Австралия ще изгражда слънчева електроцентрала с мощност 10 гигавата и цена $20 милиарда

9
695

Компанията Sun Cable обяви строителството на най-голямата в света слънчева електроцентрала, като цената за реализиране на проекта е $20 милиарда. Тя ще бъде разположена между градовете Дарвин и Алис Спрингс, а нейната мощност е 10 гигавата. Особеностите на този проект са неговите размери и че новата централа не е предназначена за Австралия, а за жителите на Сингапур. Sun Cable ще подава две трети от получената електрическа енергия по високоволтова електрическа линия с дължина 4 500 километра.

The Guardian съобщи, че площта на Sun Cable ще е 120 квадратни километра и според мениджмънта на компанията, тя ще може да се вижда от космоса с невъоръжено око. Мястото не е избрано случайно – слънчевата ферма ще бъде изградена близо до железопътна станция и на около 30 километра от магистрала, което ще опрости нейната логистика. Слънчевата ферма ще се намира в южната част на страната, която получава непрекъснат слънчев ресурс и сезона на дъждовете не ѝ оказва влияние.

За временно съхраняване на енергията ще се използват акумулаторни хранилища. Sun Cable заяви, че ще бъдат инсталирани няколко акумулаторни блока с капацитет 30 гигаватчаса. Това означава, че капацитетът на това хранилище ще бъде около 150 пъти по-голям от този на Tesla Big Battery – най-голямото акумулаторно хранилище в света, разположено в южна Австралия. Кабелът между Австралия и Сингапур за подаване на получената електрическа енергия ще бъде подводен.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари