Макар че новите iPhone 11 на Apple са наистина здрави телефони, както видяхме от последните тестове, все пак те не са неразрушими. Счупените екрани са един от най-честите проблеми при смартфоните, а подмяната им понякога може да струва до 50% от цената на целия апарат, а в някои случаи – дори повече.

Apple е вградила нов инструмент в софтуера в новата си iOS 13, с която идват iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max, който ще показва съобщение, ако сте сменили екрана на вашия iPhone в частен, неоторизиран сервиз.

Съобщението ще гласи „Не можем да верифицираме дали вашият iPhone работи с оригинален Apple дисплей“. Съобщението ще се показва на заключен екран през първите четири дни след смяната, а в приложението с настройките – цели 15. След този срок обаче, информацията ще остава завинаги записана в устройството, като съобщението ще се вижда в Настройки > Общи > За нас. Компанията иска да покаже на всички потребители, че много добре разпознава кога използвате услугите на частен, неоторизиран сервиз, и никога няма да ви го прости…

Неотдавна разбрахме, че Apple ще показва сходно съобщение на потребителите на iPhone 11, които са заменили батерията на смартфона в частен сервиз. Съобщението ще се визуализира, без значение дали аксесоарът е оригинален, тоест произведен от Apple или не – ако не е заменен в сервиз на компанията, че счита за неавтентичен. Освен това, при подмяна на батерията от външен сервиз, iOS няма да показва информация за здравето на батерията и нивото на износване.

Защо се случва това?

Apple твърди, че използването на неоригинални части за поправка на екрана може да доведе до редица проблеми, включително проблеми с тъч скрийна, яркостта и цветовете. Най-същественото е, че може да доведе до проблеми със съвместимостта и производителността, които могат да възникнат след актуализация на софтуера – това означава, че дори телефонът да работи добре първоначално с новия си неоригинален екран, след актуализиране на iOS най-вероятно ще възникнат проблеми, неприятни за потребителите.

Именно поради това компанията иска да насърчи потребителите да използват само оригиналните компоненти и сервизи на Apple. Колко голям е шансът един неоригинален екран или батерия да доведат до сериозни проблеми с телефона, не можем да кажем, но изглежда не си струва поемането на риска, въпреки че ремонтите в оторизираните сервизи на компанията струват повече, отколкото в някой частен, неофициален сервиз, който използва произволни и неоригинални компоненти.

Apple в последно време доста улесни достъпността на сертифицираните ремонти, след като наскоро стартира нова програма за ремонт, която дава достъп на много фирми от трети страни до оригиналните компоненти на Apple. Така че, ако нямате възможност да използвате официалните сервизи на компанията, може все пак да се обърнете към външен сервиз, който да е оторизиран за употреба на оригинални компоненти и резервни части.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Rado
Rado

А идиотските фенове на нагризаните ябълки продължават да хранят тази секта….

ккккк
ккккк

Бийййй ма, обичам те …..
това си е неосъзната форма на мазохизъм

Оня
Оня

Изглежда човекът писал статията забрави, че ферментираната ябълка плаща огромни глоби всеки месец заради практиката си да дере клиентите само през фирмени сервизи.
Явни и забрави да спомене, че дори и в САЩ, процентът на продадени устройства започна стремително да спада.

Dave
Dave

Въпреки това обаче продължават, явно балъците са повече от глобите. Честно казано и аз бих ги драл тези идиоти.

TNT
TNT

с някакво заплашително съобщение могат да се плашат само зомбираните фенове.

Ней
Ней

Уникално… Тръмп казва на целият свят, как да живее, Епъл казва къде да си сменят дисплеите на собствениците на устройства, които са дали една шапка пари за тях… Демокрация😀

Valkost
Valkost

Ней ! Нашата демокрация е по-по-най от всяка друга, дава възможност на останалите (не избягали) да се зомбират доброволно ! Не са много, ама клонят към 6 000 000 ! Особено, когато управниците са чуждопоклоннически настроени и си пълнят гушите като хамстери на гърба на зомбитата изпълнявайки чужди икономически интереси ! ЗАТОВА и се налага всичко чуждо, а българското се оплюва постоянно ! И не говоря само в технически аспект ! Все сме най-долните, пък все наши специалисти на отговорни места по света ! Да не говорим, че едни от най-скъпите спортни автомобили в света се произвеждат именно от БЪЛГАРИН… Виж още »

dsaa
dsaa

Загубиха бая случаи, където съдиха независими магазини за ремонти и сега се чудят какво да правят. Да не говорим, че в САЩ ги съдят, точно заради ремонтите.

pedro
pedro

От друга страна, като ти продадат телфон за „нов“ поне няма как да те излъжат