Едно е робомобилът да се движи по равния асфалт, например в Калифорния, а съвсем друго – по заснежените шосета без никаква пътна маркировка.

Martti е автопилотна система за автомобили, създадена във Финландия, която може да шофира по коварните за шофьори-хора лапландски пътища.

Martti е едната от двете автономни ситсеми за автомобили, създадена от техническия изследователски център на Финландия, предназначена за работа в екстремални зимни условия. Втората система се нарича Marilyn и е създадена за обикновени градски условия.

Неотдавна Martti извърши първото в света успешно автономно шофиране върху реален заснежен път за обществено ползване. „Навярно сме поставили нов световен рекорд за изцяло автономна система, която без проблем управлява автомобил със скорост 40 км/ч докато вали сняг, по заснежено шосе, на което не се вижда никаква пътна маркировка“ – каза мениджърът на проекта. „Компютърната система може да кара и по-бързо, но при тестовете нейната скорост бе ограничена до 40 км/ч„.

Същият екип от специалисти работи върху компютърна система, която може да управлява превозни средства и на пресечена местност без никакви пътища.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари