Австралийската енергийна компания Synergy ще дава под наем Tesla PowerPack

1
649

Изданието CleanTechnica публикува статистика, според която 25% от австралийците, живеещи в Западна Австралия, са поставила на покривите на домовете си слънчеви панели. Но много от тях не могат да си позволят закупуването на домашни системи за акумулиране на енергия и не натрупват дневните енергийни излишъци. Това е и причината да стартира нов експеримент: австралийската енергийна компания Synergy съвместно с енергийния оператор Western Power включва 52 домакинства към собствената си акумулаторна система Tesla PowerPack със заделен капацитет от 420 KWh.

Участниците в този експеримент могат ежедневно да натрупват своите енергийни излишъци в общото акумулаторно хранилище, базирано на PowerPack. След 15:00 часа домакинствата могат да ползват натрупаната енергия. Това е час-пик, през който натоварването на мрежата е най-голямо. Всеки дом има дневен лимит от 8 KWh.

Всеки можеше да се запише в тази програма в рамките на три месеца, но само след две седмици Synergy и Western Power получиха необходимите заявки. Експериментът ще продължи две години, като всеки абонат трябва да плаща по $0,79 на ден за ползването на общото хранилище.

Не е трудно да се пресметне, че годишният наем струва $266. Това е много изгодно, понеже домашната акумулаторна система Tesla PowerWall струва около $7000.

И още, абонатите могат по всяко време да излязат от програмата и могат във всеки един момент да прекратят заплащането на наема.

Според пресмятанията на Synergy и Western Power, не всички абонати ще успеят да използват всички натрупани излишъци от енергия. По този начин компаниите ще могат да продават останалата енергия на пазара. Програмата е много изгодна, както за компаниите, така и за потребителите.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
харри
харри

Така е с ВЕИ-тата – мизерия до шия.
Управляващите в южна Австралия здраво им го нахака.
Затвориха си последната централа на въглища макар да имат запаси от такива.
Имат залежи на уран, вадят го и го продават на френските АЕЦ-ове ама те нямат и една АЕЦ.
Кретат на малко газови централи и генератори, внос на електроенергия и мижави фотоволтаици.
Затуй оная година останаха на тъмно като в праисторическите векове.
Пък и токът там е най-скъп в целия свят – гони 80 стинки за киловат.