Администрациите в България преустановяват хартиения обмен на документи помежду си

13
1869
От 1 ноември 2018 г. българската администрация преустановява хартиения обмен на документи. Повече от 700 централни, областни и общински структури преминават към изцяло електронен документооборот помежду си

Мярката, заложена в законодателството, ще доведе до 6-кратно увеличение на ефективността на административния обмен. На годишна база се очаква да бъдат спестявани повече от 100 тона хартия. Значително ще намалеят разходите за закупуването й, както и за печатни консумативи, куриерски услуги и др.

Към края на октомври т.г. 719 са реалните участници в Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС), чрез която се осъществява електронният документооборот.  Това е първата приложена на национално равнище всеобхватна мярка за премахване на хартиената администрация и за намаляване на административната тежест за гражданите, бизнеса и за самите администрации.

Електронният обмен на документи е сигурен и се извършва в контролирана среда, а документите са гарантирани с електронен подпис

Това позволява да бъде проследено точното време на изпращане, получаване и регистриране на документа. По този начин се повишава контрола върху институциите както от страна на потребителите, така и между самите администрации.

Със свое решение от октомври т.г. кабинетът задължи централните администрации да разширят цифровите си услуги като регистрират свои профили в Системата за сигурно електронно връчване (е-Връчване). Тя е поддържана и развивана от Държавната агенция „Електронно управление“. Това означава, че след 30 ноември 2018 г. граждани и фирми ще могат да взаимодействат сигурно и изцяло по електронен път с централните администрации и подопечните им структури.

Администрациите, които не разполагат с технически ресурс да се включат чрез своите документооборотни системи в Системата за електронен документооборот, могат като временна алтернатива да осъществяват електронен обмен на документи през системата на ДАЕУ за електронна препоръчана поща (е-Връчване), достъпна през потребителски интерфейс на https://edelivery.egov.bg. Помощна информация за работа със СЕОС през уеб интерфейса на Системата за е-Връчване е публикувана на страницата на Агенцията https://e-gov.bg.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Сняг
Сняг

Не вярвам!

bure_s_barut
bure_s_barut

За вярване е то, ама няма да е за разправяне 😀

e-citizen
e-citizen

И това ако е като търговския регистър и регистъра на асансьорите – да ни пази господ!

AxOx
AxOx

Е па като бабата не може да работи с компютър кво… няма да и приемат документа ли?!

111
111

Какво общо има приемането на документи от хората с изпращането им между отделните институции след това?

ronsim
ronsim

Господ да пази България.
При наличието на толкова Много Некадърници набутани с връзки няма да се учудя един документ от НАП да го получи някоя Лудница. 🙂 🙂

ronsim
ronsim

„По този начин се повишава контролът върху институциите както от страна на потребителите, така и между самите администрации.“
По големи Глупости не съм чел!

НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!
НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!

Ако искаш се връщай на писане върху камъни и разнасяне на посланията с бягане, така може един човек да носи надписани върху камък слова с йероглифи и да бяга пеша от София до Варна.

Без развитие и поглед напред сме за никъде.

ronsim
ronsim

Уважаеми господине/госпожа Само Приятелите Имат Право да се обръщат към мен на Ти.До колкото си спомням вие Не сте от тях.Останалото е въпрос на възпитание.
В голяма част от институциите в България отношението спрямо обикновения гражданин е меко казано обидно.Единствения контрол върху иституциите е дали да влезеш в съответната сграда или не.
Все още използваме шуробаджанашкото влияние за да постигнем нещо.
И защо изобщо пиша толкова.Вие до този момент Не сте прогледнали!
Както се казва:“Дръж го на тъмно, за да му е светло“

Иван
Иван

Сега, на базата бъдещите Огрооооомни спестени средства, ще бъдат похарчени (за пореден път) едни още по-огроооомни средства за да направят някаква съвместимост между институциите.
И, ако ще се ползва така добре известната ни практика – обществени поръчки, печели само нашата, ще се скалъпи пак някаква тъпотия, но пък ще се откраднат едни пари…
И обикновения гражданин, който ще плати за всички тези неща, вместо да обикаля от гише на гише с едно листче за ендо подписче, ще чува новото: съжаляваме, имаме срив в системата, нищо не можем да направим, минете утре пак…

ronsim
ronsim

Вие Отразихте бъдещото на „новата“ електрона администрация!
Колкото до унифицирани документи искам да ви разкажа един мой случаи.
Трябваше да представя един документ.Попитах служителката имат ли някакъв формуляр (поне да видя) за какво става въпрос, отговори че „Те знаят“.Изготвиха ми документа.Човека който го изготви бе Човек и ми каза да се върна да Попитам дали одобряват начина по който е оформен преди да платя таксата, с обяснението че Много случаи Не приемат документа.
Върнах се и попитах.Отговора бе „Може да мине“.Така и не ми отговори какво не и хареса за да се поправи.
О Велика Българио, докога Некадърници и Простаци ще са на Власт?

Да България
Да България

Докато неграмотното население не знае кога да слага интервали след препинателни знаци, кога трябва да почне нов параграф и кога да започва с главна буква думите. Нека позная – 40+ годишна жена без много работа и внимание и с много опит за търсене на внимание. Вие избирате настоящи и бивши социалисти, вие сте виновни за положението в България. Модерните и иновативни хора си заминаха заради вас, да, точно вас!

Мартин
Мартин

Източник: https://e-gov.bg/bg/news/112