Австралия и ЮАР ще подслонят най-големия радиотелескоп в света

1
37

Най-големият и чувствителен радиотелескоп в света ще бъде разположен на територията на Австралия и Южноафриканската република. Това съобщиха организаторите на проекта, цитирани от Space.com.

И двете държави се съревноваваха за честта да подслонят сателитните антени на инициативата и в крайна сметка беше взето решение съоръженията да се поделят между тях.

Square Kilometer Array (SKA) е най-амбициозният проект от този вид и ще включва 3 хиляди отделни радио антени. Всяка от тях ще е с диаметър от 15 метра.

„Взимането на това решение е изключително важна стъпка, след която можем да започнем със същинското разполагане на антените и конструирането на останалите съоръжения.”, е позицията на ръководителя на SKA.

Основната работа по създаването на модулите ще започне през 2016 година, а радиотелескопът трябва да заработи до 2024 година. SKA ще е 50 пъти по-чувствителен и 10 хиляди пъти по-бърз от сегашните си съперници. Той ще позволи на учените да разберат как са формирани първите звезди и галактики. Ще бъдат разкрити и тайните на тъмната материя, която към момента е мистериозно явление, за съществуването на което няма категорични, а само косвени доказателства.

Гигантският радиотелескоп ще промени нашите виждания за вселената и мистериите около нейното създаване.

Към проекта SKA ще бъдат присъединени антените на телескопите ASKAP и MeerKAT.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sliderum
sliderum

Разгеле, независимо че е радиотелескоп, благодарение на инзвънредно големият си диаметър при работа в режим на интерферометър, когато проекта бъде изцяло изпълнен, разделителната му способност, вероятно ще надмине тази на космическият телескоп Хъбъл, при радиодиапазона с най-късите вълни, с които ще може да работи …