fbpx
22.8 C
София

Администратор получи 7 години след като изтри данните от служебни сървъри, за да се докаже

Най-четени

Възмутен ИТ администратор, който очевидно е искал да докаже, че работодателят му не е спазвал изискванията за сигурност, е изтрил няколко жизненоважни финансови бази данни.

В резултат на това е получил седем години затвор

Хан Бин е администратор на бази данни за Lianjia, китайска брокерска компания за недвижими имоти, известна преди това като Homelink. Той е бил един от само петте души в екипа по сигурността с достъп до базите данни на финансовата система на компанията. Така че, когато някой влязъл с администраторски достъп във финансовата система на Lianjia и изтрил данните, компанията вече имала шепа заподозрени.

Четирима от петимата веднага предали лаптопите си и паролите си, докато Бинг отказал да предаде достъпа

Твърди, че предпазва своя лична информация. Той се съгласил да осигури достъп до устройството за следователите, но само в негово присъствие. На машината му не били открити уличаващи доказателства.

Компанията обаче твърди, че атаката може да бъде извършена просто чрез свързване със сървъра по начин, който няма да остави никакви остатъчни следи на лаптопа, обясняват от Bleeping Computer.

Следва електронен криминалистичен анализ на логовете на сървъра на компанията, наред с използването на записи от видеонаблюдението.

Записите, съхранявани на сървъра, свързват действието с MacBook лаптоп с име “Yggdrasil”, който принадлежи на Бин. Както и с определени MAC и IP адреси, свързани с неговия компютър.

С всички налични доказателства Центърът за съдебна идентификация Beijing Tongda Fazheng заключва, че никой от другите потенциални заподозрени не може да бъде свързан с атаката на 4 юни 2018 г.

Хан Бинг е признат за виновен за увреждане на компютърна информация

Първоначално това изглежда малко сурово за човека, но той на практика е унищожил четири различни сървъра. Направил го е по начин, заради който нищо не може да бъде възстановено. Заради него е спряла работата на компанията. Освен затвора, трябва да плати около 30 000 долара като обезщетение за това, че служителите на Lianjia останали без заплати за продължителен период от време.

Колегите на Бин предполагат, че причината за изтриването на фирмените данни се дължи на факта, че той е открил, че сигурността на финансовата система е компрометирана.

Опасенията му са били пренебрегнати

Той е работил с друг администратор на бази данни, за да постави проблемите пред по-висшестоящите в организацията. Без успех. Това е довело до спорове на Бин с други колеги.

След като офисът му е бил преместен, се предполага, че той вече не се е чувствал ценен от компанията. Бил е пасивен и муден, често закъсняващ за работа, понякога и въобще не се явява.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини