Администрацията на Мюнхен изцяло премина към свободно програмно осигуряване

6
15

Администрацията на Мюнхен успешно завърши дългата процедура по миграция към свободно програмно осигуряване. Решението на германския град да се откаже от твърде скъпите Windows и Microsoft Office е прието преди 10 години. След подготвителна процедура и кратко обучение на персонала, административните офиси постепенно преминали от Windows NT към собствената дистрибуция LiMux.

LiMux е напълно готово за използване десктоп-обкръжение, изцяло базирано на свободен код. В дистрибуцията е включен пакета OpenOffice, който може да работи с открития формат Open Document Format (ODF). Именно този формат вече е стандарт за всички административни офиси в града.

„Всички цели, поставени при започването на проекта са достигнати и дори в много случаи надхвърлени“ – се казва в официално обръщение на Градския съвет. Една от целите бе прехвърлянето на 12 000 компюъра към работа с ОС LiMux, а сега тази операционна система е инсталирана на 14 500 от всичките 15 500 десктопа, с които работи градската администрация.

Мюнхен е един от първите градове в Европа, които напълно са преминали към свободен софтуер и по този начин са икономисали милиони евро от градския бюджет. Към месец ноември 2013 година постигната икономия от преминаването към LiMux е достигнала 11,7 милиона евро.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
cybercopplandmIRCatakkunevбат'начо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
cybercop
cybercop

Поредното потвърждение на правилото, че богатите не обичат да дават. Бедните са за това.

pland
pland

Както и на това,че Линукс е бъдещето.И то се случва вече сега.
Да се ориентира БГ правителството!!!Не само да му плащам данъци,а то да ги харчи за простотии от рода на уиндоус!!!
Имам право да изисквам от него,щом му плащам!

mIRCata
mIRCata

Линукс чак цялото бъдеще не е. Има още доста хляб в Уйндолс-а. Но е факт, че в момента има всичко необходимо на българскаат администрация, за да работи нормално – дори пасиансите. Само, че нашите малоумници тук няма да го направят. Не и докато за IT специалисти на държавна работа се наемат само най-неуспелите завършили IT специалност студенти, които не са намерили реализация в сектора, за които Linux е извънземен космически кораб и не разбират бъкел от него и едвам се управят и с Windows. Иначе вече има достатъчно юзерфрендли дистрибуции, които с малко обучение на персонала ще свършат чудесна работа… Виж още »

kkunev
kkunev

Страх ме е да си помисля само какво ще се получи в България ако някой реши администрацията да премине на Linux. Първо конкурса ще спечели фирма която няма и грам опит, но за сметка на това сумата която ще и се плати ще е космическа. На набедените и специалисти (няма да се охарчваме за истински специалисти естествено) ще им трябват поне 10 години. А през това време администрацията ще бездейства под предлог че не може да се работи с Open source програмите. Защо да се напъват да учат нещо различно хората. Интересното е че още през 2007 г. министър Василев… Виж още »

бат'начо
бат'начо

Опън Офиса се инсталирал на компа му на втория ден – о, да ! Тоя изби рибата . Наистина прелюбопитно .

kkunev
kkunev

Наистина е интересно кои са били тия „спецове“. Аз съм обикновен ентусиаст, без никаква специална подготовка и успявам да инсталирам OpenOffice на всеки що годе адекватен компютър без проблем. Или задачата е била да се инсталира на Правец 16 или тези специалисти са на щат в Microsoft. Така че, докато политиците ни следват нуждите на собствения си джоб а не обществения интерес нищо подобно няма да се случи.