fbpx
23.8 C
София

Mercusys MR70X – най-достъпният Wi-Fi 6 рутер на пазара

Най-четени

Тази пролет Mercusys пусна на българския пазар нов флагман рутерMR70X. Това е първият модел на Mercusys с технология Wi-Fi 6 от следващо поколение. Тя позволява със скорости до 1,8 Gbps, 4 пъти повече свързаност и специални разширени функции на достъпна цена.  Устройството ни заинтригува доста, а в началото на месеца попадна и за ревю при нас. Споделяме в вас впечатленията си. Поддръжката на новата WiFi 6 е много важна, защото я ще осигури по-добра производителност от безжичните AC рутери в подобен ценови диапазон. Особено ако използвате смартфон, поддържащ WiFi 6, използването на рутер WiFi 6 ще ви осигури значително по-добра производителност.

Mercusys MR70X също е достоен ъпгрейд на рутерите, предоставени от доставчика на услуги, който ползвате. Той ще осигури по-силно WiFi покритие и по-стабилна WiFi връзка, което ще се възползва и от по-старите WiFi устройства.

Кутия

Mercusys MR70X идва при нас в доста стилна и добре опакована картонена кутия. В нея освен самия той могат да се намерят не малко книжки с с подробности за рутера, подробности за настройка и спецификации отстрани. MR70X е добре защитен от картонена рамка, аксесоарите са организирани в отделения, за да се предотврати повреда. Вътре в кутията е могат да се намерят захранващ адаптер, Ethernet кабел, ръководство за бързо инсталиране и ръководство за отстраняване на неизправност.

Външен вид

Mercusys MR70X има дизайн, издаващ неговата същност. Без да е много агресивен – той все пак има нотка футуристичен облик. Конструкцията му е основно в черен цвят, а горната част е съставена от елементи с матово (релефни) и гланцово покритие. Има четири големи неразглобяеми външни антени.

Корпусът е изработен от лека пластмаса и е с размер 208,8 × 171,6 × 41,7 мм в ширина х дълбочина х височина и тегло 343 грама. Рутерът не е от най-компактните, но това разбира се се корени и във факта, че той предлага някои разширени функционалности.

Отзад е жакът за захранване, бутонът WPS / Нулиране, WAN портът за свързване към интернет и три LAN порта работят с 1 Gbps. Тук няма наличен USB порт. В предната част има само един светодиод, който показва състоянието на захранването и интернет връзката. В основата има четири пластмасови крака, няма възможност за монтиране на стена.

Wi-Fi 6

Устройството предлага обща скорост до 1,8 Gbps (1201 Mbps в обхвата 5GHz и 574 Mbps в обхвата 2,4GHz) и в същото време предлага 4 пъти повече свързаност чрез OFDMA и MU-MIMO технологии, които позволяват едновременното предаване на данни към и от множество устройства, осигурявайки значително подобрение на мрежовата ефективност, увеличавайки производителността и ефективността на предаване на устройствата.

По този начин, независимо дали говорим за игри, стрийминг или гледане на 4K видеоклипове, всякакъв вид съдържание ще се възпроизвежда плавно и бързо, без забавяне и без прекъсвания.

 

Зоната на покритие е много по-обширна, благодарение на 4-те антени High-Gain с Beamforming, които подобряват стабилността на връзките в целия дом. В същото време Gigabit кабелни връзки позволяват на потребителя да се наслади на пълната мощ на Интернет, да прехвърля данни с висока скорост, за максимална производителност, независимо от извършваната дейност.

Рутерът Wi-Fi 6 MR70X не само осигурява бърза и стабилна връзка, но и свежда до минимум смущения в съседните мрежи

Благодарение на функцията BSS Color, потребителят се възползва от най-доброто онлайн изживяване и ефективно предаване на данни, независимо от броя на мрежите, конфигурирани наблизо. Освен това, MR70X идва оборудван с Eco-Friendly режим, който чрез функцията Target Wake Time (TWT) намалява консумацията на енергия за мобилни и IoT устройства, свързани към рутера по време на предаване на данни.

Smart Connect

В допълнение, устройството гарантира, че предлага най-ефективната връзка, чрез функцията Smart Connect, чрез която благодарение на най-новата технология Wi-Fi 6 се актуализират както обхватите 5 GHz, така и 2,4 GHz на MR70X. Smart Connect комбинира 2,4 GHz и 5 GHz обхвати в един SSID Wi-Fi  и помага на устройствата автоматично да избират най-добрата налична лента, която има по-силен сигнал и по-висока скорост. По този начин вашите устройства винаги работят оптимално, когато се движите из къщата. В допълнение към тази функция идва режимът Access Point, чрез който потребителите могат да разширят кабелна мрежа и да я превърнат в безжична мрежа.

Firmware и функции

Mercusys MR70X работи със същия фърмуер като TP-Link рутерите, което означава, че ще бъде стабилен и надежден. Интерфейсът е бърз и отзивчив през целия ми тест. Намирам рутера за доста стабилен и не срещам срив или рестартиране на фърмуера при тестване на този рутер.

Въпреки че софтуерът е базов, той има обичайната функция, която се очаква от WiFi рутер. Има WiFi за гости, динамичен DNS, VPN сървър и др. Също така тествах функцията IPV6 и успях да получа 10/10 на ipv6-test.com. За съжаление, той не се предлага с режим на repeater или mesh, който ще бъде удобен за някои потребители.

Сигурност

От гледна точка на сигурността, Mercusys MR70X поддържа най-новата безжична сигурност WPA3, което е много изненадващо за нас. По-евтините рутери обикновено прескачат функциите за сигурност, но е добре да видите, че Mercusys е получил правилния приоритет. Не активирайте WPA3, освен ако не сте 100% сигурни, че вашите устройства го поддържат.

По отношение на специалните функции, рутерът Mercusys MR70X предлага набор от високопродуктивни  и ефективни предложения, подходящи за множество нужди. Родителският контрол позволява създаването на подходящи политики за всеки потребител, така че да е сигурен, че семейството му е защитено и най-вече, че децата използват Интернет отговорно и безопасно. Устройството също така гарантира поверителността на семейните данни, което прави възможно създаването на отделна мрежа, посветена на гостите, които могат да използват, без информацията от основната мрежа да бъде изложена по какъвто и да е начин.

MR70X предлага и функцията Quality of Service (качество на услугата), чрез която потребителят може да даде приоритет на избрани устройства за по-ефективна комуникация, докато IPTV и IPv6 поддържат оптимизиране на поточното предаване на телевизия и позволяват достъп до IPv6 услуги и уебсайтове. Рутерът също така поддържа OpenVPN сървър и PPTP сървър за създаване на сигурни VPN връзки.

Не на последно място, потребителските данни са защитени от съвместимост с най-новия протокол за защита на Wi-Fi, WPA3, който осигурява сигурност на Wi-Fi мрежата. Предотвратява Brute-Force атаки, чрез които хакерите имат за цел да познаят паролите на потребителите и осигурява страхотна защита, дори когато се използва по-малко сложна парола.  Функцията Forward Secrecy предотвратява достъпа до данни, независимо от уязвимостите, които възникват по време на стартирането на онлайн сесия, а 128-битовото криптиране изгражда и поддържа активна защита срещу заплахи на сигурността и натрапници.

Техническа поддръжка и помощ на английски език

Mercusys предоставя на потребителите услуги за техническа поддръжка на английски език, където те могат да докладват за всяка ситуация, свързана с мрежовото оборудване на Mercusys, както чрез специална телефонна линия, така и по имейл. Услугата е достъпна от понеделник до петък, от 10:00 до 19:30 часа, на телефонен номер 0311.019.018, където специалистите на Mercusys с опит в областта на работата в мрежа ще предоставят техническа информация за продуктите и ще съдействат за инсталирането на устройства или конфигурация на домашна мрежа.

Тестове

Свързахме рутера с нашата 1Gbps интернет връзка със скорост на ъплоуд 500Mbps. За нуждите на теста с устройството се свързват лаптоп и смартфон. Става въпрос за iPhone и лаптоп, който използва адаптер Intel AX200 WiFi 6. Скоростта, която получавате, може да варира в зависимост от приемника, който имате.

5Ghz WiFi производителност

На късо разстояние Mercusys MR70X може да достигне около 650Mbps на моя iPhone 6, поддържан от WiFi 6. Изпълнението на WiFi от 5 Ghz след 2 стени все още е прилично. Той е малко по-бавен в сравнение с някои други доста по-скъпи модели, което е в негов плюс. Тази скорост обаче вероятно е достатъчно добра за много хора, особено тези с по-нисък абонамент за интернет.

2.4Ghz WiFi производителност

Сигналът от 2,4 Ghz е изненадващо приличен за цената. Сигналът е по-силен от Aтози на други модели с по-висока цена и като цяло е по-стабилен. Аз обаче отсядам в апартамент със сериозни смущения от 2,4 Ghz, така че вероятно ще получите по-добра 2,4 Ghz WiFi скорост от мен.

Като цяло сме много доволни от покритието на сигнала, макар че това си е индивидуално и зависи от позиционирането. Вижда се обаче, че четирите външни антени с мощност по 5dBi в комбинация с технология за Beamforming открива свързаните устройства и концентрира силата на безжичния сигнал към тях.

 В крайна сметка

Mercusys MR70X е отличен бюджетен рутер с цена под 100 л, което го прави най-достъпното Wi-Fi 6 на пазара . Той има отлично WiFi покритие за по-малък дом и достойна WiFi скорост. Наличието на две честотни ленти дава опция за разпределение на трафика според нуждите и свързването на множество устройства, без забавяне на връзката.  Спокойно можем да препоръчаме използването Mercusys MR70X за тези, които ще го ползват в помещения и офиси по-малки от 1000 квадратни метра и с по-малко от 15 WiFi свързани устройства едновременно. Много е важно да отбележим, че рутерът има и тригодишна гаранция.

Основни характеристики:
  • Безжичен стандарт: Wi-Fi 802.11ax
  • Честотни ленти: 2.4 GHz до 574 Mbps и 5 GHz до 1201 Mbps
  • LAN: 3 x Gigabit
  • Антени: четири фиксирани 5dBi
  • Поддържа IPv4 и IPv6
  • Размери: 208.8 x 171.6 x 41.7 мм

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на връзката
Удобство при работа
Инсталация
Сигурност
Софтуер
Цена/качество
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини

Тази пролет Mercusys пусна на българския пазар нов флагман рутер - MR70X. Това е първият модел на Mercusys с технология Wi-Fi 6 от следващо поколение. Тя позволява със скорости до 1,8 Gbps, 4 пъти повече свързаност и специални разширени функции на достъпна цена.  Устройството...Mercusys MR70X – най-достъпният Wi-Fi 6 рутер на пазара