Азиатските страни говорят за нова вълна на епидемията: COVID-19 към 13 май

6
2159

Статистиките на Световната здравна организация показват, че към 13 май в целия свят са регистрирани над 4,3 милиона души заразени от новия коронавирус (+85 716 през последните 24 часа). Починалите са 293 000 души (+5 567), а броят на оздравелите е превишил 1,6 милиона (+74 996).

Статистики за коронавируса през последните 24 часа

Последните 24 часа Заразени Починали Оздравели
САЩ 1 408 636 (+22 802) 83 425 (+1630) 296746
Испания 269 520 (+1377) 26 920 (+176) 180470
Русия 232 243 (+10 899) 2116 (+107) 43512
Великобритания 226 463 (+3403) 32 692 (+627) няма данни
Италия 221 216 (+1402) 30 911 (+172) 109039

 

Понеделник, 11 май

В град Ухан, от където медиците предполагат, че е започнало разпространението на болестта COVID-19, са регистрирани нови пет случая. Това е тревожен сигнал, понеже се считаше, че Ухан се е справил с епидемията и преминава към нормален начин на живот. Всичките пет случая са на местни хора, които никъде не са пътували.

Нови случаи бяха регистрирани и в Сеул. Южна Корея вече планираше постепенно да излиза от карантината, но новите случаи на заразяване с новия коронавирус принудиха властите да забавят свалянето на карантината.

Фалира една от най-старите авиокомпании в света. Колумбийската Avianca обяви фалит заради кризата предизвикана от COVID-19. Avianca бе втората най-старша авиокомпания в света от действащите и в наши дни (за първата се счита нидерландската KLM). Avianca е основана през 1919 година и към днешен ден разполага с над 100 лайнера.

Швейцария обяви, че отслабва карантинните мерки. Отварят врати началните и средните училища. В училище се връщат децата до 15 години. Магазините, музеите, библиотеките и ресторантите също започват да работят, но със спазване на карантинните мерки – маска и спазване на безопасно разстояние.

Саудитска Арабия повишава данъците. Властите на Саудитска Арабия съобщиха, че повишават ДДС на основните стоки до 15% – това е три пъти повече отколкото бе преди. Прекратява се изграждането на държавни обекти с обща сума $26 милиарда. Това са мерки за подпомагане икономиката на страната, в „период на невиждана в съвременната история криза“ – заяви министърът на икономиката и финансите на страната.

В Пекин започна използването на смарт гривни за мониторинг температурата на учениците и студенте, които вече започнаха занятия. Тези устройства в режим на реално време измерват телесната температура и изпращат сигнал при превишаване на точно определено значение. Достъп до тези данни имат учителите, които могат да ги изпратят на местните власти за мигновена реакция.

Хората с по-ниска заплата повече умират от COVID-19. Информацията е от британския център по статистика. Така например, пазачите и таксиметровите шофьори (36,4 починали на 100 000 заразени), шофьорите на автобуси (2,4 починали на 100 000) и продавачите (19,8 случая) явно по-често умират от COVID-19 в сравнение с представителите на други, по-добре заплатени професии.

В Испания от новия коронавирус починаха 123 души. Това е най-малкият брой жертви през изминалите седем седмици. Пандемията в тази страна полека си отива.

В Германия има големи съкращения в сферата на услугите – 58% от хората заети с кетъринг, 50% от работниците в хотелите и 43% от работещите в туристическите агенции, останаха без работа. Данните са от германския институт за икономически изследвания.

В Африка са регистрирани 63 000 случая на COVID-19. Коронавирусът се разпространява доста бавно в Африка. Преди време имаше твърде песимистични прогнози за този континент, но засега там нещата не са много зле.

Публикуваха обяснение защо мъжете са по-уязвими към новия коронавирус. Ново изследване на европейските учени показ, че кръвта на мъжете съдържа повече от фермента ACE2, който се използва от Sars-CoV-2 за заразяване на клетките. Това твърдение важи предимно за мъжете и жените преживели сърдечен пристъп. ACE2 се съдържа в различните органи, но най-вече в белите дробове, с което се обяснява тяхното бързо поразяване от новия коронавирус.

Вторник, 12 май

Големите фармацевтични компании започнаха подготвителните работи за производството на ваксина срещу COVID-19. Но не е изключени и при големи количества на ваксината пандемията да продължи. Процесът зависи от редица фактори, като някои от тях ще станат ясни след ваксинирането. За колективен имунитет може да се говори когато са ваксинирани 70% от населението на Земята, а това са 5,6 милиарда души.

Френски инженер предложи нова конструкция на креслата в самолетите, които имат за цел да ги предпазят от заразяване с COVID-19. Това са сгъваеми плоскости, които лесно могат да се поставят и свалят, използвани за разделяне на пътниците един от друг.

Администрацията на Тръмп подозира Китай в опит да научи тайните на засега несъществуваща ваксина. Твърди се, че китайски хакери се опитват да получат достъп до информацията за разработена ваксина срещу COVID-19. ФБР счита, че това са китайци, които живеят на територията на САЩ – студенти, изследователи и други.

Китай отговори на обвиненията на САЩ. Китай публикува огромен документ с около 11 000 думи, в който точка по точка са дадени отговори на всички обвинения от страна на американското правителство. Материалът е оформен във вид на списък с митове и разобличаване на тези митове. Подчертава се, че не бива Sars-CoV-2 да бъде наричан „китайския вирус“, понеже това противоречи на препоръките на СЗО.

Илън Мъск отвори своята гигафабрика за производство на електромобили в противоречие с наредбите на местната власт. Генералният директор на Tesla и SpaceX заяви, че ще съди чиновниците на окръг Аламида за това че спират дейността на компанията. Мъск заяви, че ще измести производството на автомобили в друг щат и там ще плаща съответните огромни данъци.

Тестовете за антитела са предпоставка към дискриминация. Това е мнението на британски учени, които предполагат, че работодателите ще започнат да изискват от своите работници и служители имунизационни паспорти, включващи актуална медицинска информация.

„Работодателите могат да забранят завръщането на работа на хората с негативни резултати и да наемат други, с положителни тестове за антитела след преболедуване от COVID-19“ – опасяват се изследователите.

Един от щатите на Индия предсрочно освободи 17 600 затворника поради опасност от заразяване с COVID-19. Освободени са около 50% от всички затворници на щата, Това са хора с леки присъди, които не са опасни за обществото.

Китай възнамерява за 10 дни да тества 11 милиона души. Китайските власти възнамеряват за 10 дни да тестват всичките 11 милиона жители на град Ухан. Това ще бъде направено заради новите 6 случая, регистрирани в този считан за чист от COVID-19 регион. Информацията е на BBC.

Париж забрани пиенето на алкохол в така популярните крайбрежни алеи на града. Това не е свързано с алкохолизирането на населението – за тази цел във франция се използват други методи, Според местните власти, по този начин се ограничава разпространението на новия коронавирус.

Властите на Германия възнамеряват изцяло да отворят границите и да отменят карантинните мерки на 15 юни. Официалната дата ще бъде обявена в края на седмицата.

Сряда, 13 май

САЩ отново заплашва Китай, пушенето е опасно, цените падат и това безпокои властите на някои страни. Някои компании възнамеряват завинаги да разрешат работата от вкъщи.

Мениджмънтът на Twitter разреши на своите служители да работят от вкъщи колкото пожелаят, дори и след края на пандемията. А които искат, могат да се завърнат в офисите. А вие бихте ли искали винаги да работите отдалечено от своя дом или кабинет?

Пушачите са в опасност. Това не е добра новина и за хората, които предпочитат електроните цигари. Според ново изследване, пушачите имат много по-голям шанс да преболедуват COVID-19 с усложнения.

САЩ отново заплаши Китай. Тази изтъркана вече песен изглежда никога няма да свърши. САЩ разглежда законопроект, който би позволил на Доналд Тръмп да приложи нови санкции срещу Китай. Това няма да стане, само ако Китай не разкрие ЦЯЛАТА ИСТИНА за новия коронавирус. Не се казва какви ще бъдат санкциите.

Печален рекорд в Бразилия и Мексико. Вчерашният ден бе най-тежък за Бразилия и Мексико. В Бразилия през последните 24 часа починаха 881 души от COVID-19. Това е наистина печален рекорд за тази страна. В Бразилия има почти 180 000 заразени от новия коронавирус и над 12 000 починали. В Мексико динамиката на ръста на починалите от COVID-19 се увеличава – 353 пациента за последното денонощие.

Американските власти са в паника: цените започнаха да падат. През месец април в САЩ бе фиксирана дефлация от 0,8% и това е най-голямата дефлация за последните 11 години. Финансистите започнаха да обясняват тривиално основите на икономиката: цените падат, защото хората са започнали да купуват по-малко, а това означава, че производителите няма да получат достатъчно печалби, които няма да могат да използват в производството. В резултат от всичко това следват съкращение на производството и масови съкращения и уволнения.

Над 242 000 заразени в Русия. Излезе статистиката на Русия: над 242 000 заразени от новия коронавирус, 06 починали през последните 24 часа, общият брой на починалите е 2212. Темповете на заразяване и смъртност не са се повишили.

Лятната отпуска в Исландия? Исландия заяви, че ще отвори границите си за туристите не по-късно от 15 юни. Ще се наложи инсталирането на специално приложение за проследяване движението из страната.

Няма да може се пътува в Испания. За разлика от Исландия, в Испания едва ли ще може да се отиде през лятото. Властите на тази страна не възнамеряват да я отварят за туристи минимум до края на месец юли. Идеята е да се избегне втората вълна на епидемията. Но в самата страна ограниченията активно се премахват. Да си припомним, че Испания е на второ място по брой заразени от новия коронавирус след САЩ. През последните 24 часа от COVID-19 там са починали 184 души, което малко повече от предипния ден.

Грета Тунберг е в шок – заради спирането на предприятията глобалното затопляне може да се ускори. Не, знаменитата шведска активистка засега по никакъв начин не е реагирала на тази новина на британските учени. Но може би тя трябва да преразгледа някои шаблони. Благодарение на глобалното спиране работата на големите предприятия значително се повиши качеството на въздуха. Имаше много новини за това, как в далечината се виждат различните географски обекти, които досега не се виждаха заради смога. Но се оказа, че е рано да се радваме. Рязкото подобряване качеството на въздуха може да ускори глобалното затопляне. Сега няма частици, които да пречат на слънчевите лъчи да достигат повърхността на Земята, а това повишава температурата на въздуха и засилва мусонните дъждове. Но учените уточняват, че изхвърлянето на парникови газове в атмосферата е много по-вредно за екологията. Така че е по-добре да търпим чистия въздух.

Германия счита, че вътрешните граници на Евросъюза ще бъдат отворени в средата на месец юни. Германия се готви да отвори границите си с Франция, Австрия и Швейцария. Но някакъв контрол все пак ще остане. Но на границата на Дания и Люксембург никакъв контрол няма да има.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари