fbpx
7.8 C
София

Ревю на Acer Chromebook Spin 512 (R852TN) – за по-продуктивно учене, работа и забавление

Най-четени

Макар и с малко закъснение, въвеждането на иновации в българските училища беше значително ускорено през последните месеци, във връзка с нуждата от преминаване към модел на дистанционно обучение. Наскоро научихме, че през тази година ще има 36 паралелки в 18 учебни заведения, които започват да използват специалните преносими компютри за образование Chromebook. Досега те са били само 6.

Неведнъж в Kaldata сме спирали вниманието си (основно в новините) на различни модели Chromebook, вероятно вие вече добре знаете какво представлява, но все пак, нека припомним. Това е преносимо устройство, което може да обединява в едно таблет и лаптоп. То работи с операционна система Chrome OS на Google, разполага с тъч скрийн екран, камера и водоустойчива клавиатура и е оптимизирано за работа в “облачна” среда.

Това означава, че всички файлове, приложения и дори персонални настройки на работния плот се пазят в персоналния gmail / G Suite профил, а не в паметта на компютъра. Това прави учебното съдържание достъпно от различни устройства и го защитава от изтриване и загуба.

Решихме да разгледаме едно от най-добрите решения в тази област – Acer Chromebook Spin 512. Брандът може да се похвали с производството на първия подобен модел в партньорство с Google и до момента продължава да е на първо място по продажби на световно ниво, с огромен дял на доставките в образователния сектор.  Компанията като цяло винаги е акцентирала над образованието в своето портфолио и често сме ви представяли подобни модели, сред които настолни машини, монитори, проектори и т.н.

И тъй като лаптопът е предназначен за определен кръг потребители към който за съжаление никой от екипа ни отдавна не принадлежи, се обърнахме за помощ и към Мария Атанасова, заместник-директор на езикова гимназия “Иван Вазов” гр. Пловдив, в чието училище от две години две паралелки в 9 и 10 клас се обучават с подобни машини. Тя сподели с нас мнението си за някои от ключовите неща в модела, както можете да прочетете и в настоящия текст.

Да започваме

Времето от изваждането на  Spin 512 от кутията до реалното започване на използването му не е много – стартира само за осем секунди. Още докато го оглеждаме обаче преди да го включим, непременно трябва да отличим някои от характерните му черти:

  • Той реално може да се използва като лаптоп или таблет, тъй като има въртящ се на 360 градуса сензорен екран, с който ученикът или потребителят, решил да се сдобие с него може да го използва както намери за добре.
  • Екранът е в съотношение 3:2 за разлика от много други машини на пазара в момента. Това е така, за да има повече пространство за четене (18% според данните на Acer).
  • Лаптопът пристига със стилус на Wacom EMR, която намира място в корпуса, за да се съхранява по-лесно и да не се губи.
  • Моделът разполага с две камери, с които могат да се провеждат видео разговори, но и да се правят по-качествени снимки.
  • Acer Spin 512 идва със сертификат, че покрива всички военни стандарти за устойчивост, което позволява спокойното му използване

Интересно ни бе кое е нещото, което един директор и учител може да отличи в използването на Chromebok.

„Улеснявам се с това, че откъм поддръжка е изключително лесен. Няма инсталиране на програми, няма борба с вируси и такива неприятни неща, които са доста ангажиращи за един системен администратор. Всъщност нямаме човек, който да отговаря за техниката. Спестяваме една заплата по този начин.“,сподели с нас Мария Атанасова.

Как работи и за кой е предназначен?

Chromebook е оптимизиран за целите на образованието. Той е изключително бърз , батерията му издържа цял учебен ден (до 12 часа), няма вируси, а здравината му е тествана по стандарт от военен клас MIL-STD 810G. Тези негови базисни характеристики го правят подходящо решение за присъствено (замествайки тежките хартиени учебници) и дистанционно обучение (учениците могат да учат и да се упражняват на него у дома, използвайки индивидуалните си Google профили).

Нещо повече – Chromebook позволява учебният процес да бъде организиран по модела 1:1, което означава, че всеки преподавател и всеки ученик може да разполага навсякъде и по всяко време с персонално устройство, както и с достъп до цялото учебно съдържание през личния си gmail / G Suite профил.

„Учениците са по цял ден с компютрите. След като свършат ги взимат вкъщи и ги използват и у дома за учене. Това не ни притеснява, защото са много здрави. Все още нямаме счупено устройство за две години. Същото се отнася и за развалянето – всичко работи нормално.“

Администраторите на Google G suite могат директно да инсталират приложения на Chromebook компютрите, които са под тяхно управление

Тази функционалност е голямата причина за ръста на продажбите на Chromebook в САЩ, скандинавските държави, Нидерландия, Испания, Белгия и на още места по света. Просто ИТ специалистите по поддръжка вече няма нужда да “посещават” устройството, а всички настройки и разрешения се правят “през облака”. Това важи дори за SSID на мрежите и паролите за достъп до конкретна WiFi мрежа. Подобно мнение споделя и Мария Атанасова, която бе нашия консултант за това ревю –

„Управляваме всичко централно от администраторската конзола и физически без никакъв досег с устройствата“

Компютърът дава достъп до всички необходими материали и може да се управлява от разстояние чрез специализиран лиценз Chromebook Management License

Всичко това го нарежда сред предпочитаните устройства за работа в училище в някои от най-добрите образователни системи в света – САЩ, Австралия, Швеция, Нидерландия и други.

ChromeOS Позволява пълноценна работа на Linux приложения. В комбинация с WACOM-таблетната и графичният редактор GIMP за Linux, то R852TN става доста интересно предложение за любители графични дизайнери или за организации, които преподават дигитални визуални изкуства и/или графичен дизайн/. Важна подробност е, че ChromeOS поддържа дори Android приложения

Достъп до огромен брой образователни приложения

Chromebook устройствата работят с приложения като Google експедиции, Tour Creator и Poly, които включват в учебния процес виртуалната и добавената реалност. Jamboard от своя страна е изключително подходящо за създаването на учебно съдържание приложение, чрез което дори може да се замести интерактивната дъска в училище.

Познатата покрай дистанционното обучение виртуална класна стая Google Classroom допълнително подпомага проектно базираното обучение

Чрез нея преподавателят дава достъп на целия клас до различни учебни ресурси, индивидуални и групови проекти и др. Chromebook често се използва и за достъп до съдържание, което не е включено в учебниците, като например различни Google експедиции, както и за развитието на технологични умения в учениците като създаване на мултимедийно съдържание, графики, рисунки, чертежи и др.

„Учениците са най-доволни от този начин на работа. Започват да оценяват и възможността да учат и работят по този начин, защото в комбинация с облачната ни платформа отваря повече възможности за съвместни дейности като не ги ограничава нито място нито време“

Нямаше как това да не повдигне въпроса и за дистанционното обучение, за което все повече се заговори през 2020 година

 „По време на извънредното положение, учениците и учителите с Chromebook бяха единствените, при които нямаше никакво сътресение.  Така работят и през годината, когато са реално в час. Дистанционното обучение се случи много по-лесно и ефективно при тях“

В хардуерно отношение, което все пак е важно, както при всеки компютър, нещата стоят доста добре на хартия, а както разбрахме с течение на ползване на модела, както и слушайки отзивите на ученици и преподаватели – така е и при реалната употреба.

Екран и стилус

Екранът на лаптопа идва с размер от 12-инчов IPS екран. Той е чувствителен на допир и работи в резолюция 1366×912 HD+. Интересна подробност, както споменахме вече е  съотношението на страните му 3:2, което дава 18% повече “площ за четете” и прави екрана съпоставим с 13.3-инчов 16:9 екран. Екранът е покрит с Corning Gorilla Glass, което спомага за здравината на модела, който покрива дори военен стандарт MIL-STD 810G.

Много важен елемент тук е наличието на активна писалка на Wacom. На практика няма друг модел, който на подобна цена (под 900 лв) да предлага подобно нещо

Благодарение на екрана и наличието на стилуса R852TN може да замести доста сложни и скъпи устройства, като интерактивни бели дъски (interactive whiteboards) или LCD touch екрани. В комбинация с приложението Jamboard на Google – моделът буквално има функционалностите на “истинския” Jamboard

Процесор, видео и RAM

Лаптопът разполага с 4-ядрен Intel Celeron N4120 процесор, до 2,4 Ghz, който отлично, заедно с вграденото видео Intel UHD Graphics 605 се справя с всички работни задачи, които могат да се изправят през Chromebook-a. За нормалната работа с ChromeOS и всички приложение 4 GB RAM, с които разполага Spin 512 са напълно достатъчни, както успяхме да установим и при неговото използване.

Батерия

 Заради начина си на работа и голямата си батерия, лаптопът може да работи с един пълен заряд цели 11 часа. Именно това отличава пред нас и Мария Атанасова

„Едно от най-хубавите неща е, че батерията издържа цял ден, без да се налага да се зареждат. Тези класове работят само с тях – те нямат учебници и тетрадки.“

На практика батерията е достатъчна за повече от един работен или учебен ден свързаност, в който работим с различни приложения, пишем, гледаме клипове, или слушаме различни аудио файлове.

Свързаност

Лаптопът разполага с достатъчно портове, за да включите към него всичко, което ви е необходимо. Вградената му памет е само 32 GB eMMc памет, но ако ви се наложи да записвате някакви файлове, лесно можете да използвате някой от 2-та USB Type A порта или 2-та USB3.1 Type-C порта, като през единия от тях имате 45 вата за зареждане на друго устройство.

Лаптопът има Intel Gigabit Wi-Fi и поддържа 2X2 802.11 ac, MU-MIMO, така че връзката с интернет може да бъде доста бърза, а за прехвърляне на файлове, или свързване с други устройства имате и Bluetooth 5.0.

Подходящ за деца със специални образователни потребности

Не на последно място трябва да отчетем и факта, че  Chromebook има редица предимства за деца със специални потребности. Учениците с намалено зрение могат да използват функцията за увеличение на изобразеното на екрана съдържание. Вграденият четец ChromeVox е създаден специално за незрящи ученици, за които е осигурено подходящо аудио съдържание или такова с брайлов код. Добавянето на надписи към аудио и видео файлове подпомага учебния процес при деца със затруднения в слуха.

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на дисплея
Удобство при работа
Автономност
Свързаност
Интерфейс
Здравина
Цена/качество
Камера
Звук
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Колев
Колев
1 година

Телефонът ми е с по- добри характеристики. Това е най- големия боклук за много пари. Този, който е писал статията, явно няма никаква представа от хардуер.

жоро
жоро
Отговор на  Колев
1 година

Самият факт, че започваш да говориш за hardware характеристики означава, че точно ТИ не знаеш за какво ствав на въпрос. АКО беше прочел статията щеше да разбереш насоката, към която е насочен този продукт. АКО си прочел статията и не разбираш, жалко за парите които са дадени за образованието ти. На Chromebook не са му необходими 12 ядра и 16 GB ram и 4к матрица защото не е предназначен за игри, а за обучение. Такова при каквото едно IT с няколко скрипта може да вкара ноите учебници за 10 клас, тест по математика, програма за симулиране на оптика по физика… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини