Apple може да получи глоба над $26 милиарда от българската КЗК заради iPhone

Дори да не може юридически да наложи рекордната глоба, КЗК може да ограничи продажбата на iPhone в България

35
17012

Днес стана ясно, че българският Vivacom е подал жалба срещу американския гигант Apple пред българската Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Официалната информация е от кратко съобщение, публикувано в сайта на регулатора.

Причината?

Най-продаваният продукт на американската компания – iPhone. Става въпрос за „eвeнтyaлнa злoyпoтpeбa c пo-cилнa пoзиция пpи дoгoвapянe oт cтpaнa нa Аррlе, във вpъзĸa cъc cĸлючвaнe нa пpяĸ дoгoвop c Bивaĸoм зa paзпpocтpaнeниe нa тeлeфoнитe c мapĸa іРhоnе“, поясниха от българската компания.

На практика Vivacom е единственият оператор в България, който не продава официално мобилните телефони на Apple и според юристите на оператора това очевидно е свързано с нарушение на българското законодателство.

А според други юристи, до които се допитахме по въпроса, то именно гласи, че при наложена санкция, Vivacom ще получи право на по-добри условия, но Apple ще получи и глоба. Тя ще възлиза на 10% от приходите на компанията, от дейността, в която е нарушението, а именно продажбата на мобилни телефони.

От известно време Apple не дава информация за точен брой продадени телефони, но продажбите за 2018-а на компанията са $265 милиарда.

Tова по принцип създава доста сериозен юридически казус, който може да бъде сериозна предпоставка за не малко дела по въпроса. Като цяло Виваком иска от регулатора да и позволи по-добра позиция при преговорите и с технологичния гигант, но при отказ от съдействие не Apple много трудно може да настъпят сериозни правни последствия за американската компания.

Конкурентното право функционира по разписани правила, но ако в България Apple наистина търгува с юридическото лице Apple Inc (срещу което е заведен иска), то санкцията спокойно може да е и в такъв размер или поне в размер, съответстващ на приходите им от ЕС. В сила влизат споразуменията, които има България със САЩ по граждански дела. Apple официално нямат представителство у нас и при отказ от съдействие един от възможните сценарии е ограничаването на продажбите на iPhone в България, поне докато не бъде осигурен равен достъп до устройствата на всички играчи на пазара.

 

35
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
23 Коментари
12 Отговори на коментарите
30 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Аз като един лаик в правото, се чудя, коя е тази организация която съди международните компании. Ясно е че никой български съд не може да осъди Епъл, но кой може? Само съдът в страната, в която е регистрирана дадената компания ли?

Ozzy
Ozzy

Личи си, че си лаик. 😎

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

И на теб ти личи. Аз поне не го крия.

дедо
дедо

Светлин Желев заглавията ти са тип БЛИЦ. А разсъжденията на малко момиченце.

тъй-тъй
тъй-тъй

Типичните номерца на Делянчо Пеевски и ДС корпорейшън – пробват, пък ако стане… Корпорация ДС се разраства прекалено много и има нужда от нови капитали, за да не рухне под собствената си тежест. Няколко олигарси не стигат, нужно е още, но няма откъде – извън границите на родината ДС бизнесмените не могат да направят нищо поради пълната си некадърност, затова пробват навсякъде у нас, ако капне, капне.

Жеко
Жеко

10%, но от българския пазар, който не е $265 милиарда 🙂

Martinski
Martinski

Всеизвестен факт е че VIVACOM продава iphonе-и само за бизнес клиентите си.. Така че не виждам какъв е проблема тука. 🤨

Радо
Радо

Могат да съдят Ейпъл за 10% от приходите ама само за България а не изобщо по света.
Що за глупост е да искаш 10% от международните приходи като КЗК България не е засегната от тях?

Попо най
Попо най

Няма марка “Ейпъл”, а “Епъл”.

Венци
Венци

И ти не си запознат, че е Апъл.

хехи
хехи

Виваком съди Епъл…. чакай малко.. ВИВАКОМ?!?!?! Дето дори няма отдел за жалби тръгнали жалби да пускат :ДД ЖИВА ДА НЕ БЯХ МАЛЕ МАЛЕ

Чича Милча
Чича Милча

Искам и други такива вицове, само го преместете в секция „Хумор, сатира и забава“. …

Мирослав
Мирослав

Докато бях клиент на Виваком ме разкарваха като панаирджийска мечка, защото исках да си прекратя договора с тях. Ходих чак до София, за да ми кажат, че това можело да стане и във Варна.
Пълни кретени.

Кольо
Кольо

Ае нашите КЗК шутки къде се бутат между големите за кокала. Никой няма да им даде…Е, може да им пусне някаква повтинка, че да не плачат съвсем.

saentist
saentist

Всички оператори по IMEI да ги блокират.
Все още нямат бг интерфейс и упътване, но не ги глобяват за това,

Мартин Добрев
Мартин Добрев

Да не говорим и ,че в повечето БГ Сайтове се продава с 1 година гаранция а минимумът за ЕС е 2 години.

Николай
Николай

Това не е вярно. 2 години е срокът за рекламация за производствени дефекти и той не е еднакъв с търговската гаранция. Четете закони, а не тълкувания в свободен текст.

dsaa
dsaa
Николай
Николай

В България законът е по-различен и няма термин „законова гаранция“. Поне за едно нещо в ЗЗП да сме проявили разум.