fbpx
13.9 C
София

Huawei Watch D – първият умен часовник, който измерва и ЕКГ, и кръвното налягане

Най-четени

Е и това се случи. На пазара в България вече има умен часовник, който не само може да измерва вашите спортни постижения, да следи пулса, нивата на кислород в кръвта и всичко останало, но може да измерва и кръвното налягане заради специалния си софтуер, сензорите и напомпващата се уникална каишка.

За нас беше много интересно да го видим на живо – да проверим колко акуратно работи и да установим какво друго може този умен часовник.

Въпреки че на пръв поглед Huawei Watch D се фокусира върху една функция, той на практика представлява много интересно носимо устройство, което идва с предимствата, които Huawei вече наложи в продуктите си – интересен софтуер, красив екран и дълго време на работа с едно зареждане.

Но все пак, доколкото Huawei Watch D е първият часовник в света, който може да измерва кръвното налягане без, необходимост от предварително или редовно калибриране, тази функция винаги съвсем нормално е в центъра на вниманието и след малко непременно ще спрем вниманието си на това.

Към момента Huawei Watch D се предлага само във вариант със сив корпус и черна гумена каишка, като за сега не се предлага версия с LTE, а само с Bluetooth 5.1.

Външен вид на Watch D

Както можете да видите и от снимките, корпусът на Watch D е правоъгълен и е изработен от пластмаса, подсилена със специално фибростъкло. Няма някакви особени извивки или причудливи форми – залага се на класиката. Но с този си външен вид часовникът изглежда добре и е подходящ както за спорт, така в ежедневието, или при по-официални случаи. Той се управлява през сензорния екран и двата бутона, които се виждат отдясно и са приятни при натиск.

Микрофоните са разположени под бутоните и на противоположната страна. Потребителите с Watch D обаче ще трябва да се справят без вграден високоговорител.

Едно от интересните неща тук несъмнено е каишката.  Тя е широка 30 милиметра и има реално два или дори три слоя. Huawei използва флуороеластомер от външната страна. От вътрешната страна производителят използва лека мрежеста тъкан. Въздушната камера, която е необходима за измерване на кръвното налягане, се намира между двата слоя.

Huawei разчита на бързо освобождаване на закопчалката на гривната тип „пеперуда“, която може да се регулира според дебелината на китката с помощта на удобни механизми.

Интересно е, че в кутията има изключително много неща, които можете да използвате. В нея можете да намерите каишки в два различни размера. Те могат да се сменят без инструменти и доста бързо. Важно е, защото за да измервате кръвното си точно е необходимо каишката да ви прилага чудесно.

Освен каишките в кутията можете да намерите и доста аксесоари, които могат да ви позволят да поддържате часовника си. Имате резервни въздушни камери, както и всичко необходимо, за да използвате часовника и с по-лека и малка каишка, но пък без функцията за измерване на кръвно налягане, ако в някакъв момент решите това.

Часовникът без каишката тежи малко под 41 грама – както обобщават и от Huawei. С каишка с размер L теглото на китката ви ще е 91 грама.

В момента, в който отворих кутията на часовника за първи път малко трудно се ориентирах кое за какво е и как работи. Необходими са обаче само няколко минути, за да разберете принципа на работа и да установите колко инженерна и дизайнерска работа е акумулирана в Huawei Watch D.

Той комбинира всичко, което сме виждали от китайската компания до тук и го разширява с доста сложен механизъм за измерване на кръвното, който обаче се е получил много удобен за потребителя.

Когато е екипиран напълно Watch D изглежда така – с въздушна възглавница под гумената каишка, която е облечена в дишаща материя

Реално под самата каишка имате въздушна възглавничка, закачена за специална помпа, а за да се предотврати запотяване тя е облечена в мрежеста материя. Всичко това стои доста удобно на ръката ви и работи безупречно. В продължение на една седмица не свалих часовника и това не донесе никакви неудобства или проблеми със самата каишка – това, че тя е по-сложна и голяма прави впечатление само първите няколко минути.

Можете да премахнете въздушната възглавница лесно и да използвате часовника без тази функция
Настройване и работа с приложението Huawei Health

Приложението Huawei Health в случая е много важно за настройката и работата с Huawei Watch D. Не веднъж сме говорили за приложението, как да го инсталирате, ако не се със смартфон на Huawei, така че ще прескочим тази част. Инсталацията е съвсем проста. Актуализирането на софтуера също се извършва чрез галерията с приложения. Health трябва да получи различни разрешения, за да може часовникът да работи пълноценно – например да изпраща известия.

За разлика от много други производители, Huawei не ограничава смартчасовника до една операционна система или платформа. Watch D е съвместим както с устройства с Android от версия 6.0, така и с устройства с iOS от версия 12.

Настройките на смарт часовника могат да се извършват както директно на устройството, така и чрез приложението за смартфон. Huawei предлага разнообразие от интерфейси на часовника чрез магазин, който е интегриран в приложението Health. Някои от тях са безплатни, а за други трябва да се плати. Някои от интерфейсите за часовници могат да бъдат персонализирани.

Плочките могат да бъдат променяни както на часовника, така и чрез приложението, а винаги включеният дисплей също може да бъде персонализиран. Други настройки са възможни само в смарт часовника, като например промяната на функцията на долния функционален клавиш или силата на вибрационния мотор.

Huawei Watch D се управлява чрез 1,64-инчовия сензорен екран, както и чрез двата бутона от дясната страна. С натискането на горния бутон се отваря преглед на всички програми на часовника, който се показва като списък. В дадено меню или програма натискането на бутона води до връщане към основния екран на часовника.

Натискането на долния бутон стартира измерването на кръвното налягане. Функцията на бутона обаче може да бъде променена в настройките. Изборът от запаметяващи се функции е голям и включва всички програми на часовника.

С плъзгане отгоре надолу се отваря бързото меню с достъп до будилника, режима „Не безпокойте“, функцията за търсене в смартфона и постоянното активиране на дисплея. Там се показват също нивото на батерията и връзката със смартфона. При плъзгане отдолу нагоре се отваря менюто за известия. Там съобщенията от различни приложения, а също и отделни съобщения от чатове се показват като карти. Натискането на съобщението показва пълното му съдържание и предложения за отговори.

За да измерите кръвното си, каишката трябва да приляга добре на китката ви

Плъзване от ляво на дясно води до „Huawei Assistant“ с достъп до гласовия асистент Celia – изисква се Emui – преглед на времето и достъп до медийните контроли на смартфона. Възможно е също така чрез смарт часовника да се контролират сдвоени устройства за интелигентен дом.

Така изглежда часовникът, когато механизмът на каишката е отворен

Приплъзването отдясно наляво води до отделните карти с информация от отделните приложения. Съдържанието и редът на картите могат да се персонализират както на часовника, така и в приложението за смартфон. Във фабричните настройки Watch D представя измервания на кръвното налягане, стойности на пулса, насищане на кръвта с кислород, информация за съня, фази на луната и монитор на активността. Приплъзването от левия край към десния ви връща една стъпка назад във всички менюта и програми. Приложението „Здраве“ предлага два уиджета, които дават информация за изминатите стъпки, изгорените калории и изминатото разстояние в различни дизайни. При натискане на уиджета се отваря приложението.

Едно от малкото неща, които липсват в Watch D е високоговорителят. По този начин не е възможно да се провеждат разговори с часовника. Входящите повиквания се показват на дисплея на часовника, но те могат само да бъдат отхвърлени. Приемането на повикване чрез смарт часовника не е възможно. Watch D не може да установи собствена връзка с Bluetooth слушалки.

Смарт часовникът обаче надеждно показва входящите известия. Можете да изберете на кои програми е разрешено да изпращат известия към часовника чрез приложението Health (Здраве). Съобщенията от месинджъри се показват ясно и могат да се проследяват хронологично. Часовникът на Huawei обаче не може да показва емотикони или снимки.

Смарт часовникът предлага само кратки отговори. Те могат да бъдат персонализирани в приложението Health, като може да се коригира и редът им. Освен това като отговор могат да се изпращат емотикони.

Измерване на кръвното – черешката на тортата

Всичко става много лесно с натискането само на един бутон. При добре поставена каишка, часовникът ви дава указания как точно да застанете за прецизно измерване – нещо, което важи и за измерване с всички останали апарати за кръвно, които се използват на китката. Според Huawei Watch D има допустима грешка в рамките на ±3 mm Hg, което е в съответствие със стандартите на Асоциацията на медицинските инструменти. Това е същото допустимо отклонение като при други системи за домашно наблюдение на кръвното налягане, въпреки че Huawei отбелязва, че данните, които получавате от тези измервания, са само за справка. С други думи, подобно на много други налични в търговската мрежа апарати за кръвно -не трябва да ги използвате за поставяне на диагноза. Обърнете се към реален лекар.

Процесът на измерване отнема около минута. Ще трябва да седнете спокойно, да поставите часовника на приблизително същата височина като сърцето си – поставянето на ръката ви леко на противоположното рамо върши работа. По време на измерването ще усетите обичайното налягане на въздушната възглавница, която се надува и впоследствие се освобождава около китката ви. След като тестът приключи, ще получите показанията на SYS, DIA и пулса, както и удобна скала тип „светофар“. Всички тези данни се съхраняват на китката ви и на телефона ви, за да ги проверите отново, когато се наложи.

Като се има предвид лекотата на използване, мога да видя това като добър вариант за по-малко технологично ориентирани потребители, които трябва да следят кръвното си налягане. Можете да преминете към теста, като използвате специалния бутон „Здраве“ отстрани на часовника, и да настроите напомняния, за да поддържате постоянство при тестването. Сигурен съм, че бих могъл да обясня как да го направи на баба си и съм убеден, че тя  ще се справи.

Здраве и фитнес – Huawei убеждава с точни показания

Приложението Huawei Health не само контролира настройките на часовника, но и събира всички здравни данни.

В раздела Health (Здраве) приложението предоставя преглед на събраните данни от областите измерване на сърцето, сън, стрес, SpO2, кръвно налягане, здравословен начин на живот и данни от тренировки. На централно място се показват направените стъпки, времето на тренировка, изминатите разстояния и изгорените калории. При натискане на съответната плочка се отваря подменю. Съдържанието и редът на плочките могат да бъдат персонализирани.

Здравословен живот

Huawei обединява различни цели в една област и я нарича „Здравословен живот“. Редовното ставане, стресът и евентуално изпълнените дихателни упражнения, активните минути, изпълнените стъпки и редовното лягане са обединени в една оценка. Отделните области се показват поотделно, но също така се вливат в обща оценка на деня. Напредъкът се показва и графично в различни по големина кръгове и цветове.

Приложението „Здраве“ също така съставя седмични и месечни отчети в раздела „Акаунт“. Там са изброени стъпките, както и изгорените калории и времето за тренировка. Стойностите се сравняват със стойностите от други седмици или месеци. Сърдечна честота, сърдечен ритъм, кръвно налягане и насищане на кръвта с кислород

Huawei Watch D измерва различни параметри на тялото, като сърдечна честота, сърдечен ритъм, насищане на кръвта с кислород, температура на кожата и кръвно налягане. В някои области сравнихме стойностите на часовника с тези на други устройства, за които знаем, че са точни. Като цяло резултатите са впечатляващи. За измерването на сърдечния ритъм направихме разходка с велосипед с Watch D и гръдна каишка Polar H10. Сърдечната честота в покой се измерва идентично и от двете устройства. Направихме три различни измервания за сърдечната честота при работа. Средно отклонението на часовника в сравнение с каишката за гърди е 0,26%.

За оценка на стойностите на насищане на кръвта с кислород Watch D се конкурира с пулсоксиметър Braun 1. Смарт часовникът впечатлява с огромна точност и в тази дисциплина. При три измервания средното отклонение е само 0,34 процента. Сравнихме измерванията на кръвното налягане с тези на Braun ExacFit 5 Connect. В рамките на три измервания отклонението при систоличната стойност е 2,6%, а при диастоличната – 2,46%.

Проследяване на съня – Watch D с интелигентен будилник

Huawei Watch D предлага и познатото обширно проследяване на съня. Той открива фазите на събуждане и разделя съня на различни категории: лек, дълбок и REM сън. Приложението показва както времето за отделните фази, така и процентното им съотношение. Освен това диапазоните се изобразяват графично върху времева линия. За по-добра оценка на стойностите Huawei също така предоставя препоръки и оценява отделните фази с цветова схема. Освен това се дава оценка на общия сън.

Данните могат да бъдат показани в приложението не само за една нощ, но и за седмица, месец или година. Освен това приложението предлага различни звуци и шумове, които да ви помогнат да заспите. Софтуерът препоръчва рутинна програма с фиксирани часове за спане и ставане. Освен това софтуерът може да записва звуци по време на сън с помощта на смартфон.

Watch D използва данните за съня и за функцията за интелигентна аларма. Потребителят може да зададе след колко време часовникът да се събуди. След това софтуерът трябва да намери най-доброто възможно време и в най-добрия случай да не събужда потребителя от дълбок сън. Времевият прозорец може да бъде избран между 5 и 30 минути.

Тренировки – Поддържа се автоматично записване

Huawei Watch D може да проследява над 70 вида спорт. Часовникът показва различна информация в зависимост от спорта. Освен това могат да се задават определени цели, като например определено разстояние, време или брой калории за колоездене. Смарт часовникът поддържа и интервални тренировки. По време на почивките Watch D може автоматично да прекъсне тренировката и да продължи да записва, веднага щом часовникът се премести отново. Освен това в часовника са предварително заредени 13 курса за бягане с различни нива на трудност, които могат да бъдат завършени. Планът за обучение може да бъде индивидуализиран и се показва в приложението Health (Здраве).

Часовникът автоматично разпознава тренировките за бягане, ходене, кростренажор и гребен тренажор и пита дали е желателно да се записва след пет минути тренировка – това работи много надеждно при теста. Смарт часовникът изчислява средната скорост от тренировките за бягане и така създава виртуален бегач, с когото можете да се състезавате в тренировките. По време на тренировката часовникът предоставя междинен статус с текущите параметри на тялото след определени разстояния. Поради липсата на високоговорител това е възможно само визуално чрез дисплея. Завършените тренировки могат да бъдат прегледани отново както на смарт часовника, така и в приложението. Watch D може също така да показва тренировъчното натоварване, препоръчителното време за възстановяване и стойността на VO2max.

GPS и навигация

Watch D има собствена GNSS връзка и следователно може да проследява разстоянията и без свързан смартфон. Отнема няколко секунди, докато се установи връзката. По време на теста нямаше прекъсвания на връзката.

Дисплей – Huawei залага на OLED

OLED дисплеят на Huawei Watch D се представя отлично в теста. Той е приятно голям и рязък, а показваното съдържание е лесно разпознаваемо, както на закрито, така и под слънчеви лъчи. Панелът е и достатъчно ярък. Измерихме максимална яркост от 410 cd/m² с изключен сензор за околна светлина. Huawei предоставя на Watch D дисплей Always-On, който може да бъде персонализиран по стил.

Живот на батерията – Huawei държи на думата си

Huawei обещава живот на батерията от седем дни за Watch D. И дори когато всички сензори са активирани, часовникът се справя и дори надхвърля тази спецификация. В теста часовникът издържа девет дни при 24 часа носене на ден, включително някои тренировки и средно около едно измерване на кръвното налягане на ден. Huawei дори предполага повече измервания на ден.

Батерията обаче издържа толкова дълго само когато винаги включеният дисплей е деактивиран. Когато тази функция е активирана, времето за работа спада до малко под шест дни при същия сценарий на използване. Винаги включеният дисплей е бил деактивиран през нощта.

Часовникът се зарежда безжично чрез Qi зареждане. По този начин е възможно и зареждане чрез смартфони с обратно безжично зареждане. Часовникът се зарежда от 5 до 62% за един час. Пълното зареждане от 5 до 100 процента отнема 1 час и 37 минути.

В крайна сметка

Huawei несъмнено създава сензация с Watch D – независимо и надеждно измерване на кръвното налягане. Часовникът не само убеждава с лесното управление, но и осигурява много точни резултати. Не се измерва обаче само кръвното налягане, а Watch D следи почти всички параметри на тялото и ги измерва точно.   Huawei Watch D е отлично устройство за всеки, който иска да следи и разбира тялото си.

Watch D не струва цяло състояние и почти не допуска други грешки. Той е добър спортен спътник, а също така убеждава и при ежедневна употреба. Животът на батерията е положителна изненада, а големият дисплей е достатъчно ярък.

Часовникът несъмнено е подходящ за всеки, желаещ да има постоянно апарат за кръвно със себе си. Това ще спести носенето на допълнително устройство, което в повечето случаи е доста по-голямо и неудобно. Можете да разчитате на него. Аз обаче бих си го взел, дори да не меря кръвното си толкова често. Да има някои разлики от модели като GT3 Pro, но часовнкът работи чудесно и носи всички положителни черти на този вид продукти на Huawei в много приятен и солиден корпус.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Ергоноимчност
Екран
Здравни функции
Смарт функции
Точност на сензорите
Батерия и зареждане
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Е и това се случи. На пазара в България вече има умен часовник, който не само може да измерва вашите спортни постижения, да следи пулса, нивата на кислород в кръвта и всичко останало, но може да измерва и кръвното налягане заради специалния си софтуер,...Huawei Watch D – първият умен часовник, който измерва и ЕКГ, и кръвното налягане