НАСА разкри, че от шелфовия ледник Брънт в Антарктида, който е наблюдаван от десетилетия, е на път да се отчупи голям айсберг. Това парче лед има около два пъти по-голяма площ от тази на Ню Йорк с видима цепнатина, която учените са наблюдавали, използвайки снимки от въздуха. За пръв път човешки крак стъпва на шелфа, където се намират пукнатините, през 1955 г.

НАСА сподели две снимки на ледника – първата, направена от Landsat 5 през януари 1986 г., последвана от най-актуалната снимка от Landsat 8 през януари 2019 г. Голяма пукнатина, видима на изображенията, е нараснала значително през последните три десетилетия и почти обхваща целия леден шелф.

Друга пукнатина по вертикалата е наречена Хелоуинската пукнатина, защото се появява през месец октомври 2016 г. В крайна сметка двете пукнатини ще се срещнат, което ще доведе до отделянето на най-големият айсберг от шелфа. От НАСА  обаче твърдят, че леденият блок няма да бъде монументален по размер и вероятно дори няма да влезе в топ 20 на най-големите ледени късове.

Учените се опасяват, че отделянето може да дестабилизира ледника, което ще постави под въпрос бъдещето на изследователите от научната станция “Халий”, която се намира там.

Според експертите, бъдещето на шелфа може да се предвиди, когато стане ясно къде ще се съберат линиите на разлома.

 

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
тор111Цар НавуходоносорLinux303318 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
303318
303318

Няма глобално затопляне , а има глобално разцепване.

Linux
Linux

До автора Иво Цеков,
Моля, споделете снимките за който става дума.
https://earthobservatory.nasa.gov/images/144563/countdown-to-calving-at-brunt-ice-shelf?utm_source=TWITTER&utm_medium=NASA&utm_campaign=NASASocial&linkId=63995852

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

Нещо не ми се вярват тези работи, както масовата психоза е глобално затопляне, а всъщност сме по-близо до ледников период, отколкото до затопляне. Кацането им на Луната също е под въпрос и кат оцяло хАмериканските измишльотини са големи. Вяра им нямам, нито пък на рашките, нито пък на педерЕС.

111
111

Повишаването на температурите и тази на океаните ще доведе до ледникова епоха в Северното полукълбо, когато спрат теченията носещи топли въздушни маси от екватора на север.
В същото време по-топлите океани ще започнат да генерират все по-мощни урагани/тайфуни. Което вече се наблюдава от няколко години. Даже тази седмица май имат пак един категоря 5.

тор
тор

ей, съсипаха ги тия ледници….