fbpx
6.4 C
София

Австралия ще изгражда слънчева електроцентрала с мощност 10 гигавата и цена $20 милиарда

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията Sun Cable обяви строителството на най-голямата в света слънчева електроцентрала, като цената за реализиране на проекта е $20 милиарда. Тя ще бъде разположена между градовете Дарвин и Алис Спрингс, а нейната мощност е 10 гигавата. Особеностите на този проект са неговите размери и че новата централа не е предназначена за Австралия, а за жителите на Сингапур. Sun Cable ще подава две трети от получената електрическа енергия по високоволтова електрическа линия с дължина 4 500 километра.

The Guardian съобщи, че площта на Sun Cable ще е 120 квадратни километра и според мениджмънта на компанията, тя ще може да се вижда от космоса с невъоръжено око. Мястото не е избрано случайно – слънчевата ферма ще бъде изградена близо до железопътна станция и на около 30 километра от магистрала, което ще опрости нейната логистика. Слънчевата ферма ще се намира в южната част на страната, която получава непрекъснат слънчев ресурс и сезона на дъждовете не ѝ оказва влияние.

За временно съхраняване на енергията ще се използват акумулаторни хранилища. Sun Cable заяви, че ще бъдат инсталирани няколко акумулаторни блока с капацитет 30 гигаватчаса. Това означава, че капацитетът на това хранилище ще бъде около 150 пъти по-голям от този на Tesla Big Battery – най-голямото акумулаторно хранилище в света, разположено в южна Австралия. Кабелът между Австралия и Сингапур за подаване на получената електрическа енергия ще бъде подводен.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
не пускайте такива новини :)))
не пускайте такива новини :)))
1 година

Ще вземе да прочете Боко Тиквата в какви мащаби „усвояват“ някои хора държавни пари и ще се инфарктокапичне от завист :))) С $20 милиарда на 10% от тази площ могат да се построят поне пет 10-гигаватови АЕЦ-а, които ще работят в следващите 50 години. А до тогава ще бъде усвоен термоядреният синтез и всички тези фотоволтаични глупости ще се превърнат в анахронизъм.

Последна редакция 1 година от не пускайте такива новини :)))
Шишо
Шишо
Отговор на  не пускайте такива новини :)))
1 година

Абе я му я пратете тази статия на нашия технологичен вожд!

Сакън!
Сакън!
Отговор на  Шишо
1 година

Недей, жив да си! Ще вземе някой наистина да му я прати, а Тиквун ще си наеме няколко пишман-специалисти като нашия Technical, след което ще ни набута с още няколко десетки милиарда заеми, ще присвои 90% от парите, а с останалите ще построи някоя безполезна соларка, която само заема плодородна земя. И ще има оправдание за пореден път да отложи построяването на АЕЦ „Белене“, която би ни направила енергийно независими от западняците.

Шишо
Шишо
Отговор на  Сакън!
1 година

Ами ако се заеме някой като нашия съфорумец Техникал, аз си мисля че резултата ще е в обратната посока на това което предполагаш. И да, най-важното: ще е добра стъпка към нашата енергийна независимост от сибирската азиатщина.

Синигер
Синигер
Отговор на  Шишо
1 година

Technical, Шишо бакшишо Радо, Мъск и вече му забравих всичките тролски ника на лумпенизирания скачащ по площади СеДеСяр,

на всеги ъгъл го дебнат руцки и съвецки тролове да го еб*нат…

Colombino
Colombino
1 година

Слънчевата ферма ще се намира в южната част на страната, която получава непрекъснат слънчев ресурс и сезона на дъждовете не ѝ оказва влияние.

Северната. Австралия е в южното полукълбо. Градът Дарвин е в най-северната точка, т.е. най-близо до екватора. А градът Алис Спрингс е на 1500 км от него в посока юг в средата на континента.

National Geographic
National Geographic
Отговор на  Colombino
1 година

Някой май е отворил атласа за проверка, а?

Шишо
Шишо
Отговор на  National Geographic
1 година

Не. По-сложно е. Внимавал е в час по география, бил е любознателен и трудолюбив ученик. И … изненада: мисли.
Сега разбра ли защо е по-сложно?

Technical
Technical
1 година

Българските власти пак дремят. Нямало пари за такива неща след кражбите им, а в Южна България има доста слънчеви часове. Австралия след 60-80 години ще е суперсила, а България в най-добрия случай пак ще догонва.

Последна редакция 1 година от Technical

Нови ревюта

Подобни новини