Автономните превозни средства един ден ще кръстосват пътищата ни, това е сигурно. Въпросът не е „дали“, а кога. Преди това обаче е нужно да се преметнат планини от проблеми. Регулациите и дефинирането на този тип транспорт, за да бъде той разрешен, осигуряването на максимална надеждност с подобрения в софтуера, технологиите за визуално разпознаване, свързването им с автомобилните уредби, установяването на смарт инфраструктура, съобразяване с особеностите на пътното движение, поведението на нероботизираните коли и пешеходците, още и още. В Австралия вероятно всичко това вече не е проблем, защото Volvo и местната асоциация за автономен транспорт са открили, че роботизираните возила си имат проблем с… кенгурутата.

„Забелязахме, че кенгурутата, когато се намират в полет, във въздуха при подскок, за системата, то изглежда, все едно е далеч. След това, когато се приземи, то бива видяно по-близко“, споделя за abc.net.au Дейвид Пикет, технически мениджър към Volvo Australia. Става дума за това, че колата използва земята, като отправна точка и системата се обърква от подскачащото кенгуру и не успява да прецени коректно разстоянието до него.

„Ние разпознаваме как изглежда човек по начина, по който ходи, тъй като нямаме само един тип хора – имате ниски хора, високи хора, хора, облечени в палто (вероятно това е съвсем различен тип човек – б.а.). Това се отнася и до кенгурутата. Ако видите кенгуру, седящо отстрани на пътя, стоящо отстрани или в движение, тези форми са в действителност различни“, обяснява Пикет.

Volvo са изпробвали софтуерът си за засичане на животни първо в Швеция, за да видят как се справя той с лосове. Вече година и половина проучвания в националния резерват в близост до Канбера, те все още не могат да разрешат проблема с кенгурутата. Пикет заявява, че това няма да попречи на пускането на роботизирани превозни средства в страната-континент, но е от изключителна важност този проблем да се реши дотогава. А проблемът с традиционните возила и кенгурутата в Австралия проблемът въобще не е малък. Повече от 16 000 инцидента на година, в които участват кенгурута, регистрират в Австралия местната автомобилна асоциация.

И ако това ви звучи причудливо, не знам как ще ви прозвучи друг проблем, който беше обсъждан от страниците на списание Science миналата година – моралният избор, който трябва да направи возилото, между това кой да живее и кой да умре при пътен инцидент. Става дума за това, че авторите на публикацията от юни миналата година, признават, че катастрофите с автономни превозни средства няма как да бъдат изключени напълно. Какво трябва обаче трябва да „заповядат“ алгоритмите на возилата: да запазят живота на водача и спътниците му или отсрещната страна, като даже са измислили и термин: „утилитарни автономни возила“, т.е. такива, които ще жертват живота на пътниците за едно по-голямо добро.

И всичко това се случва на фона на инцидент от миналата миналата година, при който шофьор, използващ автопилотната функция в Tesla загина. След нормалните за Интернет тролски и откровено перверзни подмятания на армията от Tesla фенове за шофьора и чия е вината, самите Tesla признаха, че системата не е успяла да регистрира напречно движещото се ремарке, сливайки цвета му с този на небето.

Не знам за вас, но според мен има нещо тотално сбъркано тук, когато се говори за пускането на автономни возила по пътищата до няколко години. Вие как мислите? Може да споделите в коментарната секция под настоящия материал.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари