fbpx
-4.3 C
София

Актуализацията на Windows 10 май 2020 срива работата на Storage Spaces

Най-четени

Актуализацията на Windows 10 от май 2020 г. причинява срив в работата на Storage Spaces при някои потребители. Информацията е потвърдена официално от Microsoft в доклад и инструкции за поддръжка, в който се съобщава, че някои конфигурации на Storage Spaces се оказват проблемни след надграждане на операционната система на компютъра до версията на Windows 10 май 2020.

Ако не сте запознати с функцията, Storage Spaces позволява да обедините няколко диска заедно под формата на масив, като общият капацитет от тези дискове, може да бъде използван за създаване на виртуални дискове, наречени Storage Spaces. Тези пространства за съхранение след това могат да бъдат използвани за запазване на копия на потребителските данни, като функционирането наподобява принципа и устройството на RAID масивите, като тук обединяването на дисковете става софтуерно.

Грешката, причинена от актуализацията May 2020 на Windows 10 причинява погрешно визуализиране на създадените пространства за съхранение във формат „RAW“, а не като файлове система – NTFS или ReFS в Disk Manager.

Ако това се случи и при вас, Microsoft подчертава, че не бива да изпълнявате командата „chkdsk“ (която служи за проверка на диска за грешки), тъй като това потенциално би могло да увреди създадените пространства за съхранение.

Най-доброто нещо, което можете да направите в такава ситуация, съветват от Microsoft, е да запазите данните си, като маркирате пространствата за съхранение като само за четене, докато чакате софтуерният гигант да пусне корекция на този проблем създаден от последната актуализация. От Microsoft оповестиха, че в момента работят по отстраняването на този проблем и скоро ще пуснат кумулативна актуализация, която ще коригира ситуацията.

Как да маркираме Storage Spaces само за четене?

За да марките вашите пространства за съхранение като само за четене е необходимо да изпълните следните стъпки. Кликнете върху бутона Старт и напишетe „Power Shell“, след това кликнете върху него с десния бутон и изберете „Изпълни като администратор“.

В прозореца на PoweShell, който се показва на екрана, въведете следното и след това натиснете Enter:

get-virtualdisk | ? WriteCacheSize -gt 0 | get-диск | set-disk -IsReadOnly $ true

Това задава пространствата за съхранение в режим само за четене, така че очевидно няма да можете да записвате нови данни върху тях, но все още те ще бъдат четими.

Към момента актуализацията на Windows 10 May 2020 вече има доста известни проблеми, но за щастие имаме възможност за саморъчно отстраняване на част от тях, а Microsoft е запозната и работи по отстраняването им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини