fbpx
3.8 C
София

Основателят на Oculus създаде VR шлем, който убива потребителя, ако умре в играта, която играе

Най-четени

Палмър Люки, изпълнител в областта на отбраната и баща на съвременната виртуална реалност, е създал меко казано интересен VR шлем. Той ще убие потребителя, ако умре в играта, която играе. Прави това в чест на анимето Sword Art Online. Люки е основател на Oculus – компания, която през 2014 г. продава на Facebook за 2 млрд. долара. 

Това е технологията, която Марк Зукърбърг ребрандира като основа за Meta. 

Убийственият хедсет на Люки изглежда като Meta Quest Pro, свързан с три модула с експлозивни заряди. Те се намират над екрана. Зарядите са насочени директно към предния мозък на потребителя и ако избухнат, ще отнесат главата му.

Идеята да обвържеш реалния си живот с виртуалния си аватар винаги ме е очаровала. Моментално вдигаш залозите до максимално ниво и принуждаваш хората да преосмислят из основи начина, по който взаимодействат с виртуалния свят и играчите в него. Напомпаната графика може да направи играта да изглежда по-реална, но само заплахата от сериозни последствия може да накара играта да се почувства истинска за вас и за всеки друг човек в нея.

Люки в блог публикация, обясняваща проекта.
Според Люки вселената на Sword Art Online е накарала хората да се заинтересуват от виртуалната реалност, особено в Япония. 

В SAO играчите слагат комплект за виртуална реалност NeveGear и влизат в нова игра, наречена Sword Art Online. Там откриват, че луд учен ги е затворил във виртуален свят. Трябва да си проправят път през 100-етажна тъмница, за да избягат. Ако умрат в играта, те умират и в реалния живот. 

Добрата новина е, че сме на половината път към създаването на истинска NerveGear. Лошата новина е, че досега съм измислил само половината, която ви убива.

В SAO NerveGear убива играчите с микровълнов излъчвател.

Аз съм доста умен човек, но не можах да измисля как да накарам нещо подобно да работи, не и без да прикрепям слушалките към гигантско оборудване.

Неспособен да направи перфектната възстановка, Люки се спира на експлозивни модулни заряди. Той ги свързва с теснолентов фотосензор, който открива, че очилата гледат специфичен червен екран, който мига с определена честота. 

Когато се покаже подходящ екран за прекъсване на играта, зарядите се изстрелват, като моментално унищожават мозъка на потребителя.

Люки каза, че е използвал три взривни заряда, които обикновено използва за „друг проект“. 

Люки не уточни кой проект, но той е и основател на Anduril, оръжейна и отбранителна компания, която е спечелила огромни договори с правителството на САЩ. Тя вече разработва иновативни боеприпаси, технологии срещу дронове за специалните сили на САЩ и подводни дронове.

Люки пише, че иска да продължи да се занимава с майсторене. 

Имам планове за механизъм против подправяне, който, подобно на NerveGear, ще направи невъзможно премахването или унищожаването на комплекта за виртуална реалност. Въпреки всичко, има огромно разнообразие от повреди, които биха могли да възникнат и да убият потребителя в неподходящ момент. Ето защо не съм събрал смелост да използвам шлема лично.

Въпреки че залага на големи договори в областта на отбраната, част от Люки винаги ще принадлежи на виртуалната реалност.

„На този етап това е просто парче офис изкуство, подтикващо към размисъл и напомнящо за неизследваните пътища в дизайна на игри. Доколкото ми е известно, това е и първият нефиктивен пример за VR устройство, което действително може да убие потребителя. И няма да е последният.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини