fbpx
3.2 C
София

Ако Дядо Коледа наистина доставяше подаръци по цял свят за една нощ

Най-четени

Чудили ли сте се как ще изглежда движението на Дядо Коледа, ако в действителност той трябваше да достави подаръци на всички деца в нощта преди Коледа? От научна гледна точка е напълно невъзможно. Но точно колко невъзможно?

Първо трябва да започнем от това колко хора празнуват Коледа, в която белобрадият старец играе роля

От Business Insider разбираме, че ако вземем приблизителния брой на хората по света, които изповядват определени религиозни и културни традиции, ще получим около 600 милиона души. Ако приемем, че във всяко домакинство има средно по две деца и половина, Дядо Коледа трябва да посети 240 милиона домове.

И това трябва да се случи в нощта преди празника, когато децата спят. Осем часа е твърде кратко време, нали? Ако всъщност вземем часовите зони предвид, 24 на брой, с един час разстояние помежду им, той ще разполага с цели 31 часа.

Но късметът му свършва дотук. За да стигне до всеки дом, той ще трябва да лети около 1200 пъти по-бързо от най-бързият самолет в света. Със сигурност това е доста сериозно изискване за девет елена, които на Земята могат да галопират със скорост до 80 километра в час.

Но нека все пак допуснем, че те ще успеят да летят с тази скорост

Тогава ще дойде товарът. Ако всяко дете получи по един комплект на Lego със среден размер, общият товар ще е само около 600 хиляди тона. В еквивалент на нещо реално, това са приблизително 20 Статуи на свободата.

Известно е, че един елен може да дърпа товар с тегло до два пъти по-голямо от неговото собствено. В реално измерение това са към 225 килограма. Няма как да стане, освен, ако пред шейната не се намират 2 666 667 елена.

Нека обаче допуснем, че и това няма да бъде пречка и елените ще се справят

При излитането ще се получи невероятно силен звуков удар. Все пак ще се движат 3000 пъти по-бързо от светлината. Това ще доведе до оглушаването на всички, които се намират на земята отдолу. Много Коледно…

И след това става още по-лошо. След като Рудолф и компания излетят, те ще се изпарят още преди да стигнат до първата къща. Така както една ракета се загрява при движение с много бърза скорост, елените също ще се нагреят много. До такава степен, че в най-добрия случай ще се превърнат в еленска пастърма.

А самият Дядо Коледа? Ами и за него нещата не стоят добре. Той се вози на нещо, което е някакъв еквивалент на най-лошото влакче на ужасите. Дори при най-типичното и обикновено такова, когато то се засили, возещите се на него хора биват притиснати към седалките. В случая с Дядо Коледа говорим за гравитационни сили, които ще са десетки пъти по-силни. С голяма увереност можем да сметнем, че неговите кости ще станат на прах, а органите му на желе.

Нали е за Коледа? Нека да бъдем по-позитивни.

Приемаме, че оцелява и реално ще може да извърши обиколката. Той трябва да влезе през комина (ще е много лесно, предвид почти течното състояние, в което се намира тялото му), да остави подаръка и да изяде лакомствата, които са му оставили.

Ако във всеки дом намери три бисквитки и чаша мляко, това значи, че ще трябва да изяде 720 милиона бисквитки и мляко, чието количество може да запълни 23 олимпийски басейна. Това са около 396 милиарда калории. И може би ето тук е тайната. Те са предостатъчно той да влезе в режим на хибернация след раздаването на подаръци – до малко преди следващата Коледа. За това време той ще се е възстановил и ще бъде готов, за да мине през всичко това отново.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини