Програмисти се обединяват с искане за отворен код на софтуерните системи в българските институции

До момента повече от 300 IT специалисти са подкрепили искането в GitHub

34
5520

Кризата с теча на данни от НАП все още не е приключила, но тя, както и многото дискусии, събудени около нея, множеството технологични проблеми, срива на търговския регистър и желанието на редица специалисти да помогнат на държавната администрация доведе тази седмица до петиция, която набира популярност в GitHub.

Тя е инициирана от Константин Спиров и я публикуваме в оригиналния и вид:

ЛЕСНО СЕ ПРИКАЗВА, ПОКАЖЕТЕ НИ КОДА!

Петиция до българските политици

Ние, долуподписаните професионалисти, работещи в сферата на IТ технологиите, водени от убеждението, че държавата се нуждае от повече честност и прозрачност при софтуерните разработки, които касаят работата с граждани и фирми на държавните институции (НАП, НОИ, Здравната каса, Агенция “Митници” и много други),

НАСТОЯВАМЕ:

Да бъде отворен програмният код и на вече съществуващите софтуерни системи, разработени за нуждите на българските институции, както го направиха Великобритания[2], Германия[3], Израел[4], Естония[5] и десетки други държави [6].

Така специалистите, които биха могли да допринесат за подобряване качеството на софтуерните разработки, ще могат да дадат своя принос, като това ще се отрази положително и върху сигурността на продуктите. Мнозина от нас са готови да помогнат на доброволни начала, водени единствено от патриотични подбуди.

По данни на БСК, всяка година от 2002 дo днес, България дава средно пo около 150 милиoнa лeвa гoдишнo национални и европейски средства зa въвeждaнe нa електронно управление [7]. По всяка вероятност досега са похарчени около два и половина милиарда лева. Искаме да знаем къде са отишли парите ни!

Отворете кода:

  • за да можем да гарантираме сигурността му
  • за да можем да контролираме качеството му
  • за да можем да го подобрим

Защото думите “честност” и “прозрачност” не са празни приказки.


Справка: според Закона за електронното управление (чл. 58а, ал. 1), компютърните програми трябва да отговарят на критериите за софтуер с отворен код, вижте тук. Настоящата петиция призовава за спазването на закона и за разширяване на обхвата му.

Тук можете да видите подписалите петицията.

34
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
22 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
дясоБОТо
дясоБОТо

Е-еех мечти, а някои отлетяха…. В пубкикуваният списък от т.6 липсва един от пионерите в Южна Америка – Уругвай! Ще си позволя да опиша на читателите! еПравителството им работи доста ефективно. Миграцията към софтуер с отворен код тече с пълна пара и повече Ubuntu е системата, която интегрират! Във всяко училище от 1-ви клас им.се раздават БЕЗПЛАТНО таблети, а от 4-ти. клас лаптопи с *NIX OS с отворен код и платформа за обучение вкл. домашните са онлайн повечето, а родителите могат да видят по всяко време.прогреса на детето! За всички ученици към Plan Ceibal има 100% безплатен интернет във всички… Виж още »

Виво
Виво

аз не виждам в този списък един програмист…

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

Българския програмист кара на ракия с евтина салата по цял ден – сега ще му даваме и код да пише? – DANGER! 97% от подписалите се в гитхъб са или мениджъри или графични дизайнери, други 2% са junior-и дето в момента се учат. Остава 1 процент, които са HTML кодери.

*DROPPING MIC*
Peace, I’m out!

хахахаха
хахахаха

Съжалявам, но подписка подкрепена от някакви си „ScreamOfWoods“, „vankyy26“, „Stealthmate“, „dunker4o“ и подобни „хакери“ с куул никнеймове – няма как да бъде взета на сериозно.

дафак
дафак

С какви никнеймове да са, като повечето програмисти са около 20-годишни хора. Какво общо има едното с другото, че не разбрах? Всички програмисти, с които съм работил, дори архитекти и СТО-та на по 40 години си остават нърдове, които се кефят на комикси, компютърни игри и тн. Много несериозно нали? УжасТ!
Точно в ИТ средата, някъв „куул ник“ изобщо не е прецедент дали човекът си го може или не. ДАФАК

хахахаха
хахахаха

аз пък съм отхвърлял кандидати за работа на база e-mail адрес. Съжалявам, но ако кандидатстваш с мейл sladkoto_kotence93 или samo_loko1926 или huligana_95 нямаш голям шанс, ако ще да имаш препоръка от папата. Не и ако аз ти гледам CV-то. Цитирам имената на мейлите по памет. Та, dunker4o, vankyy26, Stealthmate и ScreamOfWoods губят на момента.
Ако ще се прави нещо сериозно – трябва и сериозен подход. Така не срава. Програмисткия хумор нека си остане между програмистите.

До сладкото котенце
До сладкото котенце

Нали затова има служебни мейли бе пич.

Хахха
Хахха

Говорим за кандидати за работа – те нямат служебни 🙂

sw.hw
sw.hw

Не служебни към определена фирма, а въобще за всички служебни работи. Иначе съм съгласен, че не трябва да се кандидатства с такива имейли, които споменнахте.

Bongo
Bongo

Прощавай, колега, но трябва да си изхвърлиш ценза… прави разлика м/у теория и практика. А иначе – предразсъдъците говорят за ограниченост.

хахахаха
хахахаха

Няма предразсъдъци. Ако кандидатстваш с ivan_ivanov_2000 или подобен – няма проблем. Но в CV-то си да сложиш нещо като huligana95, samoloko, samobotev, samolevski и т.н. говори за липса на елементарна култура.

Радо
Радо

Виж, съгласен съм с теб за горе споменатото. Но когато стане дума за нещо официално и държавно е хубаво да се спазват някакви общоприети норми и етикет.

pix3l
pix3l

И на кой му пука, че някакъв HR не се кефи на никовете в GitHub?

пипи
пипи

И всичката бюрокрация дето лапка ще пусне кокала? Що ли не вЕрвам!

Oracle
Oracle

Глупости на търкалета …
Като гледам, 300 палячовци, отправили някакво искане 😉

дафак
дафак

Искане да се спазва закона. Бахти наглите, а? Умник…

Oracle
Oracle

@дафак И кой точно закон повелява, че институциите трябва да работят със системи, които са с отворен код? Единствения закон, който е нарушен в момента, е този, който повелява администраторите на лични данни, да НЕ ги разпространяват публично и да ги опазват със всички възможни средства. Това е. НАП не са го направили. Следователно, те са нарушили закона и трябва да си понесат последствията. И господинчо, на чие, според теб, пряко подчинение е НАП? Понеже си нямаш и представа от тези неща – ще ти кажа – НАП е на пряко подчинение на Министерство на финансите, респективно на министъра на… Виж още »

Петко
Петко

Закон за електронното управление Чл. 58а. (Нов – ДВ, бр. 50 от 2016 г., в сила от 01.07.2016 г.) При изготвяне на технически и функционални задания за провеждане на обществени поръчки за разработка, надграждане или внедряване на информационни системи или електронни услуги административните органи задължително включват в заданията следните изисквания: 1. в случаите, когато предметът на поръчката включва разработване на компютърни програми: а) компютърните програми трябва да отговарят на критериите за софтуер с отворен код; б) всички авторски и сродни права върху съответните компютърни програми, техният изходен програмен код, дизайнът на интерфейсите и базите данни, чиято разработка е предмет на… Виж още »

Oracle
Oracle

@Петко Петко бре чети, Петко не чете, Петко бре учи, Петко пак не ще, иска да яде – няма от къде 😉 Брат, ти или не можеш да четеш или когато четеш, нищичко не вдяваш от прочетенето … „Чл. 58a. (Hoв – ДB, бp. 50 oт 2016 г., в cилa oт 01.07.2016 г.) Πpи изгoтвянe нa тexничecĸи и фyнĸциoнaлни зaдaния зa пpoвeждaнe нa oбщecтвeни пopъчĸи зa paзpaбoтĸa, нaдгpaждaнe или внeдpявaнe нa инфopмaциoнни cиcтeми или eлeĸтpoнни ycлyги aдминиcтpaтивнитe opгaни зaдължитeлнo вĸлючвaт в зaдaниятa cлeднитe изиcĸвaния:“ Хайде сега си прочети цитата поне десет пъти и се опитай да разбереш нещо от написаното.… Виж още »

111
111

Oracle – нарушават закона за електронно иправление, чл. 58а, ап.1. Всички обществени поръчки за електронни системи трябвз да изискват програмите да отговарят на принципа за софтуер с отворен код.
Ти досега да си видял някъде публикуван кода на някоя от системите?

Oracle
Oracle

@111
Е виж какво съм написал по-горе на Петко.
Същото важи и за теб.
И … да, със съжаление установявам, че макар в някаква степен и добре платени, повечето БГ програмисти, като тези с исканията са образовани, колкото на кокошката баща и … 😉

saentist
saentist

Кой ще взема % от сделките?
Докато не се забрани със закон взимането на комисионна,
и не стане престъпление, няма да има оправия.

the professor
the professor

работата е там, че ако кода е отворен голяма част от българските програмисти ще трябва да си търсят друга работа( ще се види че пишат калпав код, крадат го или умишлено вкарват грешки, за да им се плаща да ги оправят) … има такива програмисти в един куп български фирми за писане на счетоводен софтуер и бази данни…

Vanhai
Vanhai

В по-голямата част от коментарите виждам, че „исках, но нямах желание“. :/
С тази петиция се показва, че все още има хора, на които им пука.
Предложете Вие по-добър вариант, като сте против петицията заради убежденията си. 🙂

evil resident
evil resident

Няма защо да се преструваме! Тук въпросът опира до това, кой ще гушне следващите няколко милиарда по програмите за „цифровизация“. Очевадно е, че въпросните „програмисти“, яхнали open source – вълната се надяват, това да са те. От друга страна Oracle и деривати дърпат към големите концерни и се позовават на много рудиментарната функционалност на конкурентните пакети. От гледна точка на сигурността може да се приеме, че и двата подхода са еднакво уязвими. Но ако се отчете социалният компонент, е за предпочитане 1000-2000 български граждани, специалисти със съответната прилежаща логистична инфраструктура да са постоянно ангажирани с развитието и поддръжката на въпросните… Виж още »

BlB
BlB

Е, те т’ва е!:) Едни са против опън сорс-а щото се надяват на комисионни и дребни поръчки, други искат пак да се облажат но тяхния начин поне е по-справедлив – повече ще хапнат от софрата! Апропо това е и част от идеята на опънатия сорс.
Всеки сам да си реши кое е по-добре за Бг!

evil resident
evil resident

Лошото е, че решенията се взимат от тези, който прибират лъвския пай от „комисионните“, а тях БГ ги не брига… 😂

BlB
BlB

Ами ББ действа на принципа „да опитаме и ако стане, стане….“ Така, че трябва ей такива па и др подобни акцийки…

Срам за България
Срам за България

r00tddrm този никнейм минава ли стандартите? Аз не виждам нито един „не куул“ никнейм в каквито и да е кредити за разработване на каквото и да е било. Дори преподаващите от google са bluberrySally, SandyMandy, TaiD, TumbsDown, BigSunnyAlley… Ето такъв тип са никовете на всички, ами не ги вземайте на работа, а утре вървете на презентация, пресконференция на google, IT брандове, за да „научите нещо“, което големите правят..

Срам за България
Срам за България

Малко писах преди да погледна списъка и не виждам нищо странно в никовете, големи сте бужита с двойни стандарти…

хахахаха
хахахаха

Ника ти може да е какъвто си искаш. Мейл може да имаш ако ще и mnogo_gotin_sexy_sladur@нещоси. НО! Такива неща не се показват в CV….

голем си дебил
голем си дебил

Кой говори за CV-та тук, бе тъпако? Само ти, платен държавен трол!