fbpx
0.6 C
София

„Аз съм на 17 и разработих откриващо мини устройство докато се крия от войната в Украйна“

Най-четени

Когато през 2014 г. Русия нахлува в Крим, деветгодишният Игор Клименко започва да мечтае как да помогне на своята страна Украйна. Решава, че един ден ще създаде устройство за откриване на мини, което да спасява хората. Захваща се за работа и днес споделя своята история.

Живее в Киев, неговия роден град, който още през февруари тази година беше активно обстрелван.

Веднага родителите ми решиха да преместят семейството от Киев в провинцията, където се подслонихме в едно мазе. Това беше невероятно страшно и стресиращо време за цялата общност.

Новата реалност е страшна, но осъзнава, че трябва да се научи да живее в нея. Започва онлайн обучението за завършване на гимназия. Много добър е с математиката и природните науки. Мечтата му е да изобрети нещо, което да е от полза. 

Реших да вложа цялата си енергия в създаването на устройство за откриване на мини, което да помогне за защитата не само на моите сънародници в Украйна, но и на всички жертви на войната.

Получава подкрепа от учителите си, но много от тях са мобилизирани. Те продължават да поддържат връзка по телефона и чрез Zoom обаждания. Целта е Игор да завърши годината и проекта си за безпилотен самолет. 

“Без тяхната подкрепа може би никога нямаше да успея да създам работещо устройство.” 

Изследванията ми започнаха много преди това, когато бях на девет години, тъй като започна инвазията и окупацията на Крим и аз отчаяно исках да помогна. Започнах, като четях всяка книга, която можех да намеря за роботиката, и често оставах след часовете, за да обсъждам проекта си с учителите си.

„Никога преди не бях конструирал дрон, но бях решен да намеря начин да използвам роботиката за разминиране.“

През последните две години търси помощ от учени от цял свят. Заедно с тях и учителите, той проучва как съвременната роботика може да подобри технологиите за разминиране. Чрез повече интелект и гъвкавост. 

“Решихме да използваме изкуствен интелект, за да предоставим точни координати на мястото, където се намира дадена мина.”

Осъзнава, че летящият дрон ще е голямо предимство. Той самият не може да задейства мините. Може да се адаптира както за противопехотни мини, така и с противоавтомобилни мини. Вторите се задействат не само от натиск, но могат да се активират и дистанционно. 

Създава проектите и вече работи върху функциониращ вариант

Приоритетът му е да има готово устройство, което после да се подобрява, но на първо време да бъде тествано в реални условия. Да се използва в помощ. Свързал се е с различни хуманитарни организации, които работят над разминирането на Украйна. 

Не знам дали президентът Зеленски е запознат с работата ми, но за мен беше страхотно да видя толкова голяма подкрепа за проекта ми в Украйна и по света, включително от украинския парламент, официалния акаунт на Украйна в Instagram и Education Cannot Wait.

Разполага с два официални патента в Украйна за две от функциите за откриване в дроновете

Те са разработени в прототипи, които са спечелили редица награди. Време е вече обаче да има нещо, което да се използва и на практика.

По време на тази война почувствах спешна нужда да допринеса за моето общество, което е загубило толкова много и толкова много хора, така че започнах да давам и уроци на мои съученици по физика и математика. Обсъждахме войната и всички промени в живота ни, но в същото време сътресенията, с които се сблъскахме, засилиха решимостта ни да продължим да учим и никога да не се отказваме от образованието си.

След завършване на училище е включен в програмата “Украински глобални стипендии”, която изпраща младежи да учат в чужбина. С обещанието да помогнат за възстановяването на държавата в идващите години. 

Неотдавна се преместих в Канада, където уча компютърни науки в Университета на Алберта, като в същото време следвам онлайн специалност по роботика в Киевския политехнически институт. Знанията, които придобивам от тези престижни курсове, ще ми помогнат да доусъвършенствам проекта си за дрон.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини