През 2015 г. Агенцията за национална сигурност оттегли старата си програма за наблюдение, която безразборно следеше милиарди телефонни обаждания на ден, но това не означава, че вече не се събират данни за обажданията. Според доклад за прозрачността, издаден от Службата на директора на националното разузнаване, агенцията е получила 534 милиона обаждания и текстови записи от телекомуникационни компании като AT & T и Verizon през 2017 г.

Това е над три пъти повече от броя (151 милиона), събрани през 2016 г., което е първата пълна година от влизането в сила на новите правила за наблюдение съгласно Закона за свободата на САЩ.

Докато NSA вече не може да извлече информация за всички, телефонните компании трябва да поддържат метаданни за обаждания и текстови съобщения, включително телефонни номера, продължителност на обаждането и брой знаци в текстовете, съгласно новия закон. След това NSA може да подаде заявка за достъп до всички записи на своите цели и всеки, с когото са били в контакт. Преди Агенцията да може да получи тези документи, Съдът за наблюдение на външните разузнавателни служби трябва да се съгласи, че основната цел може основателно да бъде свързана с терористична дейност.

Тъй като целият процес е доста сложен, тези нови цифри са тревожни за защитниците на неприкосновеността на личния живот. Робин Грийн от базирания във Вашингтон Институт за отворени технологии заяви пред Ройтерс, че „прозрачността на разузнавателната общност все още не е достатъчно пълна, за да обясни драматичните увеличения в събирането на данни“. Службата на директора на говорителя на националното разузнаване Тимъти Барет обаче защити NSA и заяви, че „не е променила начина, по който тя използва правомощията си да получава записи с подробни данни за обажданията“.

Не е ясно дали агенцията е намерила празноти в закона, които може да използва, но внезапният скок в броя на иззетите записи може да се припише на няколко неща. За начало начина, по който новите правила работят, означава, че една молба може да генерира огромни количества данни. Например, в доклада се казва, че агенцията е подала искане за 40 субекта през 2017 г. и въпреки това са произвели 534 милиона записа, тъй като тя получава достъп до записите на всеки един човек, с когото субектите са били в контакт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари