да става въпрос и за дефектна партида, защото Samsung преди време вече разпространиха видео, в което се показва през колко тестове преминават моделите, преди да стигнат до пазара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари