Австралийски съд задължи Google да разкрие личността на потребител с отрицателен отзив за зъболекар

1
1220

Федералният съд на Австралия задължи Google да разкрие личните данни на анонимен потребител, който е оставил отрицателен отзив за работата на стоматолог-хирург и по този начин е нанесъл вреда на неговия бизнес.

Доктор Матю Кабебе (Matthew Kabbabe) твърди, че потребител с никнейм CBsm 23 е дал съвет на хората да стоят по-далече от стоматолога, а процедурата, която са му направили е била изключително неудобна, некомфортна и чиста загуба на време. Стоматологът се обърна към Google с молба да бъде премахнат този отзив, но интернет гигантът отказа. След това зъболекарят поиска да бъде разкрита личността на този потребител, но Google отново отказа, като мотивира отказа си с това, че няма достатъчно основания за провеждането на подобно цифрово разследване.

Но доктор Кабебе не се предава и завежда съдебно дело с оплакване за клевета и искане Google да разкрие личните данни на този човек, включително имената, номера или номерата на телефоните, местоположението и IP адресите на всички потребители, които могат да имат нещо общо с публикацията на този отзив.

Адвокатът на стоматолога заяви, че този случай е безпрецедентен и че Google е отговорен за клеветата. Тук нещата загрубяха.

От 2016 година американските компании нямат право да търсят отговорност на потребителите за клевети. Но този закон не е валиден извън пределите на САЩ. Според Хагската конвенция, американските компании са длъжни да предоставят необходимата информация, щом така е решил чуждестранен съд.

Google заяви, че няма да коментира каквито и да били правни въпроси по това дело.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Чип за зеле
Чип за зеле

Hяĸoй тyĸ ce интepecyвaшe зaщo мy e изтpябвaлo дa пoлзвa VРN ycлyгa или ТОR. Aми, oчeвиднo зa пoдoбни cлyчaи. Bcъщнocт, зъбoдoĸтopa мaй пoдoзиpa няĸoй ĸoнĸypeнт, чe иcĸa дa гo злeпocтaви. Aĸo cлyчaят e тaĸъв, тoй вepoятнo e взeл мepĸи дa cи cĸpиe ІР-тo.