fbpx
17.8 C
София

Австралия официално прие закона за заплащане на медийното съдържание

Най-четени

В сряда Австралия прие официално новия закон за медиите, според който онлайн порталите като Google и Facebook, следва да заплащат на медийните компании за разпространяваните от тях новини, статии и друго авторско съдържание. Законът предизвика шумен отговор от технологичните гиганти Google и Facebook, които първоначално дадоха отпор на плановете да бъдат принуждавани да заплащат за новинарското съдържание.

След като във вторник към законопроекта бяха добавени последния кръг от поправки на сената, законопроектът беше върнат и бързо предаден в долната камара в сряда. Според новия закон, наречен Кодекс за задължителното договаряне на медиите за новини и цифрови платформи, компании като Google и Facebook са длъжни да договарят лицензионни споразумения с издателите на новинарски статии, които се появяват в търсенето в Google и в емисията в началната страница във Facebook.

Този проектозакон не е изцяло нов, а беше предложен за първи път преди около половин година, но сериозните обсъждания за неговото приемане започнаха едва преди няколко седмици, като това доведе до конфликти между Австралия и интернет гигантите. В един момент Google заплаши да спре предлагането на търсачката си и други продукти с местни резултати, но въпреки това успя да включи сделки с най-големите австралийски издатели за общо около 60 милиона австралийски долара (47 милиона щатски долара). По същия начин Facebook предприе безпрецедентната стъпка за премахване на възможността потребителите да могат да споделят новини от австралийски сайтове продължение на пет дни, преди да обещае да върне отново функцията, след като правителството предвиди някои компромиси по отношение на този закон.

„Това законодателство ще помогне да се изравнят условията и да се види, че австралийските медийни компании работят върху създаване на оригинално съдържание“, каза австралийският представител Джош Фриденберг, ключова фигура в преговори с Марк Зукърбърг и Сундар Пичай, изпълнителните директори съответно на Facebook и Google.

Австралийският закон почти сигурно може да даде началото на подобни законодателства и на много други места по света, особено в страните, където правителствата искат да се адаптират към бързо променящата се медийна среда. Канадския премиер Джъстин Трюдо заяви, че възнамерява да „гарантира, че приходите от уеб гигантите се споделят по-справедливо със създателите на съдържание и медиите“. Министрите във Великобритания и ЕС посочиха примера на Австралия като вдъхновение за потенциално бъдещо законодателство. Франция е въвела закон на ЕС за авторското право, който има цели, сходни на закона, приет в Австралия.

От Google на този етап не са отговорили на запитването за допълнителен коментар, отправено от популярния технологичен TechCrunch. Ник Клег, който ръководи глобалните операции на Facebook, заяви, че според него издателите на новини така или иначе се възползват от социалните мрежи. Той смята, че последните са източник на безплатно генериране на трафик към сайтовете на медиите, което до голяма степен компенсира загубите и дори води до генериране на по-висока печалба, отколкото ако медиите трябваше да заплащат за рекламиране на съдържанието си в социалните мрежи.

Според новия медиен закон в Австралия, Facebook и Google ще имат 90 дни, за да постигнат споразумения за заплащане на издателите на новини. Ако не успеят да го направят, арбитър ще има правото да издава юридически обвързващо решение, с което да определя колко ще трябва компаниите да плащат на медиите.

След като заплаши да изтегли търсачката си от Австралия, ако бъде принудена да плаща на издателите за кликване върху връзка, Google миналата седмица започна да подписва търговски споразумения с най-големите медийни и свободни журналистически портали. Съобщава се, че сделката с Nine Entertainment, която притежава телевизионна мрежа, радиостанции и няколко печатни публикации, надхвърля 30 милиона австралийски долара (23 милиона щатски долара) годишно. Seven West, друг местен медиен гигант, сключи сделка на стойност подобна сума. Последваха глобални споразумения с News Corp. на Рупърт Мърдок, които заедно с Nine лобираха правителството да приеме законопроекта.

Раздорът около Кодекса достигна своя зенит на 17 февруари, когато Facebook едностранно попречи на австралийските издатели да споделят работата си и спря да показва новини на австралийски потребители. Около 39% от австралийците четат и/или споделят новини във Facebook, според доклад за цифрови новини за 2020 г. от Центъра за новини и медии на Университета в Канбера, приблизително равен на средната глобална стойност от 42%.

Морис Шорт, 59-годишен австралийски агент за недвижими имоти, каза, че превъртането през неговия Facebook News Feed е част от сутрешната му рутина, докато отпива кафе. След като Facebook ограничи достъпа до новини, Шорт ограничи използването на социалната мрежа, посещавайки Apple News и news.com.au, за да бъде в крак със събитията.

Той също имаше затруднения с управлението на страницата във Facebook за Re / Max Xtra, компанията за недвижими имоти, която притежава. Понякога той е можел да публикува на страницата, а друг път не е имал такава възможност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини