fbpx
-1.7 C
София

Агенцията за национална сигурност проникнала в мрежата на КНДР още преди 4 години

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Нов документ на Агенцията за национална сигурност, разкрит от Едуард Сноудън показва, че шпионската организация успешно е проникнала в тайните компютърни мрежи на Северна Корея още преди 4 години.

За целта агенцията е използвала китайска мрежа, която често е била употребявана от самите северно корейски хакери, за които се смята, че наброяват над 6000 души. Те са обособени най-вече в секретното звено, наречено Бюро 121.

В операцията американците били подпомогнати от кибер шпиони на Южна Корея и други свои съюзници.

Така АНС установила, че хакерите са успели да получат административен достъп до сървърите на Sony цели два месеца, преди да изтече конфиденциалната кореспонденция на компанията и да се развихри скандала от декември 2014 г.

Събраните по този начин доказателства са дали повод на президента Обама да обвини открито Северна Корея в това, че стои зад атаките. Това е първият път, когато Вашингтон официално посочва с пръст чуждо правителство с обвинение за кибер атака срещу американски цели.

„Откриването на първоизточника при подобни атаки е бавен и несигурен процес. Фактът, че Вашингтон зае позиция с такава бързина и сигурност означава, че правителството е имало достатъчно добра вътрешна информация„, коментира Джеймс Луис, експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
vinsbg
vinsbg
6 години

Лудост, нали 🙂

stoyanps
stoyanps
6 години

Значи САЩ обвиняват КНДР, че правят това, което АНС вече са направили 4 години по-рано?

Нови ревюта

Подобни новини