fbpx
4.1 C
София

Ако някога сте публикували нещо онлайн, ChatGPT вероятно го е видял

Най-четени

ChatGPT завладя света. В рамките на два месеца след пускането си, той достигна 100 милиона активни потребители, което го прави най-бързо развиващото се потребителско приложение, пускано някога. Потребителите са привлечени от разширените възможности на инструмента, но и са обезпокоени от потенциала му да предизвика сътресения в различни сектори.

Много по-слабо обсъждана последица са рисковете за неприкосновеността на личния живот, които ChatGPT създава за всеки един от нас. Едва вчера Google представи своя чатбот с изкуствен интелект, наречен Bard, и със сигурност ще последват и други. Технологичните компании, работещи по изкуствения интелект са навлезли в надпревара в тази сфера.

Проблемът е, че тя се подхранва от нашите лични данни.

300 милиарда думи. Колко са вашите?

ChatGPT се основава на голям езиков модел, който се нуждае от огромни количества данни, за да функционира, да се обучава и да се подобрява. Колкото повече данни се използват за обучение на модела, толкова по-добре той открива модели, предвижда какво ще последва и генерира правдоподобен текст.

OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT е предоставила на инструмента около 300 милиарда думи, систематично набрани от интернет: книги, статии, уебсайтове и публикации – включително лична информация, получена без съгласието на собствениците ѝ.

Ако някога сте писали публикация в блог или ревю на продукт, или сте коментирали статия онлайн, има голяма вероятност тази информация да е била използвана за обучението на ChatGPT.

Защо това е проблем?

Събирането на данни, използвано за обучението на ChatGPT, е проблематично по няколко причини.

Първо, никой не е бил попитан дали OpenAI може да използва неговите данни. Това е явно нарушение на неприкосновеността на личния живот, особено когато данните са чувствителни и могат да бъдат използвани за идентифициране на вас, членовете на семейството ви или местоположението ви.

Освен това OpenAI не предлага процедури, чрез които потребителите да проверяват дали компанията съхранява тяхна лична информация, или да поискат тя да бъде изтрита. Това е гарантирано право в съответствие с Европейския Общ регламент за защита на данните (GDPR) – въпреки че все още се обсъжда дали ChatGPT е в съответствие с изискванията на този регламент.

Това право да бъдеш „изтрит“ е особено важно в случаите, когато информацията е неточна или подвеждаща, което изглежда е редовно явление при ChatGPT.

Освен това данните, върху които е обучен ChatGPT, могат да бъдат защитени с авторски права. ChatGPT не взема предвид защитата на авторските права при генерирането на резултатите си. Всеки, който използва резултатите на друго място, може неволно да ги плагиатства.

И накрая, OpenAI не е платила за данните, които е набавила от интернет. Физическите лица, собствениците на уебсайтове и компаниите, които са ги създали, не са получили компенсация. Това е особено забележително, като се има предвид, че OpenAI наскоро беше оценена на 29 млрд. щатски долара, което е повече от два пъти повече от стойността ѝ през 2021 година.

OpenAI също така обяви ChatGPT Plus – платен абонаментен план с цена 20 долара, който ще предложи на клиентите постоянен достъп до инструмента, по-бързо време за реакция и приоритетен достъп до нови функции. Този план ще допринесе за очаквани приходи от 1 млрд. долара до 2024 година.

Нищо от това нямаше да е възможно без данни, някои от които вероятно ваши, събрани и използвани без разрешение.

Слабата политика за поверителност на ChatGPT

Друг риск за неприкосновеността на личния живот е свързан с данните, предоставени на ChatGPT под формата на потребителски въпроси. Когато поискаме от инструмента да отговори на въпрос или да изпълни задача, може по невнимание да предадем чувствителна информация и тя да стане обществено достояние.

Например адвокат може да подкани инструмента да прегледа проект на бракоразводно споразумение или програмист може да го помоли да провери част от кода му. Споразумението и кодът, в допълнение към изведените отговори от чатбота, вече са част от базата данни на ChatGPT. Това означава, че те могат да бъдат използвани за по-нататъшно обучение на инструмента и да бъдат включени в отговорите на чужди запитвания.

Освен това OpenAI събира широк спектър от друга информация за потребителите. Според политиката за поверителност на компанията тя събира IP адреса на потребителите, типа и настройките на браузъра, както и данни за взаимодействията на потребителите със сайта – включително вида на съдържанието, с което се занимават потребителите, функциите, които използват, и действията, които предприемат.

Компанията събира също така информация за дейностите на потребителите по време на сърфиране и в различни уебсайтове. Обезпокоително е, че OpenAI заявява, че може да споделя лична информация на потребителите с неуточнени трети страни, без да ги информира, за да постигне своите бизнес цели.

Някои експерти смятат, че ChatGPT е повратна точка за изкуствения интелект – осъществяване на технологично развитие, което може да доведе до революция в начина, по който работим, учим, пишем и дори мислим. Независимо от потенциалните ползи от ChatGPT, не трябва да забравяме, че OpenAI е частна компания с цел, интереси и търговски цели, които невинаги съвпадат с по-големите обществени нужди.

Рисковете за неприкосновеността на личния живот, свързани с ChatGPT, трябва да бъдат предупреждение. И като потребители на все повече технологии с изкуствен интелект трябва да бъдем изключително внимателни за това каква информация споделяме с такива инструменти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини