В Шънджън започва работа първата роботизирана таксиметрова служба без човек зад волана

3
654

Китайският производител на безпилотни автомобили AutoX обяви стартирането на отворена програма за използване на роботизирани таксита без човек зад волана. Автомобилният парк не е голям – само 25 минивана модел Chrysler Pacifica с инсталирано оборудване на AutoX, които ще се движат по пътищата за общо ползване на град Шънджън. Китайската компания заяви, че това е първото изцяло роботизирано решение на пазара. При екстрени ситуации отдалечени оператори ще подсказват на изкуствения интелект подходящия маршрут, но няма да поемат управлението.

Новата онлайн услуга на AutoX е достъпна чрез мобилно приложение, но изисква предварителна регистрация в базата данни на компанията. И още, потребителите могат да използват услугите на тези безпилотни таксита в ограничената зона на района Пиншан. Това е един от най-големите и гъстонаселени региони на Шънджън, като площта на зоната на използване на роботизираната таксиметрова услуга на AutoX е около 104 квадратни километра.

Роботизираните автомобили Chrysler Pacifica са оборудвани с комплект камери с висока резолюция, LiDAR-и, радари за близко и далечно разстояние, 5G модем и специализиран софтуер с алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Максималната скорост на роботизираните таксита е 40 км/ч. Представителите на AutoX уточняват, че възможностите на използваният автопилот са между четвъртото и петото ниво на роботизация. С други думи, техниката на AutoX не изисква намесата от страна на човека, като изкуственият интелект може самостоятелно да взема решения при почти всички ситуации.

Особеното е, че в роботизираните автомобили на AutoX е поставен бутона „Поддръжка“. Ако клиентът на тази услуга забележи некоректна работа на автопилота, с помощта на този бутон може да се свърже с отдалечените оператори.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари