fbpx
6.1 C
София

Активисти обвиняват Facebook в двоен стандарт в регулациите на политиците

Най-четени

Правителствата и политиците по света използват вратичка в начина, по който Facebook контролира неподходящата дейност, за да фалшифицира обществената подкрепа и да упражнява тормоз върху опонентите.

Разследване на The Guardian, базирано на вътрешни документи и показанията на бивш учен в центровете за данни във Facebook, Софи Джанг, показва как компанията решава избирателно да предприеме действия в тази насока. Facebook бързо се адаптира в регулирането на координирани кампании за повлияване на политиката на развити държави и световни сили като САЩ, Южна Корея и Тайван, докато отменя приоритетите или просто игнорира съобщенията за подобна дейност в по-бедните държави и страните от третия свят като Афганистан, Ирак, Мексико и голяма част от латинска Америка.

„Във Facebook се нанасят много вреди, на които не се реагира, защото не се смита за достатъчно голям PR риска, който Facebook ще поеме“, каза Джанг пред The Guardian. „Разходите не се поемат от Facebook. Те се поемат от по-широкия свят като цяло.“

Пропускът, идентифициран от Джанг, се отнася до използването на страници за създаване на фалшиви поддръжници, използвани от правителствата, за да изглеждат популярни и да критикуват опонентите си. Въпреки че Facebook изрично забранява на хората да притежават повече от един акаунт, всяко лице може да създаде множество страници със сходни имена и еднакво съдържание. Страниците във Facebook, както добре знаем, се използват за представяне на фирми, благотворителни организации, организации с нестопанска дейност или други фондации, но след създаването им лесно могат да бъдат променени по такъв начин, който да ги прави да изглеждат независими една от друга, макар и да обслужват една и съща PR политическа кампания.

Един случай, в който виждаме възползване от тази вратичка, се разиграва с Хондурас, където администраторите, опериращи със страницата във Facebook на президента на страната Хуан Орландо Ернандес, създадоха стотици страници, за да харесват собствените си публикации и по този начин да създават впечатление за висока социална подкрепа. Изборите в страната през 2017 г. бяха сериозно критикувани, а Ернандес беше пряко обвинен от много страни за манипулиране на резултатите. По същия начин в Азербайджан, която преживява авторитарното управление на президента Илхам Алиев, управляващата партия използва фиктивни страници, за да критикува публично и да упражнява тормоз върху опозиционни политици и да критикува новинарските емисии от независими медии. Видеото по-долу, споделено от популярната медия The Guardian показва как се случват тези действия:

Джанг, който е работил в екипа на Facebook, и се е занимавал с идентифициране на подобна фалшива дейност, е уволнен от Facebook през септември 2020 г. заради лошо представяне. В доклад, споделен в последния ден, тя описва откритието си за „множество откровени опити на чужди национални правителства да злоупотребяват с нашата платформа в широк мащаб, за да заблудят собствените си граждани, да наклонят политическия диалог в определена посока, както и да монополизира дигиталното пространство в техния регион.

Когато Джанг съобщава за такива мрежи от фалшиви страници на своите мениджъри, отговорът на Facebook е крайно непоследователен. Компанията реагира бавно на някои доклади (отнело е почти година да премахне мрежата от Хондурас и 14 месеца за сваляне на азербайджанската компания, казва The Guardian, като игнорира други проблемни мрежи, идентифицирани например в Боливия и Албания.

Както вицепрезидентът на Facebook по интегритет Гай Росен каза пред Джанг през 2019 г., след като тя се оплаква от забавените реакции и отговор: „Имаме буквално стотици и хиляди видове злоупотреби. Ето защо трябва да започнем от водещите държави, приоритетни области и вредоносно съдържание, което се разпространява, а след това да тръгнем по пътя на промяната.“

За да говори за бездействието на Facebook, Джанг отказа 64 000 долара пакет за обезщетение с компанията. В туитове тази сутрин, придружаващи публикуването на разследването на The Guardian, Джанг каза: „Присъединих се към FB, защото наивно се надявах да поправя компанията отвътре. Излизам днес публично, защото се провалих. “

В изявление, дадено пред The ​​Guardian, говорителят на Facebook Лиз Буржоа заяви: „Ние по същество не сме съгласни с характеристиката на г-жа Джанг за нашите приоритети и усилията за изкореняване на злоупотребите в нашата платформа. Ние агресивно следваме злоупотреби по света и имаме специализирани екипи, фокусирани върху тази работа. “

Буржоа казва, че Facebook е свалил „повече от 100 мрежи с координирано неавтентично поведение“ и че „борбата с координираното неавтентично поведение е наш приоритет“. Компанията не оспори фактите от времето, през което Джан работи във Facebook.

Предстои да разберем каква ще бъде официалната реакция на Facebook по отношение казуса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини