Австралийска компания представи водороден еквивалент на Tesla Powerwall

1
2252

Младата компания Lavo съвместно с университета на Нов Южен Уелс разработи съвсем нов вид фамилия устройства за акумулиране на електрическата енергия във вид на водород. Уеб порталът New Atlas съобщи, че домашната батерия на Lavo е система, в която се използва електролиза, резервоар за водород и нова технология за захранване на горивните клетки, като всичко това е поставено в един общ корпус. Компанията-разработчик заяви, че нейните енергийни хранилища могат да акумулират 40 KWh електрическа енергия и имат технологично време на живот 30 години, което е три пъти повече от същия показател на литий йонните акумулаторни хранилища Tesla Powerwall 2.

Системата на Lavo може да се използва заедно със слънчеви батерии или с домашната електрическа мрежа за акумулиране и по-късно подаване на електрическа енергия, като едновременно с това може да бъде свързана и с домашния водопровод, който се използва за подаване и за връщане на водата при процеса на електролиза. Инсталацията автоматично взема необходимата вода, отделя кислорода и съхранява водорода в свои специални патентовани капсули. Водородът се съхранява в четири специализирани резервоара и при необходимост от него се получава електрическа енергия, която зарежда акумулаторен блок с капацитет 5 KWh. Специалистите на Lavo допълват, че малкият капацитет на тази междинна акумулаторна батерия се компенсира от основната задача на системата. Въпросните 5 KWh са един междинен буфер между новата инсталация и битовата техника.

Lavo предлага няколко начина за използване на тяхната нова система. За частните домове компанията предлага един акумулаторен блок, а на големите предприятия предлага създаването на миниатюрна електроцентрала. Водородната инсталация подлежи на мащабиране – няколко блока на Lavo могат да бъдат съединени в една обща екосистема с възможност за управление чрез мобилно приложение.

Директорът на Lavo Алън Ю заяви че запасената енергия от 40 KWh и достатъчна, за да осигури нуждите на един частен дом в продължение на два-три дни при пълно зареждане на хранилището. Освен това, за разлика от стандартните литий-йонни решения, водородната батерия може едновременно да се зарежда и да подава енергия към включената битова техника в домовете. Резервоарите с водород могат да бъдат смъкнати и използвани за други цели – например за зареждане на електрическия велосипед или електромобила.

Базовото водородно хранилище на Lavo е с цена $34 000 като ресурсът на устройството е не по-малко от 20 хиляди цикъла зареждане и разреждане. Освен това, компанията дава 10 години гаранция.

Младата компания Lavo вече работи с първия си крупен клиент – инвестиционната компания Gowings Bros, с която бе сключен договор за доставката на 200 водородни хранилища за енергия, които ще осигуряват работата на няколко офиса в различни градове на Австралия.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари