fbpx
0.8 C
София

Правото на ремонт набира скорост

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

За правото на ремонт сме писали много пъти. Това е наистина един важен проблем, понеже количеството на електронните отпадъци непрекъснато се увеличава и по всичко личи, че този проблем може да се реши само чрез регулаторни методи. Колкото повече ограничения се въвеждат за ремонтирането на различни устройства и електронни системи от частни лица и организации, толкова по-бързо расте обемът на електронните отпадъци. И обратното – ако потребителите и частните сервизни центрове имаха право да ремонтират всякакви компютърни и електронни устройства, то толкова по-малко неработеща компютърна техника ще се изхвърля.

Преди няколко дни се появи информация, че бюрото за регистрация на авторски права на САЩ е добавило ново изключения в параграф 1201 в закона за авторското право в цифровата епоха. Това изключение вече влезе в сила и сега е възможно да се ремонтират не само телефони и лаптопи, но и автомобили, медицинска апаратура, рутери и телевизионни приставки. За съжаление останаха редица ограничения. Нека да се спрем по-подробно върху проблемите относно правото на ремонт.

Какво се случи досега

Всичко започна доста отдавна. Привържениците на идеята на правото на ремонта активно лобираха своята позиция в продължение на няколко години. В крайна сметка федералната търговска комисия на САЩ реши да започне да се бори с незаконните ограничения от страна на големите компании относно ремонта на сложните устройства. Нещо повече, тази комисия обяви намеренията си да отделя ресурси за постепенното реализиране на закони относно извършването на ремонти на различната техника.

Представен бе план, който включва пет основни етапа. Там можем да видим подточки като изслушване на общественото мнение, приемането на жалби, засилване на съвместната работа с местните правоохранителни органи и обновяване регламента и правилата на работата на големите компании. Според регулаторния орган този план ще даде възможност за борба с прекалено завишената цена на крайния продукт, с изолацията на независимите сервизи за ремонт на компютърна техника, с все по-увеличаващите се електронни отпадъци и други.

 

„Федералната търговска комисия единодушно гласува за засилване на правоохранителните мерки срещу ограниченията на ремонта, които не дават възможност на малките предприятия, на сервизните работници, на обикновените потребители и дори на държавните агенции да ремонтират своите собствени продукти. Тези ограничения значително увеличават разходите на потребителите, сдържат иновациите, сриват бизнеса на независимите ремонтни сервизи, създават ненужни електронни отпадъци, забавят своевременния ремонт и намаляват отказоустойчивостта“ – заяви председателят на Федералната търговска комисия Лина Хан (Lina Khan).

Приблизително по същото време, през лятото на тази година Европейският съюз заяви, че производителите на различни компютърни и електронни устройства, както и на битова техника, трябва да осигурят резервни части за своите устройства в продължение на 10 години. Европейската комисия дори конкретизира, че това се отнася и за всичките видове перални, съдомиялни машини, хладилници и осветителни тела.

 

Сега успехите по отношение правото на ремонт станаха по-осезателни. Службата за регистрация на авторски права на САЩ публикува допълнителни изключения в параграф 1201 на закона за авторското право в цифровата епоха. Освен перални, съдомиялни и смартфони, правото на ремонт бе разширено и сега важи за автомобилите, медицинските устройства, рутерите и телевизионните приставки. Що се отнася до рутерите, тук е важно да подчертаем, че при тях вече не важи DMCA относно фърмуерите на тези устройства. С други думи потребителите могат спокойно да инсталират външни фърмуери в своите мрежови устройства. Нещо повече, наличните в рутерите фърмуери могат да бъдат изучавани и модифицирани.

Почти всички експерти са на мнение, че бюрото за авторски права е свършило много добра работа с тези поправки. Отчетени са особеностите на различните типове устройства. Представеният нов списък с изключения е изключително полезен за частните лица и независимите сервизи и сервизни центрове, които се занимават с ремонта на компютърна и друга техника.

Друг интересен момент е, че архивните библиотеки вече имат правото да създават копия на остарелите дискови носители, но само в случай, че те няма с какво да бъдат заменени. За съжаление, те нямат право да премахват защитата от копиране, за да могат да презапишат данните към други носители на информация. От друга страна, вече е разрешено да се отварят устройствата за възпроизвеждане на стриймвано видео, разбира се, ако това не се прави, за да се получи достъп до пиратско съдържание.

Какви са недостатъците

Остават още немалко проблеми. Работата е в това, че Apple и другите големи производители на компютърни устройства изобщо не искат да чуват за правото на ремонт. Тези компании с всички сили се стремят да контролират индустрията на сервизното обслужване и ремонт. Големите компании много добре знаят, че това за тях е златна мина и са категорично против тези нововъведения. Потребителите от друга страна са на мнение, че не стига, че цените на електронните устройства са твърде високи, компаниите продължават да трупат сериозни финанси и след продажбата на тези устройства – в техните фирмени сервизи.

 

Неясна остава и ситуацията с ремонта на новата селскостопанска техника, в която се използват електронни компоненти. Пример за това е компанията John Deere. Тя не е като другите и нейните трактори не се продават на фермерите. Вместо това с купувача, който тук може би трябва да бъде поставен в кавички, се сключва договор за лиценз за използването  (Extended Use License Agreements). Според условията на този договор фермерът няма право да ремонтира тези трактори, включително техния хардуер и софтуер. Интересно е, че в този хардуер са включени и ремъците, които лесно могат да бъдат сменени от всеки. Фермерите са принудени да търсят в чужбина най-различни фърмуери за контролерите, които се използват в тези трактори. Ако подобен фермер бъде хванат в подобни нарушения, то той може да бъде глобен стотици хиляди долари и дори да влезе в затвора.

Причината е, че софтуерът на тези трактори е защитен от закона Digital Millennium Copyright Act и при неговото нарушаване може да бъде наложена глоба от $500 000 и/или 5 години затвор. Този закон е измислен за борба с цифровото пиратство и досега нямаше прецеденти с фермери.

Други проблеми

Сегашният бизнес модел на производителите на електроника, битова техника, селскостопански машини и т.н. се е изградил в продължение на десетки години. Ако сега започнем да го променяме, напълно е възможно нещо да се обърка. Тази ситуация няма да разглеждаме тук, понеже тя е твърде обемна.

Едно от тези последствия е поскъпването на продукцията. Производителите още сега заявяват, че ако ще трябва да осигурят резервни части за своите устройства за цели 10 години, то цената на тези устройства ще трябва да се вдигне. Експертите от друга страна са убедени, че към днешен ден сравнително ниската цена на битовата техника и електрониката се дължи на твърде ниската надеждност на тази техника. Ясно е, че ако поискаме многогодишна гаранция и свръхвисока надеждност, то производителите със сигурност силно ще вдигнат цените.

Така например, производителят на битова техника Miele дава гаранция от четвърт век за някои от своите устройства, само, че те са от 5 до 10 пъти по-скъпи от обикновените. Готов ли е потребителят дотолкова да увеличи разходите си за подобна техника? Едва ли.

Възниква и друг въпрос – какво ще стане с всички тези резервни части, които са складирани за срок от 10 години, след като гаранцията на съответното устройство изтече? Ще трябва да се осъществява извънгаранционен ремонт, което големите производители не позволяват. Навярно ще трябва да се създават нови правила за конкретните ситуации.

Но каквото и да говорим, купувачът на което и да е електронно или компютърно устройство трябва да има възможност да се разпорежда със своята покупка както пожелае. Вижда се, че към днешен ден лобито на идеята за правото на ремонт има всички шансове да постигне тази цел.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини