Адам Джонс: „Tesla е като Apple преди 20 години, но Мъск има нужда от един Тим Кук“

14
1603

Инвеститорите и аналитиците сравняват Илън Мъск със Стив Джобс, но се опасяват, че с времето той ще престане да се справя с непрекъснато нарастващите задачи и грижи, и няма да може да направи Tesla трилионна компания. Може би на Мъск му е необходим един добър изпълнителен директор?

Автомобилна компания ли е Tesla или тя е от сферата на информационните технологии?„. Този въпрос от години си задават аналитиците от Уолстрийт. И в зависимост от избрания отговор сравняват Tesla или с Ford и General Motors, или с Amazon и Apple.

Адам Джонс, един от най-известните аналитици, подробно изучаващ феномена Tesla, каза пред BI, че според неговото мнение тази компания е по-скоро от втория тип. Според Джонс, може да се направи паралел между Илън Мъск и Стив Джобс – основателят на Apple, по отношение на далновидността и прозренията, които са чисто гениални.

Инвеститорите също виждат сходство между Tesla и Apple отпреди 20 години. С други думи Tesla не мисли като другите и поразява всички със своите иновации.

„Въпросът е в това, дали Tesla има нужда от организатор от типа на Тим Кук, за да стане трилионна компания?“ – каза Джонс.

Не за първи път аналитиците засягат темата, че на Мъск е необходим надежден изпълнителен директор и сега, когато му се роди още едно дете, той има допълнителни грижи, а след скорошните търкания с властите, тази тема отново стана актуална.

Мнението на Мъск относно тази идея е ясна – той още през 2018 година заяви:

„Ако сте намерили човек, който може по добре да се справи с в всичко това, кажете ми. Работата веднага става негова“.

Не може да се отрече, че досега съсредоточеността и усилията на Мъск носят само положителни резултати. Милиардерът изцяло се е посветил на производството и прекарва дни и нощи в някоя от своите гигафабрики. Но Кети Хабърти от Morgan Stanley счита, че един добър изпълнителен директор, който да помага на Мъск, няма да е излишен. В края на краищата, Apple успя да се възползва от измисленото и наследеното от Стив Джобс и тройно да увеличи пазарната си капитализация въпреки непрекъснато растящите геополитически и социални усложнения.

„Никой не може изцяло да се посвети на една компания като нейния основател“ каза Хабърти. „За него тази компания е животът му, а животът – компанията. В това има както положителна, така и отрицателна динамика. От една страна, може да има изключително успешни години с много иновации и хиперръст. Но от друга страна, има редица неща, които могат да станат пречки и е важно основателят да бъде обграден от силни бизнес лидери, за да бъдат осъществени и най-дългосрочните замисли“.

5 1 глас5 1
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари