Австралия ще таксува Facebook и Google за показване на реклами на местни компании

3
226

В момент на икономически затруднения Австралия измисли интересен метод да придобие допълнителни приходи за държавната хазна. Правителството желае да въведе нов кодекс за компаниите, разпространителки на медия, и специално Google и Facebook. Според закона скоро те ще бъдат задължени да заделят част от приходите си за реклама на австралийски фирми и новини. Ако в двете платформи бъде представяна информация на местни журналисти и компании, техните собственици са облагаеми с такси. За неспазване на кодекса ще бъдат въведени и глоби и ще се завеждат и съдебни дела.

Първоначално правителството изготвяше закон за привнасяне на приходи от страна на Google и Facebook на доброволчески начала. Поради ситуацията с COVID-19 и опасността от фалит на много медийни дистрибутори на континента, Австралия реши да направи таксите задължителни. За изготвяне на кодекса се е наела специална Комисия на конкуренцията и потребителите (ACCC). Според държавния разпоредител на хазната в Австралия Джош Фрайдънбърг е „честно“ да се плаща за новини, излизащи от местни австралийски фирми, чисто и просто заради техните усилия.

Законът ще бъде готов за първо четене до края на юли и ще се предложи на парламента. Не се знае кога ще бъде официално въведен в сила. По наше мнение условията около него все още са недоизяснени и търпят големи промени. Едно обаче е ясно – Австралия претендира за част от приходите на чуждестранни компании, които функционират дори в момент на всеобща рецесия. Трябва да се вземе предвид обаче фактът, че това не е първият път, в който Google и Facebook се подлагат на натиск по този въпрос. Наскоро Франция също въведе подобен закон Google да плаща на журналистически фирми за представяне на предварителни прегледи на тяхното съдържание в търсачката. В отговор на това Google просто спря да показва френски новини. Най-вероятно действията на Австралия също ще доведат до подобен отпор от страна на интернет гиганта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари