Децата до 5-годишна възраст да прекарват по-малко време пред екраните, съветва Световната здравна организация

1
393

През последните дни се говори много за новите препоръки на Световната здравна организация. Според тях, родителите трябва да ограничат времето, в което малчуганите зяпат екраните. Но тези препоръки не са толкова за рисковете на самото време пред екран, колкото за предимствата на това децата да правят нещо друго през това време.

Препоръките се отнасят предимно за физическата активност и съня на децата под 5-годишна възраст и целта им е да създадат полезни навици по време на тази критична възраст.

„Децата между 2 и 5-годишна възраст не трябва да прекарват повече от 1 час на ден пред екран, а тези под 2 години не трябва да прекарват никакво време седнали пред екран.“

Както казахме, тези препоръки не се отнасят само за времето пред телевизора или в Интернет. „Но аз мисля, че към тези препоръки имаше най-голям интерес“ казва Хуана Уилумсен, съветник на СЗО за физическата активност и наднорменото тегло при децата. „То [времето пред екрана] е нещо, за което родители, семейства и хората като цяло са много загрижени.“

“Време пред екран“ може да означава много неща: гледане на безкраен поток от YouTube клипове, зяпане на телевизия, играене на видео игри, скролване в социални мрежи или видео разговори с баба и дядо. Има много мнения по въпроса как дигиталната медия влияе върху мозъците на деца и възрастни. И истината е, че науката още не е готова да отговори на паниката в места като Силициевата долина, където един родител каза на The New York Times, че „дяволът живее в нашите телефони и вреди на децата ни“.

В този случай, обаче, Световната здравна организация не базира препоръките си на вредите върху мозъка. „Не сме търсили доказателства за ефекта от екраните, като отделяната светлина, съдържанието, което е на екрана, който детето гледа или когнитивно развитие“ казва Уулимсен. „Ние се съсредоточихме върху заседналото поведение“

Следователно, седенето или лежането пред телевизора е срещу препоръчаният лимит на СЗО. Танцуването пред телевизора не е. Зяпането на YouTube на таблета се брои, но четенето на електронна книга с мама или тате не се. Видеоразгворите с роднини също не са лошо нещо, казва Уилумсен.

Тези разграничения са ключови, докато учените разучават ефектите от времето пред екран, казва Марк Потенца, професор по психиатрия в Йейл. “Аз бих казал, че не всяко време пред екрана е еднакво по отношение на позитивните и негативните ефекти.“ казва той. Това не означава, че СЗО не трябваше да публикува препоръки, а че хората трябва да са готови те да се променят с времето. „Има деца, които растат в момента и родителите се питат как трябва да възпитат децата си в тази обстановка.“

Според Майкъл Рич, директорът на Центъра за детско здраве в Бостънската детска болница, фокусирането върху препоръките на СЗО пропуска голямата картинка. „Не е това, че екраните са потенциално вредни, а че са лош заместител на общуването лице в лице.“ казва той. Времето пред екран, в този контекст, е начин по който хората общуват с децата. Важната част от това е на децата да им се предоставят много различни изживявания. Той би искал към препоръките да се добавят лесни алтернативи – като слушането на музика. В противен случай, „задаването на лимит на времето пред екран създава повече вина, отколкото полза.“

С такива ограничения, отговорността за спазването им пада върху родителите. И Джени Радески, професор по педиатрия в Университет в Мичиган, се надява, че Световната здравна организация ще добави и препоръки за подобряването на дигиталната обстановка на децата.

„Те могат да включват по-малко употреба преди лягане или във вечерните часове, подбирането на образователно съдържание и ограничаването на пристрастяващи функции, на които младите умове не могат да устоят. Така на родителите няма да им се налага да непрекъснато да бдят над децата си докато са пред екрана.“

Ето ги и препоръките, както са публикувани на сайта на Световната здравна организация:

Новородените (децата под 1 година) трябва:

  • Да са физически активни по няколко пъти на ден и по различни начини, особено чрез игра на пода; колкото повече, толкова по-добре. За тези, които все още не могат да се движат, това включва поне 30 минути (разпръснати през деня) лежане по-корем докато са будни.
  • Да не са ограничени за повече от 1 час наведнъж (детски колички, високи столове или прикрепени за гърба на родителя). Времето пред екран не се препоръчва. Когато са в заседнало положение, четенето и разказването на приказки се препоръчва.
  • Да спят от 14 до 17 ча́са (0-3 месечна възраст) или от 12 до 16 (4-11 месечна възраст), като това включва и следобеден сън.

Децата от 1 до 2-годишна възраст трябва:

  • Да прекарват поне 180 минути (разпръснати през деня) в различни физически активности с каквато и да е интензивност, по възможност със средно до усилено натоварване; колкото повече, толкова по-добре.
  • Да не са ограничени за повече от 1 час наведнъж (детски колички, високи столове или прикрепени за гърба на родителя) или да стоят седнали за удължени периоди от време. За децата на 1 година, заседнало време пред екран (като гледане на телевизия и клипове и играене на компютърни игри) не се препоръчва. За тези на 2-годишна възраст, заседналото време пред екран не трябва да е повече от 1 час; колкото по-малко, толкова по-добре. Когато са в заседнало положение, четенето и разказването на приказки се препоръчва.
  • Да спят от 11 до 14 ча́са (включително и следобеден сън) с уточнено време за ставане и лягане.

Деца от 3 до 4-годишна възраст трябва:

  • Да прекарват поне 180 минути (разпръснати през деня) в различни физически активности с каквато и да е интензивност, по възможност със средно до усилено натоварване; колкото повече, толкова по-добре.
  • Да не са ограничени за повече от 1 час наведнъж (детски колички) или да стоят седнали за удължени периоди от време. Заседналото време пред екран не трябва да е повече от 1 час; колкото по-малко, толкова по-добре. Когато са в заседнало положение, четенето и разказването на приказки се препоръчва.
  • Да спят от 11 до 14 ча́са (което може да включва следобеден сън) с уточнено време за ставане и лягане.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Kalashnikov Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kalashnikov
Kalashnikov

Nie ot 90te kak li sme oceleli pred televizorite che segashnite sa tolkova ligavi i iznejeni