Абонатите на китайските мобилни оператори са с 21 милиона по-малко след коронавируса в страната

13
7816

Това е доста странно, понеже според разпорежданията на китайските власти, мобилният телефон трябва да е неделима част от всеки жител на страната. Без смартфони китайците дори не могат да посещават столицата на страната.

„Мобилната връзка масово се използва в Китай. Тук хората не могат да оцелеят без смартфон“ – заяви в интервю за Epoch Times Тан Чжижуан, популярен коментатор на китайския начин на живот. „Китайските власти изискват всеки един жител на тази страна задължително да има по един смартфон, понеже мобилните телефони генерират специални здравни кодове. Само хората със зелен здравен код имат право да влизат и да се придвижват в страната. Никой не може просто така да върне, да се откаже или да изхвърли своя мобилен телефон“.

Уеб изданието Epoch Times ни напомня, че от 1 декември миналата година в Китай бе въведено задължителното сканиране лицата на хората, Това е направено с цел да се потвърди личността на човека, регистрирал смартфон. Още през 2010 година китайските власти поискаха всички жители да регистрират своите мобилни телефони, за да може да се извършва мониторинг на големите групи хора в тази огромна страна.

Днес вече банковите сметки на китайците и техните осигуровки са директно обвързани с номера на смартфона. На някои места се използват приложения, които проверяват SIM картите в специални национални бази данни, като по този начин става ясно дали телефонният номер на смартфона наистина принадлежи на съответния потребител.

Новото сега е, че на 10 март тази година Пекин добави и здравни кодове в смартфоните. Всички жители на тази страна трябва да инсталират специално приложение и да регистрират в него своята лична медицинска информация. След това приложението генерира персонален QR код с три цвята – червеният означава опасна вирусна зараза, жълтият указва хронично заболяване, а зеленият показва, че човекът е здрав не заразява другите.

Пекин официално заяви, че здравните кодове се използват за предотвратяване разпространението на новия коронавирус.

Къде тогава изчезнаха толкова много китайски мобилни потребители?

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай обяви на 19 март какъв е броят мобилни потребители във всяка една китайска провинция, като данните са към края на месец февруари. Оказа се, че броят потребители на мобилни телефони рязко е намалял. Данните на мобилните оператори показват, че техните потребители са намалели общо с 21 милиона по време на карантината заради новия коронавирус.

По принцип броят на мобилните потребители би трябвало да нарасне. Сега всички се чудят защо тези потребители са намалели толкова много и дали това не е свързано по някакъв начин с новия коронавирус.

Едно от предположенията е, че хората, които са работили в други градове, са имали по два мобилни телефона и по време на епидемията, когато са се прибрали и останали вкъщи, са спрели да използват единия мобилен телефон или мобилен номер. Дали това е така ще се разбере, когато нормалния ритъм на живот в Китай се възстанови и тези потребители може и да се завърнат.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Евлоги
Евлоги

Колко щастливо се живей в Китай. Пръднеш в кенефа и ти загива социалният статус.Сиктир на партията и без пътуване в чужбина. Тези 21 милиона вече се разлагат в ковчезите.

Пешо
Пешо

Ного си тъп брато

бахур
бахур

Това CNN или Fox го казва? Не че има разлика

Креми
Креми

Казват го китайското правителство. Има линкове към техните документи в английската версия.

ллл
ллл

Дали това не са реалният брой жертви на коронавируса в китай? Нещо много ме съмнява точно в китай да има толкова малко жертви независимо от взетите мерки за изолиране. Успех да е така в мравуняка.

fff
fff

Най-логичното е всички заразени с короната да са изолирани за лечение и с отнети телефони, за да не хвърлят позорно петно върху партията-майка уж преборила вируса.

Ебачев
Ебачев

Разбира се че това не е реалният брой жертви!
Ако беше прочел цялата статия внимателно и вникнал в съдържанието, щеше да разбереш защо!

Хората са се наплашили от въпросното следене и споменатото приложение!

Ако ти светне в червено QR кодът при проверка, подлежиш ба задържане и евентуално карантиниране!
Някои ги е страх че ще бъдат ‘маркирани’ като болни.

До каква степен са оправдани тези страхове е друг въпрос…

Креми
Креми

Не, това е броят на закритите мобилни абонати в Китай през последните 3 месеца.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Ако имат два тела и единият не се ползва се разбира на момента при оператота, акъл…

Бай Гадьо
Бай Гадьо

Може да са били на чужденци или китайци напуснали страната.

Васко
Васко

тЪП САЙТ, ТЪпи хора се учат да разсъждават в коминтарити вместо да се връщат в училищи

бахур
бахур

Аз лично имам 6 телефона/номера(личен, служебен, продажби в сайтове и т.н.) и не познавам някой който да има само 1. Ако попадна в ситуация в която някои от телефоните ми, които не са важни и не ми трябват, просто ще ги спра временно. Тези глупости как китайците ядат ембриони, плъхове и избиват милиони свои са писани от американци за американци. Ние като уж по-умни не би трябвало да вярваме толкова лесно. П.С. Не че не ядат плъхове и прилепи, но не е масово както се представя. Американците много обичат да ядат катерици, т.е. плъхове с тунинг, италианците ядат жаби, ние… Виж още »

ngc-bg
ngc-bg

@бахур,

аз пък не познавам много хора с повече от 2 телефонни номера – личен и служебен. Да не говорим, че повечето имат един – личен. Интересно колко ралични са хората и нуждите им 🙂
За послеписа съм абсолютно съгласен – културите по света са много различни и кулинарните им особености могат да бъдат абсолютно неразбираеми за външи хора…