Ако е паднала скоростта на изтегляне след обновяването на Windows 10, има решение

4
3735

Към днешен ден едва ли някой ще се учуди на скорост от 100 Mb/s. Филмите с висока резолюция и много добро качество се теглят за около един час, а красивите нови ААА игри само за няколко часа. Но понякога при теглене на файл от някой по-голям ресурс се вижда, че скоростта пада на ниво от времената на ADSL.

Може би сървърът е далече? Не е това, работи се с Google Disk. Може нещо с провайдъра? И това не е, понеже в YouTube отлично се виждат 8К видеата. Може нещо с Chrome? Не, с Firefox скоростта също е ниска.

Този проблем изглежда е масов: в Reddit и във форума за техническа поддръжка на Microsoft има немалък брой жалби от твърде ниската скорост на изтегляне с помощта на браузър, докато всички останали програми, включително и тези за работа с торенти, теглят десетина пъти по-бързо.

Уеб порталът ontimetech счита, че причината за това поведение е, че още от Windows Vista софтуерният гигант вгражда в своята ОС автоматична настройка на изтеглянето (Window Auto-Tuning).  Тя би трябвало да подобрява производителността на програмите, които получават данни от мрежата чрез TCP протокола. Но след обновяването на Windows 10 тази функция понякога се срива.

Проверката за този проблем е лесна – ако при изтегляне на файл от Google Disk скоростта е няколко пъти – понякога над десет пъти по-ниска от вашата интернет скорост, то проблемът може да е във Window Auto-Tuning.

Ето как може да се оправи това.

Трябва да се стартира PowerShell с администраторски права и оттам последователно да се изпълнят следните две команди:

netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
netsh int tcp set global autotuninglevel=normal

Ако и двата пъти сте получили отговора ОК, можете отново да се опитате да изтеглите въпросния файл. Напълно е възможно скоростта да е много по-висока.

3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари