fbpx
8.8 C
София

Агент на ФБР обяви „разгрома на Anonymous“

Най-четени

Хакерското движение Anonymous е престанало да извършва крупни атаки благодарение на дейността на ФБР. Това бе заявено в интервю за Huffington Post от служителя на киберподразделението на Бюрото Остин Берглас.

По думите на Берглас, участниците в хакерската група LulzSec, арестувани през 2012 г., са играли ключова роля в Anonymous. Техните арести, поясни той, са внесли „допълнително ниво на недоверие“ в движението и са станали „сдържащ фактор“ за него. В частност, недоверието в самата Anonymous е възникнало поради това, че арестите бяха извършени благодарение на Хектор Монсегур – бивш член на LulzSec, който по-късно започна да сътрудничи на ФБР.

Професорът от университета „МакГил“ Габриела Коулман, която се занимава с изучаване дейността на Anonymous, заяви пред Huffington Post, че арестите действително „са ударили централния възел на активността на хакерите“. В същото време обаче, подчерта тя, „движението все още е живо и лесно може да се обедини за нови действия“.

Групата LulzSec действаше в продължение на по-малко от месец – от месец май до месец юни 2011 година. През това време хакерите успяха да извършат редица гръмки атаки, жертви на които станаха ЦРУ, Sony Pictures и британският таблоид The Sun. След това групата обяви своето саморазпускане.

Впоследствие ФБР и правоохранителните органи на други страни арестуваха повечето от ключовите участници в LulzSec. През тази година шестима от тях получиха наказание лишаване от свобода за срок от една до три години.

За разлика от LulzSec, движението Anonymous представяше себе си като обединение на анонимни потребители без лидер и йерархия. Участието в движението също не беше регламентирано – всяка атака можеше да бъде извършвана от различни хора. Anonymous поеха отговорността за редица сериозни атаки срещу големи корпорации и правителствени агенции, но през последните месеци мащабът на действията на хакерите действително намаля чувствително.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
cybercop
cybercop
8 години

С някаква цел да активизира хакерските атаки ли е това изказване ?
И в последствие да бъде оправдан контролът върху комуникациите. Американците покрай борбата с тероризма си изгубиха половината права, които им даваше конституцията.

marto008
marto008
8 години

Заглавието да не е взето от някой жълт вестник?

Нови ревюта

Подобни новини