Австралия и ЮАР ще подслонят най-големия радиотелескоп в света

1
41

Най-големият и чувствителен радиотелескоп в света ще бъде разположен на територията на Австралия и Южноафриканската република. Това съобщиха организаторите на проекта, цитирани от Space.com.

И двете държави се съревноваваха за честта да подслонят сателитните антени на инициативата и в крайна сметка беше взето решение съоръженията да се поделят между тях.

Square Kilometer Array (SKA) е най-амбициозният проект от този вид и ще включва 3 хиляди отделни радио антени. Всяка от тях ще е с диаметър от 15 метра.

„Взимането на това решение е изключително важна стъпка, след която можем да започнем със същинското разполагане на антените и конструирането на останалите съоръжения.”, е позицията на ръководителя на SKA.

Основната работа по създаването на модулите ще започне през 2016 година, а радиотелескопът трябва да заработи до 2024 година. SKA ще е 50 пъти по-чувствителен и 10 хиляди пъти по-бърз от сегашните си съперници. Той ще позволи на учените да разберат как са формирани първите звезди и галактики. Ще бъдат разкрити и тайните на тъмната материя, която към момента е мистериозно явление, за съществуването на което няма категорични, а само косвени доказателства.

Гигантският радиотелескоп ще промени нашите виждания за вселената и мистериите около нейното създаване.

Към проекта SKA ще бъдат присъединени антените на телескопите ASKAP и MeerKAT.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари