През 2020 година продажбите на електромобили са нараснали почти с 40%

7
305

Аналитичната компания Canalys представи своя отчет за пазара на електромобили през 2020 година, в който се казва че ръстът на продажбите на електрически автомобили за миналата година е 39%, изчислено на годишна база. През 2020-та са били продадени 3,1 милиона електромобила, като в същото време са продадени 14% по-малко автомобили с двигатели с вътрешно горене. Експертите на Canalys прогнозират, че към 2028 година броя продадени електромобили ще нарасне до 30 милиона, а към 2030 година те ще са повече от половината продадени леки автомобили в целия свят.

Главният аналитик на Canalys за автомобилните пазари Крис Джоунс отбеляза, че в сложната за цялата автомобилна промишленост 2020 година твърде голямото търсене на електромобили е една от малкото добри новини. Той счита, че тенденцията ще се запази и през 2021-ва, както и през следващите години, въпреки осезателни е спад на Световната икономика. В Китай и Европа взети заедно са продадени около 1,3 милиона електромобили, което четворно превишава продажбите в САЩ, въпреки че там е централният офис на водещия световен производител на електромобили Tesla.

Според прогнозите на Canalys, продажбите на електромобили ще продължават да растат в продължение на цялото десетилетие и към 2030 година електрическите автомобили трябва да са повече от половината ДВГ автомобили. Увеличаването на продажбите на електромобили зависи от подобряването на инфраструктурата на зарядните станции и увеличаването на техния пробег с едно зареждане.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари