MIT Technology Review: „Оказа се, че не сме готови за края на Закона на Мур“

20
2577

Дейвид Ротман, главен редактор на MIT Technology Review, публикува в своето издание информация, че Законът на Мур, който действа безотказно през последните 50 години, предопределил целия съвременен технологичен прогрес не само в техниката, но и в медицината, доживява последните си години, а няма технология, която да го замести. Ако не искаме забавяне на икономическия ръст и технологичното развитие, то големите компании трябва съвместно да инвестират в търсене на нови решения, счита Ротман.

През 1965 година Гордън Мур предсказа, че броят на компонентите в чиповете ще се удвоява с всяка изминала година. През 1975 година компонентите в чиповете достигнаха 65 000 и Мур преразгледа своя закон – броят на транзисторите се удвоява на всеки две години. Оттогава неговата прогноза определя траекторията на развитието на технологиите и в значителна степен темповете на прогрес – заяви главният редактор на MIT Technology Review.

Аргументите на Мур са чисто икономически. Той е разбрал, че цената на един компонент в чипа е почти обратно пропорционална на общия брой компоненти. Или с други думи, колкото повече транзистори има един процесор, толкова по-ниска става цената на един транзистор. Тези мощни и евтини чипове вече се използват навсякъде и са толкова фундаментални, че пораждат нови иновации в различни области – от компютрите и смартфоните до генетиката и изкуствения интелект.

Но какво ще стане когато Законът на Мур престане да действа? Някои учени дори са на мнение, че той е вече мъртъв, а ние продължаваме да се развиваме по инерция.

„Всичко свърши, тази година това стана съвсем очевидно“ – каза Чарлс Лайсерсън от MIT, пионер при паралелните изчисления.

Новата фабрика на Intel, предназначена за производството на 10 nm процесори започна работа твърде късно и започва производството на следващото поколение чипове пет години по-късно. А Законът на Мур, счита Лайсерсън, винаги се е отнасял то темповете на прогрес – „ние вече не прогресираме“. Не само той мисли така – с него е съгласно и ръководството на Nvidia.

Спадът на темповете на развитие не бе рязък – в продължение на десетки години редица специалисти, включително и Гордън Мур, виждаха края на пътя, понеже намаляването размера на транзисторите става все по-сложно. За решение на този проблем бяха измислени нови литографски методи, но това води до големи разходи, като процесът един ден ще стане икономически неизгоден.

Да се отложи неизбежното е възможно чрез софтуерни методи. Аналитиците пресметнаха, че по-важните изчисления могат да бъдат ускорени 47 пъти чрез преминаване от програмния език Python към С. Програмистите ще трябва да положат повече труд, но програмите ще работят много по-бързо.

Но рано или късно, според прогнозите, още след 10 и максимум 30 години ще са необходими по-мощни чипове и компютри. Проблемът е, че не е измислен заместител на съвременните чипове и ще минат много години преди да бъде намерен такъв. Според професор Ерик Фукс от университета Карнеги Мелън, моментът на паника вече е настъпил.

Необходими са нови огромни инвестиции в тази област, като няма гаранции, че те ще се възвърнат. Квантовите компютри, транзисторите от карбонови нанотръби и спинтрониката са многообещаващи, но нито една от тези технологии не може да замени днешния евтин чип. Но е ясно, че на човечеството ще е необходима по-висока изчислителна мощност и инвестиции трябва да се правят.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари