Австралийските пожари променят климата на цялата планета

5
1399

Катастрофалните пожари в Австралия се считат за едно от последствията от глобалното затопляне. Но тези пожари могат да засилят това затопляне, което ще предизвика ефекта на доминото, който сериозно ще повлияе на климата на цялата планета.

Горските пожари с рекордна интензивност, бушуващи в Австралия вече от няколко месеца, доведоха до катастрофално ощетяване на икономиката и дивата природа. Но експертите предупреждават, че тези пожари ще имат глобални последствия за климата на планетата.

Гигантските пожари могат да формират нова климатична среда, като австралийците вече се убедиха в това. Така например, горещият въздух и дим създават пирокумулативни облаци. Понякога те дори пораждат мълнии, които водят до нови запалвания. Подобно на гигантски комини тези облаци изпращат горещия дим от пожарите високо в стратосферата, където остават в продължение на месеци и оказват голямо влияние на климата.

Според предварителните оценки, тази година Австралия е станала зоната с най-висока плътност на пирокумулативните облаци. Освен това в Австралия свършва питейната вода. Бедствието е наистина голямо.

Но другите последствия от пожара – изхвърлянето на гигантски количества въглероден диоксид и сажди – излизат далече извън пределите на континента. В Глобалната мрежа има много снимки и видеа от Нова Зеландия, където австралийските пожари оцветиха небето в твърде тревожни цветове. Според климатолозите, има пряка връзка между климатичните промени и пожарите от подобен мащаб.

Прогнозите са, че подобни катастрофи ще се случват все по-често. И освен това, самите пожари засилват глобалното затопляне и се образува твърде опасен цикъл.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dzen
dzen

има достатъчно богати хора по целия свят, които могат да направят така, че да завали колкото искат и където искат – не само над австралия. кога ли ще се размърдат и ще започнат да напояват там, където има опасност от пожари.

или ще стоят отстрани и ще гледат как земята буквално изгаря! в крайна сметка те имат най-много за губене. или пък вече са се наживели и такъви рабути са им през оная работа.

Анонимен
Анонимен

Освен това в Австралия свършва питейната вода.

Анонимен
Анонимен

Димните ☁ намаляват 🌞 и става ❄.

dzen
dzen

в океана вода – бол! има и за питейна, и за напояване и за промишлеността. обезсоляваш и готово! ама за обезсоляването трябвало ток! ами имат си достатъчно свободно място из австралийската пустиня – хакай фотоволтаиците и готово!

... и един мармот увива шоколади...
... и един мармот увива шоколади...

И аз се чудя що няма сняг тая година у нас, а то заради пожарите в Австралия било! :))) Като видя да растат палми по брега на река Енисей, ще повярвам в приказките за „глобално затопляне“…