Актуализацията на Windows 10 May 2020 най-сетне дава възможност за премахване на Cortana

2
3936

Актуализацията на Windows 10 May 2020 идва с някои големи промени за Cortana и една от тях дава възможност на потребителите лесно да изключат цифровия асистент и да го премахнат от операционната система изцяло – нещо, което от години потребителите очакваха.

С актуализацията от май 2020 г. Cortana вече не е част от лентата на задачите и функцията за търсене, както досега, а е обособена в отделно приложение и вече се нарича „личен асистент за продуктивност“. Други значителни промени по дигиталния асистент с изкуствен интелект включват и внедряване на по-естествени комуникационните умения и изказ, за да могат потребителите, които я използват, да усещат повече, че говорят с реален събеседник.

Ако обаче единственото нещо, което искате от Cortana е да ви остави на мира и никога повече да не ви напомня за съществуването си по никакъв начин, сега можете да го направите.

Както подчертават от популярния технологичен портал Windows Latest, новото самостоятелно приложение Cortana, все още се добавя към програмирате, които автоматично се стартират от Windows 10 при включването на компютъра. Така че ако не искате Cortana да стартира автоматично, което в края на краищата забавя времето за стартиране и готовност за работа на операционната система малко, и дигиталният асистент за вас е напълно ненужен и не планирате да го използвате, можете да го изключите с помощта на диспечера на задачите.

За целта просто трябва да действате както когато искате да прекратите автоматичното стартиране на която и да било програма – нещо, което може да ви се е налагало често, особено предвид колко нагли са някои програми и как по подразбиране се настройват да се стартират автоматично с включването на компютъра.

За да изпълните това, отворете диспечера на задачите (задръжте едновременно бутоните CTRL + Shift + Escape (Esc), след което щракнете върху раздела с надпис „Стартиране“. Тук отляво ще откриете всички приложения, които са настроени да се стартират автоматично при включване на компютъра. В случая, очевидно търсите такова, наречено Cortana. Когато го откриете и забележите, просто щракнете върху него, за да го маркирате, и след това щракнете върху бутона „Деактивиране“ долу вдясно.

Това е всичко, което трябва да направите, за да спрете Cortana да се зарежда автоматично, когато включите компютъра си. С тази забрана, дигиталният асистент може да бъде стартиран единствено ръчно чрез отваряне на приложението, а ако използвате асистента за първи път да приемете условията.

Пълно премахване

Ако все пак искате напълно да премахнете Cortana от вашата система, това може да се случи като въведете в PowerShell на Windows 10 следната команда:

Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари