Адвокатът на Ким Дотком ще защитава Артьом Ваулин

1
26


Никакъв шанс за KickassTorrents да се върне. Това става ясно от материал в ArsTechnica, който ни съобщава, че Ира Роткен, адвокатът на Ким Дотком се е заел със защитата на Артьом Ваулин, украинецът, който беше задържан този месец, като човека зад KickassTorrents. Роткен защитава Дотком в делото на САЩ срещу него по обвинение в поддържането на Megaupload. В интерес на истината е нужно да се каже, че Роткен е човекът, благодарение на когото Дотком не е в американски затвор, а си е в Нова Зеландия.

Ваулин пък бе обвинен от американски съд миналата седмица в организиране на дейности, целящи незаконно разпространение на материали, защитени с авторско право, пране на пари и престъпно нарушаване на защитени с лицензионни права продукти.

В интервю за Ars, Роткен споделя, че макар и двете дела да имат допирни точки, като например това, че и двата сайта (KAT и Megaupload) може да нарушават закона, с това, че предоставят достъп до съдържание, което може да се окаже незаконно, то Kickass, за разлика от Megaupload не е дом за съдържанието, а предоставя връзки към това съдържание. „Подобно на Google”, заявява убедено той, допълвайки, че той и неговите помощници не са намерили казус, в който споделянето на хиперлинкове да се смята за наказуемо деяние. Роткен също така е убеден в успеха на своя клиент в борбата му с американския съд.

Но делото срещу Ваулин не е обичайно съдебно дирене, смята Роткен. „Това дело на Щатите е вид атака, впрягаща криминалното законодателство и е насочено към BitTorrent технологията като цяло. САЩ участват в експеримент в областта на криминалното законодателство и целта е да се предизвика стряскащ ефект върху хората, които използват технологията. Ако някой вземе, че потърси всички споделяни торент файлове и създаде онлайн търсачка, с която те да бъдат намирани, могат да бъдат повдигнати същите обвинения и срещу тази търсачка, и ние вярваме, че с това се налага неправомерно прокурорската власт. Смятаме, че в крайна сметка делото ще бъде прекратено”, обяснява Роткен.

Изданието коментира, че случаят може да се развие доста по-различно от този на Ким Дотком, заради споразуменията между САЩ и Полша, където Ваулин се намира в момента.

Изглежда, че това ще е третият голям торент тракер, който САЩ събарят в последните години. Началото бе дадено със закриването на емблематичния Demonoid. Тракерът се върна онлайн известно време след закриването му, но вече не е същия. Същото се отнася до The PirateBay, а сега е дошло времето и на KAT, изглежда.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
kirill Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kirill
kirill

kat.al още работи и май е единствения останал.The authorities suspended our original domain Kat.am, we have now shifted to kat.al – Your support keeps us alive.