Абонатите на китайските мобилни оператори са с 21 милиона по-малко след коронавируса в страната

11
8058

Това е доста странно, понеже според разпорежданията на китайските власти, мобилният телефон трябва да е неделима част от всеки жител на страната. Без смартфони китайците дори не могат да посещават столицата на страната.

„Мобилната връзка масово се използва в Китай. Тук хората не могат да оцелеят без смартфон“ – заяви в интервю за Epoch Times Тан Чжижуан, популярен коментатор на китайския начин на живот. „Китайските власти изискват всеки един жител на тази страна задължително да има по един смартфон, понеже мобилните телефони генерират специални здравни кодове. Само хората със зелен здравен код имат право да влизат и да се придвижват в страната. Никой не може просто така да върне, да се откаже или да изхвърли своя мобилен телефон“.

Уеб изданието Epoch Times ни напомня, че от 1 декември миналата година в Китай бе въведено задължителното сканиране лицата на хората, Това е направено с цел да се потвърди личността на човека, регистрирал смартфон. Още през 2010 година китайските власти поискаха всички жители да регистрират своите мобилни телефони, за да може да се извършва мониторинг на големите групи хора в тази огромна страна.

Днес вече банковите сметки на китайците и техните осигуровки са директно обвързани с номера на смартфона. На някои места се използват приложения, които проверяват SIM картите в специални национални бази данни, като по този начин става ясно дали телефонният номер на смартфона наистина принадлежи на съответния потребител.

Новото сега е, че на 10 март тази година Пекин добави и здравни кодове в смартфоните. Всички жители на тази страна трябва да инсталират специално приложение и да регистрират в него своята лична медицинска информация. След това приложението генерира персонален QR код с три цвята – червеният означава опасна вирусна зараза, жълтият указва хронично заболяване, а зеленият показва, че човекът е здрав не заразява другите.

Пекин официално заяви, че здравните кодове се използват за предотвратяване разпространението на новия коронавирус.

Къде тогава изчезнаха толкова много китайски мобилни потребители?

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай обяви на 19 март какъв е броят мобилни потребители във всяка една китайска провинция, като данните са към края на месец февруари. Оказа се, че броят потребители на мобилни телефони рязко е намалял. Данните на мобилните оператори показват, че техните потребители са намалели общо с 21 милиона по време на карантината заради новия коронавирус.

По принцип броят на мобилните потребители би трябвало да нарасне. Сега всички се чудят защо тези потребители са намалели толкова много и дали това не е свързано по някакъв начин с новия коронавирус.

Едно от предположенията е, че хората, които са работили в други градове, са имали по два мобилни телефона и по време на епидемията, когато са се прибрали и останали вкъщи, са спрели да използват единия мобилен телефон или мобилен номер. Дали това е така ще се разбере, когато нормалния ритъм на живот в Китай се възстанови и тези потребители може и да се завърнат.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари