4-те най-добри мобилни портфейла в България – плащай бързо, сигурно и модерно

19
2129
С навлизането на новите технологии, сериозно започнаха да се променят банковите институции, родиха се разнообразни платежни системи и приложения, а картовите разплащания, доскоро не толкова популярни в България, вече са ежедневие за мнозина.

Банковите карти обаче все пак са технология на доста години, чиято популярност рано или късно ще отмине. А като традиционни любители на актуалните технологии, все повече българи поглеждат към новите начини за боравене с пари – тези, които ще наследят плащането с банкови карти.

В Kaldata неведнъж сме спирали вниманието си на новите неща в сектора, но днес ще обобщим най-популярните 5 мобилни портфейла, които българите ползват в края на 2018-а.

Ако все вие сте от тези, за които тези неща са сравнително непозната територия, то непременно трябва да започнем с това какво всъщност представлява един мобилен портфейл.

Той преди всичко е удобство. В него потребителят може да регистрира своя дебитна или кредита карта, а след това без дори нужда от това да я носи със себе си да започне да плаща с нея, директно посредством своя мобилен телефон.

Въпросът за или против използването на подобни портфейли не стои на дневен ред. С тях може да се плаща бързо и сигурно в търговските обекти. Човек може лесно да проследява всичките направени разплащания, да управлява плащането на битовите сметки, да прави преводи и всичко това – само с няколко клика върху екрана на мобилния телефон, който е постоянно с нас в джоба ни.

Това е и по-сигурно

Вкарването на картата във вашия смартфон, прави така, че сигурността се подобрява чувствително. Mastercard позволява на картоиздателите да предлагат мобилни приложения с токенизирани карти. Така всяка карта става уникална за един мобилен телефон и в случай на кражба няма да работи с друго устройство освен твоето. Това допринася за твоята допълнителна сигурност и спокойствие. Естествено, не сме забравили и за удобството – затова до края на годината ще можеш да плащаш с телефона си и Mastercard в 100% от обектите с безконтактни терминали в страната.

Как да се сдобием с мобилен портфейл?

За да използваш мобилен портфейл на телефона си, трябва да направиш само  няколко лесни стъпки:

  1. Избери приложение за мобилен портфейл
  2. Изтегли го на смартфона си или на друго мобилно устройство .
  3. Регистрирай своята кредитна или дебитна карта Mastercard и добави сума по твое желание
Кой портфейл да изберем?

На пазара има няколко наложили се решения, които общо взето предоставят сходна функционалност, но имат и не малко разлики. Спираме се на 5 от тях, които несъмнено ви препоръчваме заради това че са български, доказали се във времето и разбира се –много удобни. Абсолютно с чиста съвсем можем да кажем, че те предлагат сигурност и добра функционалност, не по-лоша от най-разпространените подобни приложения в световен мащаб. Причината да ги изберете е не само, че идват от България, но и това че са доста удобни. Всъщност вие сами можете да ги изпробвате, тъй като инсталацията е напълно безплатна, а в базовите функции можете да се ориентирате дори и без да вкарвате своята карта първоначално в тях.

My Fibank

Това всъщност е първия подобен портфейл, за който в Kaldata писахме още преди години. От банката позволяват на потребителите си да създадат дигитална карта, която да се постави в приложението, което банката предлага.

Работата с нея не се различава особено от тази с всяка една друга карта на банката. Единствено с това, че е изобразена на екрана на мобилния телефон, а не на пластика. Регистрацията и създаването и е лесно и удобно, но за сега от картата могат да се възползват само физически лица. Активирането и е много лесно, а след това плащането е елементарно – просто преди плащане трябва да стартирате приложението и да платите безконтатно. Важно е обаче да кажем, че от това приложение могат да се възползват само клиенти на самата банка. Отделно трябва да се регистрирате за използването му, посещавайки техен клон. След това работата е безпроблемна и приятна.

А1 Wallet

Малко след свето ребрандиране, мобилният оператор също стартира своя подобна услуга. Приложението е доста интуитивно. То бързо може да се превърне в твой незаменим помощник.

A1 Wallet е типичен дигитален портфейл, с чиято помощ можеш да правиш всичко в света на парите. Например – да извършваш безконтактни плащания, да пазаруваш онлайн, да плащаш сметките си, както и да превеждаш пари към банкова сметка. За да използваш А1 Wallet, трябва да имаш банкова сметка. Приложението работи и с дебитни, виртуални и безконтактни карти.

С негова помощ ще можеш да извършваш плащания бързо и лесно и няма да се страхуваш, че може да ги загубиш. Дигиталният портфейл A1 Wallet е напълно безплатен. Всичко, което трябва да направиш, за да получиш А1 Wallet, е да изтеглиш от Google Play или Apple Store мобилното приложение А1 Wallet. Или да посетиш уеб адрес www.a1wallet.bg и да се регистрираш.

A1 Wallet няма никакви абонаментни и месечни такси. И нещо много важно. A1 Wallet е достъпен за всеки потребител, навършил 18г., независимо от неговото гражданство и финансова история. Като потребители на А1 Wallet могат да се регистрират, както абонати на А1, които използват мобилни, фиксирани и други услуги на оператора, така и всички останали потребители, които нямат договор и не ползват никакви услуги от А1.

Phyre Digital Wallet

Следващият интересен дигитален портфейл на практика също е приложение. То обаче има доста допълнителни функционалности.  Това всъщност е първият дигитален портфейл в България, който предлага дигитализация на разплащанията и картите за лоялност, плащания между потребителите и достъп до оферти на търговци.

phyre е сертифицирано мобилно приложение, позволявaщо на картодържателите да дигитализират разплащателна карта или карти за лоялност и да ги използват директно от мобилния си телефон. Това е първият дигитален портфейл в България, който позволява на картодържателите да плащат безконтактно, да събират точки в картите си за лоялност, да търсят оферти от търговски вериги и да осъществяват плащания помежду си – всички тези функции, чрез едно единствено приложение.

Мобилното приложение позволява на картодържателите да въведат всяка своя платежна карта, независимо от издателя, и да получат виртуална карта Mastercard. Тя след това се токенизира чрез Mastercard Digital Enablement Service. С това се защитава номера на картата и се гарантира висока сигурност на трансакциите.

Използвайки дигиталния портфейл phyre, потребителите могат да се възползват от сигурни, бързи и удобни мобилни безконтактни разплащания във всички магазини, в които е достъпна тази технология. Не само в България, но и в целия свят.

Благодарение на разширените функции на приложението, потребителите могат да дигитализират всичките си карти за лоялност и да ги използват директно през смартфона си, оставяйки пластиката у дома. И именно това е една от най-приятните особености на това приложение и причина да го препоръчаме.

iCard Digital Wallet

Последният препоръчан за днес портфейл, в никакъв случай не остава на последно място по значение.  iCard, за който тепърва предстои да четете много в Kaldata, е мобилен портфейл, който ти спестява пари и време за важните неща.

Телефонът вече е единственото, от което се нуждаеш, за да съхраняваш своите карти за лоялност. Можеш да изпращаш подаръци и да организираш своите плащания. iCard е перфектно решение за теб, което позволява да следиш всички свои трансакции в реално време. И тук има възможността да дигитализирате картите си, не само банковите, но и тези за лоялност и така да разчистите чувствително стария си портфейл. В приложението има възможности за създаване на e-GiftCard, които да изпращате на свои приятели или роднини, да плащате безконтактно и да пазарувате.

 В крайна сметка

Изброихме пет от най-добрите дигитални портфейла. С тях можете чувствително да улесните живота си. Така разплащането става много по-лесно, удобно и сигурно. Препоръчваме ви да ги изпробвате за своите плащания. Сигурни сме, че няма как някой от тях да не ви хареса. С тях едно бъдеще, което много хора чакаме от години – вече е тук.

 

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
12 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
Кин ЧоаИбн ебн Ал ХамилГелетоDothanIGD Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TGR
TGR

За съжаление в статията го няма най-важното: А ИМЕННО ТАКСИТЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ.
И също така може да споменете, че А1 Wallet просто ребрандиран iCard.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Направи ти една услуга за разплащане без такси. Много ясно, че ще трябва да печелят от някъде за това, което ти предлагат. Никой не те е насилил да ползваш нищо, всичко е въпрос на свободен избор.

Ибн ебн Ал Хамил
Ибн ебн Ал Хамил

Била и Метро не разрешават да си вкарваш картите за лоялност. По големи некадърници няма, в кой век живеят?

Dothan
Dothan

И за Била и за Метро, поне от година, картите ми са в Phyre. До момента не е имало нито един случай когато да са отказали да работят с тях. Иначе Метро си имат и собствено приложение, от където също могат да ти сканират картата на касите им, да си следиш точките от техните промоции и т.н.

Ибн ебн Ал Хамил
Ибн ебн Ал Хамил

Аз приложение ползвам от 5 години, но в Метро Божурище, Била София Хиподрума, Била Добрич… отказват на касата.

Иван
Иван

Аз лично препоръчвам phyre. Най-приятно е за работа. А1 портфейла и iCard са едно и също нещо, но с различни имена (iCard е създателя на A1 портфейла и да, има остъпки за А1 потребители, но ако не си техен клиент, няма много смисъл). My Fibank е само за клиенти на ПИБ. Така, че избора е между phyre и iCard. Но на iCard не ми харесва, че ми прави виртуални карти без да ме пита искам ли или не.
П.С. Кой е този пети портфейл, че не видях? 😀

Георги
Георги

Може би трябваше да споменат LeuPay Wallet, за друго приложение в БГ не се сещам:)

Гелето
Гелето

Да се пробие мобилката е в пъти по-лесно и бързо от настолния- до тук със сигурността …

Иван
Иван

Да, бе… Една парола само пази „настолния“, докато моята „мобилка“ я пази енкрипция, чип, пин и пръстов отпечатък. Ще ти дам настолния си компютър и телефона със задачата да си преведеш някой лев. Да видим тогава кое е по-сигурно.

Гелето
Гелето

Иванушка, тогава защо всички топ крипто експерти съветват да не се ползват крипто портфейли със сериозни суми на мобилките, или може би ти си по-умен от най-умната част от населението- разбра се, как така не се сетих за това основно бг качество. Чети момче и се ограмотявай преди да пишеш его измислици

Иван
Иван

Защото телефона го носиш навсякъде със себе си и вероятността да ти го откраднат е по-голяма? Може би?

Гелето
Гелето

Мобилката ти може да я клонират от няколко метра (през пробит wifi или bt), и това, че е мобилка е един от основните и недостатъци.
Настолния с изключен wifi и без bt, и с криптиран 1 ТБ диск е почти невъзможно да бъде разбит (нужни са адски ресурси, ти не струваш толкова)
Ето ти една теорема за сигурността, пък дано отделиш малко време да разсъждаваш върху нея:
Колкото е по-удобно и лесно, толкова сигурността е по-занижена!

Иван
Иван

Не ползвам WiFi и bluetooth. И телефона ми е криптиран. Пак не виждам гледната ти точка.

Гелето
Гелето

Няма значение, че не ползваш, стига да ги имаш като хардуер, та дори и disabled. Въобще не говоря за множеството аппс, които няма как да махнеш ако не рутнеш, но тогава губиш гаранцията на 1к тел, така че …

Бачи Кико
Бачи Кико

И да не забравяме, че за да плащаш безконтактно телефона ти трябва да има NFC.

Misho
Misho

Някак си не ми звучи сигурно да си дам номера на кредитната картата на фирмата създала портфейла.

Fake News
Fake News

За това си ползваш приложението на самата банка и го нямаш тоя страх.

IGD
IGD

..Толкова ли е трудно да сложите по един линк към приложенията … моля …

Кин Чоа
Кин Чоа

Това, ако не е патронена реклама не бих слагал линкове, нормално е да ги няма. Ползвай Гугъл!