Автономните кораби на Samsung Heavy Industries започват първите си плавания през 2022 година

0
782

Южнокорейският корабостроителен гигант Samsung Heavy Industries провежда финалните тестове на своите нови роботизирани и изцяло автономни кораби и се подготвя за комерсиализация на своите нови технологии. Компанията вече тества 38-метровия кораб Samsung T-8 и заяви, че ще представи на пазара своите роботизирани кораби през 2022 година. За ориентация в пространството, корабите на Samsung използват целия комплект от съществуващите сега технологии за автономните автомобили. Това са 360-градусови камери, лидари, радари и 5D модули като управлението става с помощта на алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Изкуственият интелект на Samsung самостоятелно определя маршрута към местоназначението, а специализираните камери използват нови технологии за разпознаване на околното пространство и за сканиране на околната среда. Аналогични системи се използват от автомобилните производители в безпилотните автомобили. Капитаните на тези кораби работят отдалечено и следят изображенията от камерите, и когато се налага, приемат по-важните решения. В открито море, когато корабът се намира далече от брега, се използва сателитна връзка и 5G мобилните мрежи.

Въпреки че новото поколение кораби Samsung Heavy е обявено за изцяло автономно, на морския съд остава част от персонала. Това е малък екип от технически специалисти, който наблюдава работата на системите и може да поеме управлението при възникването на екстрена ситуация.

Samsung е тествал своите автономни технологии и на 38-метров шлеп, като специално подчертава че комплектът сензори и необходимия хардуер са универсални и могат да бъдат интегрирани във всякакви други видове кораби. По време на миналогодишните изпитания автономният кораб Samsung T-8 без проблеми е изминал разстояние около 10 км сложен маршрут без каквато и да било намеса от страна на екипажа.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари