Администрацията на Байдън изготвя доклад за справяне с климатичната имиграция

1
284

Администрацията на Джо Байдън изготвя доклад, който ще включва предложения за това как САЩ могат да реагират на глобалната миграция поради изменението на климата. Байдън възложи изготвянето на доклада като част от по-широка изпълнителна заповед, която той подписа вчера, целяща да преработи американската програма за презаселване на бежанци, която беше унищожена от администрацията на Тръмп.

„Работих по тези въпроси повече от десетилетие и никога не съм си и мислил, че това ще бъде част от приоритетите на който и да е американски президент, особено в първите 30 дни от неговото управление“, казва Кейли Обер, мениджър по измененията на климата в хуманитарната организация Refugees International. „Така че съм възхитена и изненадана от прецедентните времена, в които живеем.“

Ако докладът на Байдън,, който трябва да бъде готов до 179 дни, доведе до действителен план за презаселване на САЩ, това може да промени играта за хората, които са избягали от домовете си поради климатичните промени. Понастоящем няма политики, които позволяват на някой, който е напуснал територията на САЩ поради климатични бедствия, да кандидатства за виза, зелена карта или за програма за защита на бежанците в САЩ. Това е празнина в законодателството, която е налична и в по-голямата част от страните в световен мащаб. Международните институции буквално нямат думи да се справят с проблема: все още има дебати дали да се считат разселените хора за „мигранти“ или „бежанци“, тъй като терминологията може да повлияе на правната защита, на която дадено лице има право.

Междувременно 21,5 милиона души са принудени да напуснат домовете си всяка година в САЩ поради опасности, свързани с климата. Това включва хора, които са преживели бедствия като бури и наводнения, които са нараснали по-интензивно с глобалното затопляне на планетата. За сравнение, това са почти девет пъти повече хора, отколкото тези, които кандидатстват за политическо убежище поради страха от преследване в родината си. Нещо повече, 21,5 милиона души вероятно е цифра, която подценява колко хора промените в климата всъщност притискат. Тази стойност не включва хората, които са на път да претърпят промени в животите си, поради по-бавно настъпващите ефекти от климатичните промени – каквото например е повишаването на морското равнище. Броят на хората, търсещи нов дом с повишаването на глобалните температури, се очаква само да нарасне. Така че правителствата и международните организации трябва да започнат да действат.

САЩ трябва да изиграят съществена роля на световната сцена, особено когато са изправени пред предизвикателството как да се справят с т.нар. „климатична миграция“. От една страна, САЩ е страната, която е допринесла най-много за климатичната криза, тъй като в историята си е отделила повече парникови газове от всяка друга страна по света. Освен това САЩ в миналото е играла водеща роля в презаселването на бежанци. В продължение на десетилетия, до идването на Тръмп на власт, страната е приемала повече бежанци всяка година, отколкото която и да е друга държава.

„Ако САЩ дадат началото на кампания, която казва, че са готови да измислят начин на дадат статус на бежанци на хора, които спешно търсят ново убежище поради климатичните промени, това ще позволи на други държави да поемат справедливия си дял от отговорността за това бреме“, казва Обер.

Изпълнителната заповед на Джо Байдън, подписана вчера, все още обаче представлява само една отправна точка в борбата за решаване на този проблем. Докато Байдън сигнализира, че изменението на климата и имиграцията ще бъдат ключови приоритети за неговата администрация, трябва да има реални политики, които да доведат до настъпването на промените, за които той говори. Мащабните промени по отношение на имиграцията и презаселването на бежанци в Америка са проблеми, които ще изискват законодателство, както и план за намаляване на зависимостта на САЩ от употреба на изкопаеми горива, което е един от основните катаклизми за климатичната обстановка на Земята в момента. САЩ също така ще трябва да предприемат политики, които ограничават нивата на замърсявания на първо място, ако искат да предотвратят миграцията на хората в резултат на измененията на климата.

„С този доклад за климата и миграцията е необходимо да се уверим, че това не е някакъв рисков, хипотетичен сценарий или упражнение по планиране“, казва Обер. „Трябва да се уверим, че става въпрос за предлагане на реално решение, чиито проявления и резултати ще можем да наблюдаваме и да измерим, особено що се отнася до хората, които са изложени на висок риск от настъпване на необходимост от спешно търсене на ново жилище, или хора, на които вече се е наложило да напуснат страната си и да потърсят убежище другаде, в резултат на това, че домовете им, вече не са това, което познават, в резултат на измененията в климата.“

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари